Hyundai Tucson check - silnik gaśnie podczas gwałtownego hamowania

02 Cze 2016, 22:54

Witam. Niedawno zakupiłem Tucsona z 2008 roku z silnikiem 2.0 crdi 140 km. Wszystko działało jak należy - po prostu igiełka. Dziś niestety pojawił się pewien problem. Mianowicie przy gwałtownym hamowaniu silnik zaczął gasnąć i po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zapaliła się kontrolka check. Sprawdziłem wszystkie styki pod maską, poprawiłem je i check zgasł lecz nadal po gwałtownym hamowaniu silnik przestawał pracować. Wyczytałem na forum, żeby zatankować do pełna i problem powinien sam się rozwiązać (brudne paliwo - zbiornik do czyszczenia lub całkowita wymiana). Rzeczywiście tankowanie do pełna pomogło lecz w drodze ze stacji paliw znów zapaliła się kontrolka check. Dodatkowo silnik stracił moc by po chwili ją odzyskać (tryb awaryjny?). Check nadal się pali mimo ponownego sprawdzenia wszystkich styków. Dodam, że mam filtr DPF ale gdyby coś się z nim działo check powinien migać. Czy ktoś może mógłby mi podpowiedzieć co tam się mogło wydarzyć? Czy te "brudne paliwo", które zostało w zbiorniku mogło mieć wpływ na zapalenie się kontrolki i chwilowy spadek mocy? Bardzo proszę o pomoc...
damian901
Obserwowany

Auto: Hyundai Tucson
Silnik: 2.0 CRDi 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.