Hyundai Tuscon 2.0 CRDI nie chce ruszyć

07 Lip 2012, 18:06

Witam, mam problem z powyższym samochodem.

Jechałem dzisiaj do miasta 30km oddalonego od mojego domu. Wlałem paliwo, pojechałem, wróciłem i gdy zaparkowałem pod Tesco po 20 min próbowałem go odpalić miałem spore problemy. Akumulator kręcił jednak samochód nie chciał odpalić. Po pewnym czasie z trudem odpalił i w drodze do domu po zatrzymał mi się na drodzę gdy zwalniałem. Co to może być ? Znajomy sugerował, że nie wlałem Diesla, jednak jest to nie możliwe. Nawet jeśli, to nie zrobiłbym 65 km na benzynie prawda ? Coś sugerujecie ? Z góry dziękuje
iwan12
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 06 1986
Auto: HYUNDAI TUCSON 2.0 CRDI

10 Lip 2012, 12:22

iwan12 napisał(a):Witam, mam problem z powyższym samochodem. Jechałem dzisiaj do miasta 30km oddalonego od mojego domu. Wlałem paliwo, pojechałem, wróciłem i gdy zaparkowałem pod Tesco po 20 min próbowałem go odpalić miałem spore problemy. Akumulator kręcił jednak samochód nie chciał odpalić. Po pewnym czasie z trudem odpalił i w drodze do domu po zatrzymał mi się na drodzę gdy zwalniałem. Co to może być ? Znajomy sugerował, że nie wlałem Diesla, jednak jest to nie możliwe. Nawet jeśli, to nie zrobiłbym 65 km na benzynie prawda ? Coś sugerujecie ? Z góry dziękuje

Witaj.

Forumowa szklana kula pojechała na urlop, więc ciężko będzie wróżyć ;)

A tak bardziej na serio, to może być "wszystko". Może być m.in.:
- pompa paliwa
- pompa Common Rail (bo chyba on nie był na pompowtryskiwaczach)
- czujnik położenia wału
- czujnik temperatury
- przepływomierz
- czujnik ciśnienia paliwa

i całe mnóstwo innych przyczyn, w tym problem z paliwem. Na benzynie silniki CR mogą jechać, jednak wtedy "inaczej je słychać", zaś po zgaszeniu nie chcą odpalić, zaś wtryski (czasem też pompa wysokiego ciśnienia CR) są do regeneracji :(
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2012, 13:41

filtr paliwa na początek :mrgreen:
sprawdzić podciśnienia czy zwierza jakieś nie pogryzły
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
    Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...