Hyundai Tuscon 2.0 CRDI nie chce ruszyć

07 Lip 2012, 19:06

Witam, mam problem z powyższym samochodem.

Jechałem dzisiaj do miasta 30km oddalonego od mojego domu. Wlałem paliwo, pojechałem, wróciłem i gdy zaparkowałem pod Tesco po 20 min próbowałem go odpalić miałem spore problemy. Akumulator kręcił jednak samochód nie chciał odpalić. Po pewnym czasie z trudem odpalił i w drodze do domu po zatrzymał mi się na drodzę gdy zwalniałem. Co to może być ? Znajomy sugerował, że nie wlałem Diesla, jednak jest to nie możliwe. Nawet jeśli, to nie zrobiłbym 65 km na benzynie prawda ? Coś sugerujecie ? Z góry dziękuje
iwan12
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 06 1986
Auto: HYUNDAI TUCSON 2.0 CRDI

10 Lip 2012, 13:22

iwan12 napisał(a):Witam, mam problem z powyższym samochodem. Jechałem dzisiaj do miasta 30km oddalonego od mojego domu. Wlałem paliwo, pojechałem, wróciłem i gdy zaparkowałem pod Tesco po 20 min próbowałem go odpalić miałem spore problemy. Akumulator kręcił jednak samochód nie chciał odpalić. Po pewnym czasie z trudem odpalił i w drodze do domu po zatrzymał mi się na drodzę gdy zwalniałem. Co to może być ? Znajomy sugerował, że nie wlałem Diesla, jednak jest to nie możliwe. Nawet jeśli, to nie zrobiłbym 65 km na benzynie prawda ? Coś sugerujecie ? Z góry dziękuje

Witaj.

Forumowa szklana kula pojechała na urlop, więc ciężko będzie wróżyć ;)

A tak bardziej na serio, to może być "wszystko". Może być m.in.:
- pompa paliwa
- pompa Common Rail (bo chyba on nie był na pompowtryskiwaczach)
- czujnik położenia wału
- czujnik temperatury
- przepływomierz
- czujnik ciśnienia paliwa

i całe mnóstwo innych przyczyn, w tym problem z paliwem. Na benzynie silniki CR mogą jechać, jednak wtedy "inaczej je słychać", zaś po zgaszeniu nie chcą odpalić, zaś wtryski (czasem też pompa wysokiego ciśnienia CR) są do regeneracji :(
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2012, 14:41

filtr paliwa na początek :mrgreen:
sprawdzić podciśnienia czy zwierza jakieś nie pogryzły
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na pracowników drogowych
    Okazuje się, że bycie pracownikiem drogowym nie należy do najbezpieczniejszych sposobów zarobkowania. Poważne zagrożenie dla tych osób stanowią… kierowcy, którzy ignorują ostrzegawcze oznakowanie ...