Hyundai wjechanie w dziure

07 Lip 2018, 21:42

Witam, proszę o ewentualną poradę. Wjechałem moim autem Hyundai w dziurę, a właściwie wyrwę w jezdni o głębokości około 20 cm, i długości 1 metra przy prędkości około 60-70 km/h. Po zdarzeniu uszkodzone zostały dwie felgi aluminiowe, w tym przednia bardzo, nie nadaje się do naprawienia, jak i przednia opona. Koło zostało przesunięte około 1 cm do tyłu. Na pomiarze geometrii w autoryzowanym serwisie, samochód nie zmieścił się w normach, serwis stwierdził że wystarczy wyregulować zbieżność, co zostało wykonane. I samochód mieści się w normach, wszystko wygląda okey na papierze. Jadąc autem ściąga w prawo, kierownica przy jeździe na wprost, musi być lekko w lewo przekręcona, trzymając ja idealnie prosto jadę w prawo. Dziwi mnie to gdyż mechanicy stwierdzili że jest okey, i potwierdza to pomiar. Dodam że samochód jest na zimowych felgach i oponach, wiec koła nie mają wpływu na usterkę, samochód ma dwa miesiące, ma przejechane 2 tys kilometrów. Wiec żadne inne usterki nie wchodzą w grę. Koło dalej jest przesunięte do tyłu tak jak było. W poniedziałek mam kolejna wizytę w serwisie. Proszę o ewentualną poradę co mogło się uszkodzić przy takim uderzeniu, gdyż wydaje mi się że nie tylko felgi, mechanicy stwierdzili że nic nie widać. Nie znam się na tym nie wiem jak jest skonstruowany układ kierowniczy, ale jeśli to układ to koszty naprawy są liczone w sumach 10-20 tys. Czy ktoś wie jak się rozkładają siły przy takim uderzeniu co mogło się stać, i czy to jest do naprawienia. Dodam tylko że w załączniku raport z geometrii przed i po regulacją. Oraz według moich pomiarów metrówką, prawe koło jest cofnięte w stosunku do lewego o 10 mm. Uderzenie poszło w prawe, więc nie wiem czy to amortyzator się skrzywił. Czy cała rama samochodu. Proszę o poradę
WOJTASGARD
Nowicjusz

08 Lip 2018, 09:49

Myśle ze moze być uszkodzony-skrzywiony przedni wahacz z prawej strony bo koło to jest faktycznie cofniete.Ale to maja wyjasnic panowie z serwisu.Wystarczy dobrze pomierzyc prawa i lewa str.oraz porównać... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Lip 2018, 10:46

Dzięki za info, biegałem z metrówką i sprawdzałem inne auta na parkingu wszyscy mają równe odstępy więc napewno tak nie może być. Zastanawiam się czy czasami mocowanie w podwoziu wachacza mogło się skrzywić, chociaż od wczoraj pogłębiam swoją wiedzę o podwoziu, i tak są gumowe tulejki co powinne wybrać ten te uderzenie. Nie wiem czy oni w serwisie dadzą radę sprawdzić czy wachacz jest rzeczywiście krzywy czy mocowanie. Mocowanie amortyzatora nie podejrzewam, zdjąłem osłonę pod maską i nic żadnego wybrzuszenia pęknięcia farby tam nie widać. Jeśli mocowanie jest krzywe, można to naprostować?
WOJTASGARD
Nowicjusz

08 Lip 2018, 14:04

WOJTASGARD napisał(a):. Jeśli mocowanie jest krzywe, można to naprostować?

Owszem moze się zdarzyć ze samo mocowanie moze byc krzywe i sądze ze moze itniec tez mozliwośc jego naprawy/nie widze tego więc trudno mi wydac obiektywna opinie w tej sprawie... 8) /Nie wykluczam tez ze moze być przesunieta ława do tyłu.Troche spraw w tym temacie mialem z tytułu wykonywanej pracy.Pojazd musi byc na kanale-podnośniku z płaskim wjazdem i wtedy osoba taka musi włączyć myślenie i bardzo dobrze kukać... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

08 Lip 2018, 14:55

suwmiara lub metrówka i trzeba mierzyć. Porównywać strony prawa z lewą i szukać różnic. Co do mocowania wahacza to szybciej wahacz się wygnie niż samo mocowanie, ja bym dobrze przyglądał się wahaczowi
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Lip 2018, 13:55

Byłem dzisiaj w serwisie, powiedziałem im że kierownica jest krzywo, koło nie jest w równych odstępach, i że ściąga. Pan się przejechał twierdzi że faktycznie, ale to jest niemożliwe gdyż mieści się w parametrach geometrii. Powiedziałem im aby wzięli suwmiarkę i mierzyli wachacz i wszystkie inne elementy aż znajdą różnicę, coś postękali, i powiedzieli że zadzwonią jak będzie naprawione. Generalnie słabo to widzę, wygląda to tak jakby ta robota ich przerosła.
WOJTASGARD
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi powraca do Big Game
    Audi kontynuuje swą kilkunastoletnią obecność na najważniejszej nocy w rozgrywkach futbolu amerykańskiego, czyli na Big Game. Przedstawi podczas niej 60-sekundową reklamę pt. „Let It Go” z udziałem aktorki Maisie ...

09 Lip 2018, 15:38

WOJTASGARD napisał(a): Generalnie słabo to widzę, wygląda to tak jakby ta robota ich przerosła.
Dla mnie to zadna nowość.Jak pisałem wyzej siedziałem w tym temacie to cos troche wiem.Przyklad który dobrze pamiętam.Prawdopodobnie Peugot po wymianie wahacza-wahaczy.Oswiadczyli klientowi ze nie ma potrzeby ustawiania zbiezności-geometrii.Po wjechaniu na plyte pomiarowa na SKP zbieznośc w duzym +.Klient-znajomek :yes: dostał wydruk z tego pomiaru i powrót do serwisu.Zero szemrania.Ustawili wszystko jak trzeba.To jest wlasnie oblicze serwisu.... :!: :!: .Sprzet jest potrzebny,duzo pomaga ale nie zastąpi ludzkiego myślenia.... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

11 Lip 2018, 14:52

Witam, serwis odezwał się dzisiaj, że nic nie znaleźli, tylko poprawili geometrię. Jutro mam odebrać auto. Także jutro biorę suwmiarkę,i metrówkę, i dokonam stosownych pomiarów. Gdyż nie chce mi się wierzyć że jest okay.
WOJTASGARD
Nowicjusz

11 Lip 2018, 18:24

Skoro poprawili geometrie to prawdopodobnie pierwszym razem nie było ok :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lip 2018, 21:14

WOJTASGARD napisał(a):Także jutro biorę suwmiarkę,i metrówkę, i dokonam stosownych pomiarów. Gdyż nie chce mi się wierzyć że jest okay.
Oczywiscie ze mozesz sam wykonac dodatkowe pomiary i nikt Ci tego nie zabroni.Jednak po odebraniu samochodu z serwisu udaj sie na jazde próbną i zobacz czy wszystko jest ok czy dalej bez zmian.Ja osobiscie od tego bym zaczał...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

12 Lip 2018, 20:26

Odebrałem samochód, prowadzi się dobrze, kierownica jest równo. Nie ściąga jedzie jak po szynach, powiedzieli mi ze poprawili geometrie.
Jedyny mankament co znalazlem, to taki, ze koło w dalszym ciągu jest 1 cm przesunięte do tyłu. I nie wiem czy teraz tak zostawić czy dalej z tym walczyc.
WOJTASGARD
Nowicjusz

12 Lip 2018, 20:52

WOJTASGARD napisał(a): I nie wiem czy teraz tak zostawić czy dalej z tym walczyc.
Ja na twoim miejscu dałbym sobie spoko.Jedna sprawa-kuknij od czasu do czasu na stan ogumienia przedniej osi/mam na myśli czy nie bedzie nadmiernego zuzycia od środka lub zewnątrz/... :ok:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Lip 2018, 15:15

W takim razie zostawiam tak i będę monitorował temat. Na zakończenie chciałem podziękować wszystkim ludziom dobrej woli za chęć podzielenia się wiedza na temat samochodów. Dzięki wielkie, miłego oglądania jutrzejszego finału. Oficjalnie zamykam temat. Trzymajcie się. :D
WOJTASGARD
Nowicjusz