Ibiza 2 fl

28 Cze 2019, 19:32

Witam użytkowników,
Chciałbym zapytać czy ktoś z Was miał już podobne problemy, które ja teraz chciałbym rozwiązać i jakoś temu zaradził? Napiszę wszystko tutaj żeby nie robić oddzielnego tematu kilka razy.

A mianowicie chodzi o wymianę łożyska w sprężarce klimatyzacji, czy ma ktoś konkretny schemat jak po kolei może to wyglądać przy demontażu, tak aby widzieć mniej więcej w co się zaopatrzyć?

Czy ktoś wie gdzie znajduje się czujnik, który wyłapuje sygnały z kluczyka przy otwieraniu i zamykaniu drzwi? Chodzi o to, że za każdym razem się zamyka zamek, a nie zawsze się otwiera, mam wrażenie, że czasem kiedy się nagrzeje to wtedy występuje ten problem, choć nie zawsze bo czasami nawet jeśli jest chłodniej, wymieniałem różne baterie do kluczyka od Panasonica po inne i efekt jest ten sam. Nie zawsze się otwiera.

Następnie czy ktoś ma schemat gdzie mogą znajdować się jeszcze bezpieczniki? Ponieważ chciałbym wymienić wszystkie ze względu, iż na pewno dawno nie były wymieniane przez wcześniejszego właściciela, gdyż ostatnio gdy wymieniałem te pod kierownicą i na akumulatorze i były bardzo zjechane.

Dalej czy ktoś rozbierał tapicerkę drzwi kierowcy, ponieważ w tym podpunkcie mam dwa problemy.
Mianowicie:
• Na panelu obok otwierania szyb, jest też puste pole wyjęte, gdzie kiedyś musiało być połączenie z pinami, gdyż poprowadzone są 3 wtyczki, dwie są od szyb kierowcy i pasażera a ostatni ma kolor czarny i materiałowy oplot, czy ktoś wie może od czego to może być? Bo w sumie jestem ciekawy.
• I drugi problem to to, że ostatnio zaczęła psuć się szyba od strony kierowcy i dwa dni temu gdy próbowałem opuścić to tylko wyje, już bez żadnego ruchu, próbowałem to otworzyć ale ktoś zgrzał plastik z obudową i musiałbym to oderwać żeby do końca móc to zdemontować. Co mogło się zepsuć i co trzeba do wymiany aby szyba się podnosiła? Wydaje mi się, że padł mechanizm i chciałem go wymienić ale czy coś jeszcze będzie potrzebne żeby tak ewentualnie zmienić żeby zapobiec następnej awarii?
Jeśli ktoś może podpowiedzieć chociaż troszeczkę, to dziękuję bardzo za chęci, pozdrawiam
D3n5e4
Nowicjusz

• 28 Cze 2019, 20:38

Jeżeli chodzi o sprężarkę to nie wiemy jaki masz rodzaj sprężarki więc ciężko pomóc, większość jest standardowej budowy więc potrzebny jest tylko klucz 10 i ściągacze, czasami trzeba sobie dorobić/dokupić ściągacz do sprzęgiełka bo nie zawsze chce się poddać

Bezpieczniki masz tylko pod kierownicą i pod maską z przekaźnikami

D3n5e4 napisał(a):• Na panelu obok otwierania szyb, jest też puste pole wyjęte, gdzie kiedyś musiało być połączenie z pinami, gdyż poprowadzone są 3 wtyczki, dwie są od szyb kierowcy i pasażera a ostatni ma kolor czarny i materiałowy oplot
    już nie pamiętam dokładnie ale może to być od ryglowania drzwi, łatwiej by było jakbyś wrzucił zdjęcie

D3n5e4 napisał(a):Co mogło się zepsuć i co trzeba do wymiany aby szyba się podnosiła?
    prawdopodobnie pękła linka od mechanizmu

boczek łatwo rozebrać, dwie główne śruby masz pod rączką ( którą łapiesz przy zamykaniu drzwi), obejrzyj jeszcze dookoła czy nie ma śrubek jak nie ma to podważaj boczek bo trzyma się na spinkach, prawdopodobnie część pęknie więc trzeba będzie kupić nowe
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

28 Cze 2019, 20:54

A czy jeśli chodzi o tą dodatkową wtyczkę to jeśli bym ją podłączył do przycisku od szyb i go wcisnął to byłby jakiś ruch tego od czego to może być? Czy nie zepsuje czegoś innego tym? Chodzi o ten pusty punkt nad przyciskami szyb, co tam mogło być?

I jeszcze zapomniałem zapytać o to czy da się jakoś wyregulować drzwi kierowcy, ponieważ opadły trochę i obcierają przy zamykaniu a na górze ścięły mi gumę na płasko, jak to naprawić żeby nie zepsuć bardziej?
    D3n5e4
    Nowicjusz

28 Cze 2019, 21:18

wtyczek nie da się zamienić bo każda jest inna. Tak jak myślałem, powinien być tam przycisk ryglowania drzwi
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

28 Cze 2019, 21:35

A czy da się podpiąć do tego przycisk, który by się tam wpasował?
    Na zasadzie tego ze zdjęcia
    https://apollo-ireland.akamaized.net/v1/files/stmqhjkji27h2-PL/image;s=644x461
    D3n5e4
    Nowicjusz

28 Cze 2019, 22:26

Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi i-MiEV dla Uniwersytetu Południowej Kalifornii
      Firma Mitsubishi Motors North America (MMNA) współpracuje z Uniwersytetem Południowej Kalifornii (USC) oraz należącą do tej szacownej uczelni Viterbi School of Engineering, tworząc w kampusie projekt "żywego laboratorium" ...

28 Cze 2019, 22:33

Tak, ja wiem, tylko pytam czy jak wpasuje się tam odpowiedni i podłączy to będzie działało bez problemu?

Edit:
    Chyba znalazłem odpowiednie
    D3n5e4
    Nowicjusz