Idiotyczny tuning - co można doczepić do auta? ;)

30 Maj 2019, 16:59

Cześć,
zamierzam zrobić idiotyczny tuning będący połączeniem Mad Maxa z lunaparkiem ;), taki samochód dla beki - tylko pytanie co i jak można doczepić do auta, żeby można nim było jeździć po drogach i żeby przeszło badanie? Czy przy takim pomyśle auto będzie mogło się poruszać tylko na lawecie? ;)
Zdjęcie
Hal9000
Początkujący

30 Maj 2019, 19:43

Takim czymś nie będziesz mógł poruszać się po drogach, nie dostaniesz badania technicznego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Maj 2019, 20:18

Kiedyś było coś takiego jak SAM - pojazd własnej konstrukcji, ale już tego nie ma. Teraz mógłbyś jedynie założyć własną działalność gospodarczą (produkcja samochodów), wystąpić do producenta samochodu o zgodę na wykorzystanie jego pojazdu do budowy swojego pojazdu (ze względu na prawa autorskie i patenty), stworzyć swój pojazd, a następnie wystąpić do odpowiedniej instytucji (Ministerstwo Transportu?) o świadectwo homologacji tak, jak występuje producent auta. Jeśli pojazd spełni wymogi rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, to stałbyś się producentem i mógłbyś nawet produkować go seryjnie, ale możesz poprzestać na jednym egzemplarzu. Brzmi kretyńsko, ale to chyba jedyna legalna droga do stworzenia takiego cudaka jak na Twoim obrazku i legalnego nim jeżdżenia.
aGradory

30 Maj 2019, 21:59

O matko, no to niezła przeprawa ;) A czy znajdę gdzieś info o tym, co powoduje 'oblanie' badania technicznego? Rozumiem, że malować, okleić mogę sobie jak chcę, ale pewnie problemy mogą się zacząć przy montowaniu dodatkowych elementów? Ciekawe jakie jest do tego podejście, pewnie nie mogę zamontować działka, ale może owinąć łańcuchem zderzak albo zrobić 15 rur wydechowych z odkurzacza już tak? :D
Dzięki!
Hal9000
Początkujący

31 Maj 2019, 08:13

Hal9000 napisał(a):O matko, no to niezła przeprawa

Oczywiście nie korzystaj z mojej "porady", bo to praktycznie niewykonalne. Traktuj to jako ciekawostkę. :mrgreen:
aGradory

31 Maj 2019, 16:12

Wiem, wiem, nie będę budował nowego auta ;)
Ale może masz jakieś info odnośnie jakie modyfikacje wolno robić a jakie nie i nie przejdą badania?
Hal9000
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda HR-V - kompaktowy SUV
    Consumer Reports przetestował kompaktowego SUV-a Hondy z niedostępnym w Polsce benzynowym silnikiem 1,8 l. Tak skonfigurowane auto uzyskało średni wynik 29 mpg. W miejskich warunkach było to 20 mpg, zaś na szybkiej trasie ...
    Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...

31 Maj 2019, 22:05

Hal9000 napisał(a): czy znajdę gdzieś info o tym, co powoduje 'oblanie' badania technicznego? Rozu
najlepiej przeczytaj sobie ustawę PORD nt dopuszczenia auta do ruchu.
Ale nie przejdziesz badania mając nie homologowane światła/żarówki, niebezpieczne wystające/odstające elementy, niewłaściwie przyciemnione szyby (czołowa i boczne przód), ostre krawędzie na karoserii, brak szyb, koła wystające poza obrys samochodu... Dużo tego i wszystko jest w Internecie.

Ale ten twór z obrazka nie przejdzie go na bank. Jeśli naprawdę poczujesz się spełniony robiąc coś takiego, to przy okazji dokup sobie przyczepkę lub autolawetę, aby wozić auto legalnie po różnych festynach :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

31 Maj 2019, 22:27

Dzięki! Wlasciwie to chcialbym sie spelnic kupujac jakies b tanie auto i robiac z niego cos bardzo przypalowego, brzydkiego i smiesznego. No ale bez doczepiania elementow niewiele sie uda :/

A czy ma znaczenie co zrobi sie we... wnetrzu? Widzialem ostatnio na targach zajebisty motyw, samochod z malym starym zyrandolem w srodku :D
Hal9000
Początkujący