Ile daje sprężarka

15 Lis 2021, 22:01

Mam pytanie dotyczące sprężarki, ile daje więcej powietrza.
Wiele jest informacji na temat wzrostu mocy w stosunku do silnika wolnossącego, a mi chodzi ile daje więcej samego powietrza. Wystarczy w procentach. Oczywiście jak ktoś ma namiary na konkretne artykuły, strony z wielką przyjemnością się zapoznam.
tytus44
Nowicjusz

16 Lis 2021, 08:50

Ciśnienie doładowania dla turbiny standardowej oscyluje w granicach od 0.4 do 1.5 bara, natomiast w samochodach wykorzystywanych do motosportu spokojnie przekracza 2.5 bara. Tak więc nie da się jednoznacznie powiedzieć ile więcej bo to wszystko zależy od zastosowanej turbiny i tu na konkretnym przypadku można by było dokładnie odpowiedzieć na twoje pytanie. Najczęściej turbina ładuje tyle ciśnienia, ile w danym momencie chce uzyskać sterownik silnika i tu te proporcje muszą dokładnie się zgadzać żeby układ doładowania funkcjonował sprawnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lis 2021, 20:51

Dzięki za wyjaśnienie, ale że temat dla mnie ciekawy ale i nowy to mam dodatkowe pytania :).
Wg przeliczników ze strony roamiar.com można przyjąć że jeden bar to jedna atmosfera (0,986). Zakładałbym że ciśnienie będzie powyżej 1 bara, czyli więcej niż wolnossący silnik sam by pobrał z powietrza, Ty zaś podajesz że od 0.4 bara. Jak to rozumieć?
Całe pytanie jest teoretyczne, nie chodzi mi o konkretny silnik, model, po prostu pytanie z ciekawości :).
tytus44
Nowicjusz

17 Lis 2021, 14:33

tytus44 napisał(a):jeden bar to jedna atmosfera (0,986)
No ale to nie dokładnie bo nie wiemy czy techniczna czy fizyczna :)

Lepiej sprawdź u nas na forum kalkulator/cisnienia/, masz dokładny kalkulator/przelicznik ciśnień z jednostkami i 1 bar to dokładnie:
- Jednostka atm (atmosfera fizyczna, normalna) - 0.986931 atm
- Jednostka at (atmosfera techniczna) - 1.02 at
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lis 2021, 20:37

A rozszerzmy temat . Silnik benzynowy wolnossący . Np. 1,4 . Serwisowe dane mówią że na wolnych obrotach ciśnienie w kolektorze ssącym ma się zawierać w granicach 0,35 - 0,6 bara . A przecież to podciśnienie . :wink:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lis 2021, 08:49

Podciśnienie w kolektorze ssącym PRAWIDŁOWE

Na biegu jałowym wakuometr powinien wskazać stabilny odczyt między 24-29 mbar.

Zaraz wyjdzie że sprężarka rozpręża.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 19 Lis 2021, 09:46, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
tytus44
Nowicjusz