Ile dostane za fabie I?

22 Maj 2016, 16:10

Witam,
Wiem, że są otomoto i olx ale tam są ceny ofertowe.

Moja fabia to rocznik 2001 grudzień. Pierwsza rejestracja 2002. Na liczniku ma 100.500 km (prawdziwy, cały czas w rodzinie). Silnik to benzynka 1,4 mpi 60km. Wyposażenie podstawowe, wspomaganie i poduszki powietrzne. Jedyny minus to rysa z przodu, ktoś na parkingu przetarł i uciekł. Pewnie 300-400zł przez to straci na wartości?

Planując nowe auto chce przypuszczalną ocenę wartości. Ktoś podpowie?
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

22 Maj 2016, 16:35

Jeśli uszanowana w środku i serwisowo, to myślę, że dostaniesz w granicach 6500-7000zł, możesz wystawić za 7500zł.
Petento
Początkujący

Auto: .

22 Maj 2016, 16:38

Więcej jak 6.5k nie dostaniesz
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Maj 2016, 17:33

6,5k byłoby ok. A co do rysy długości 20 cm z przodu. wiem że muszę spuścić cenę jak ktoś to zobaczy. Ile taka blacharka 1 elementu? 400zł? Więcej?
pit85
Aktywny

22 Maj 2016, 17:43

Nie spuszczaj ceny na taką głupotę, samochód ma 15 lat i wręcz ma prawo mieć sporo rys. Jeśli ktoś za te pieniądze szuka samochodu bez żadnej rysy, niech idzie do salonu :)
Petento
Początkujący

22 Maj 2016, 17:46

Tylko, że ta rysa jest dość widoczna. Pewnie jakaś śmieciara na osiedlu przetarła i uciekła. Jak się przypatrzeć to widać nawet lekkie wgniecenie (ale lekkie na pierwszy rzut oka niewidoczne). Nie robiłem tego bo mi nie przeszkadza, ale wiem że będą chcieli ostro negocjować o to.
pit85
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb z wyposażeniem Laurin & Klement
    Skoda Superb z najbardziej luksusowym i prestiżowym pakietem wyposażenia - Laurin & Klement, na polskim rynku pojawił się w październiku ubiegłego roku. Teraz pakiet dostępny jest z nowym silnikiem. Do dotychczas oferowanych ...

22 Maj 2016, 18:15

Z 5 tys mozesz śmiało wołać, więcej nie bo toż to marka z "kurą" na masce, szału nie ma, tym bardziej że brak tam elektryki na wyposażeniu, klimy, ABSu itp. Fabia to już nieco skansen motoryzacyjny, ale może jakiś cebulak napali sie na to że na bazie VW jest i da z 6-6,5 tys zł.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Maj 2016, 19:30

pit85 napisał(a):ale wiem że będą chcieli ostro negocjować o to.

Jeżeli w ogłoszeniu opiszesz, czy dasz fotkę tego przetarcia, to nie będzie podstaw do "ostrych negocjacji". Ale co do ceny to obawiam się, że Krikus ma rację, ciężko w tej chwili sprzedać auto bez klimy i elektryki.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2016, 20:36

Rozumiem czyli 6 tysięcy to raczej mając szczęście :) A jak ze spadkiem ceny w tych "skansenach motoryzacyjnych"? Powiedzmy nie sprzedam teraz tylko za rok to ile będę mógł wołać?
pit85
Aktywny

22 Maj 2016, 20:44

pit85 napisał(a): Powiedzmy nie sprzedam teraz tylko za rok to ile będę mógł wołać?

Pomyliłeś forum :mrgreen: Napisz do wróża Macieja :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

22 Maj 2016, 20:58

Podstawą jest dobry opis i ładne zdjęcia.
Jeśli podeślesz mi na priv podstawowe info o aucie mogę Ci stworzyć prawilny opis. Mam w tym doświadczenie :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

22 Maj 2016, 21:30

Dzięki Mike z tym sobie poradzę. Pracuje w marketingu i często piszę ogłoszenia. Gorzej z wiedzą na temat motoryzacji :D
Ale jak mam dostać za auto 5500 teraz albo za rok powiedzmy 4000 to chyba lepiej jeździć dalej i zbierać więcej na lepsze auto niż dołożyć powiedzmy 5k teraz na nieco nowsze?
Nie wiadomo co dostane dokładając 5 tys. Pewnie z przebiegiem 2 razy większym niż moja fabia i będę miał "nowsze auto" :D
pit85
Aktywny

23 Maj 2016, 16:56

Jak masz pewne auto i nie śpieszy Ci się ze zmianą to jeżdzij dalej tym i zbieraj kasę.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

23 Maj 2016, 20:21

6000 dostaniesz raczej bez większego wysiłku, bo że tak się wyrażę, dla samochodów typu fabia jest inny ,,target''. Takiego samochodu nie kupują raczej osoby młode jako pierwszy samochód, lecz osoby starsze na wyprawy na działkę i do rodziny. Brak klimatyzacji i elektryki to w dzisiejszych czasach spore utrudnienie, ale dla tego samochodu nie tak duże, bo benzynowych fabii I z klimatyzacją było tyle co nic, a poza tym starsi ludzie są raczej przyzwyczajeni do jazdy samochodem bez klimy. Ludzi Ci postrzegają taką Skodę jaki super samochód - prosto zbudowany, bez zbędnych bajerów. Dodając do tego fakt, że Skoda należy do marki Volkswagena, która się cieszy w naszym kraju niezwykłą popularnością, która momentami jest aż śmieszna (jak można wyceniać 17 letniego golfa 1.6 na 10 tysięcy albo 15 letnią, 60-konną fabię na 8 tysięcy, ale taki jest rynek - lepiej dla Ciebie :)

Inną rzeczą jest to, że w tym przedziale cenowym na cenę sprzedaży wpływa dosłownie wszystko, a Ty nie podałeś wielu informacji - do kiedy jest opłacone OC, do kiedy przegląd, kiedy był wymieniany rozrząd, czy są 2 komplety kół, jeśli tak, to w jakim stanie są opony, czy są alufelgi, czy tapicerka wyprana i wiele innych rzeczy. Jeśli byś miał wszystko z tych rzeczy na ,,najwyższym poziomie'', to przy odrobinie szczęścia możesz wtedy liczyć nawet na wspomniane przeze mnie wcześniej 6500-7000zł, ale zakładam, że w prawie 15 letnim samochodzie nie masz wszystkiego ,,nowego'', więc wartość końcowa niestety ale spadnie i to dość mocno, nawet do 5000zł. W ogłoszeniu oczywiście wpisz rocznik 2002 i ustal właściwie cenę uwzględniając wyżej wspomniane cechy, ale nie przesadź i nie daj najniższej, bo u ludzi sprawą honoru jest utargowanie jak najwięcej, nawet jeśli cena jest uczciwa, ale to jako marketingowiec raczej wiesz. ;)
Petento
Początkujący

23 Maj 2016, 21:45

No akurat młodzi już powoli idą w ślady Fabii,u mnie w mieście jeżdzą dwie takie i oba są w rękach młodych.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012