adrianna88 napisał(a):Rozmawiałam z infolinią ubezpieczyciela, okazuje się, że jeśli w obrębie elementu są szkody, które nie mają związku ze zgłaszaną szkodą to ubezpieczyciel pomniejsza wysokość ubezpieczenia o amortyzację.
Też nie rozumiem o co chodzi z tą amortyzacją - to, że jeżeli w obrębie elementu jest inny element, który nie został uszkodzony przez to zdarzenie, to jest jasne - jeżeli np. w stłuczce uszkodziłeś zderzak i lewy błotnik, a lewe drzwi są zarysowane, ale nie z powodu tej stłuczki, tylko były zarysowane już wcześniej, to sprawa jest oczywista, że ubezpieczyciel zapłaci za malowanie zderzaka i błotnika. Natomiast za drzwi juz nie. To w sumie proste.
Ale jeżeli na np. zderzaku były wcześniej już rysy, a teraz w wyniku stłuczki jest on uszkodzony, to ubezpieczyciel musi zapłacić za malowanie całego elementu. Wówczas nie ma mowy o żadnej amortyzacji. Nie ma nawet znaczenia, że zderzak ma 50 lat i teraz trzeba go wymienić na nowy. Ubezpieczyciel nie ma prawa liczyć za to żadnej amortyzacji. Mało tego - masz nawet prawo żądać, żeby zderzak był oryginalny, a nie jakiś tańszy zamiennik.
Mamy obecnie na forum eksperta od ubezpieczeń -
mfind. Poprosiłem go, żeby zajrzał do tego tematu - może on coś rozjaśni, bo ja nie jestem pewny na 100% czy jest tak, jak piszę. Też mogłem coś źle zrozumieć z ustawy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...