Ile można "zrobić" z AC

20 Sty 2015, 16:44

Pytanie trochę cwaniackie, chociaż cwaniakować nie zamierzam.
Przytarłam solidnie przedni zderzak na parkingu uderzając donicę, a że jej dokładnie nie widziałam to jeszcze tak doprawiłam, że przytarłam również zderzak od strony nadkola. Rysy na zderzaku są naprawde głęboki i grube, więc w grę pewnie i tak będzie wchodziło lakierowanie całego elementu, ale zastanawia mnie czy zgłaszając te "główne" rysy ubezpieczyciel bez problemu sfinansuje mi malowanie całego elementu włącznie z innymi uszczerbkami (a mniejszych historii na nim jest kilka) czy też zastosuje jakieś pomniejszenie..

dzięki za sugestie!
adrianna88
Nowicjusz

Auto: Toyota Corolla

20 Sty 2015, 20:45

To zależy jak bardzo jest uszkodzony element i w jakich odległościach od siebie są stare otarcia i nowe, jeśli się w miarę pokrywają to zostanie bez problemu odnowiona całość (no chyba, że te stare są sprzed zakupu AC i ubezpieczyciel ma to udokumentowane na zdjęciach). Jeśli wyraźnie widać, że któreś są stare to mogą kombinować. Za ściemę Ci nic nie zrobią także próbuj 8)
Finansolog
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 10 10 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sty 2015, 10:46

Ubezpieczyciel musi zapłacić za malowanie każdego uszkodzonego elementu. Rysy nie muszą być głebokie. Wystarczy, że rysa jest, nawet 5 cm, to i tak trzeba malować cały element.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sty 2015, 16:31

Rozmawiałam z infolinią ubezpieczyciela, okazuje się, że jeśli w obrębie elementu są szkody, które nie mają związku ze zgłaszaną szkodą to ubezpieczyciel pomniejsza wysokość ubezpieczenia o amortyzację. Trochę to dziwne, bo przecież warsztat malując element ponosi stały koszt bez względu na to, czy jest tam jedna czy 5 rys o różnym pochodzeniu. Chyba, że źle to rozumiem..
adrianna88
Nowicjusz

23 Sty 2015, 09:55

adrianna88 napisał(a):Rozmawiałam z infolinią ubezpieczyciela, okazuje się, że jeśli w obrębie elementu są szkody, które nie mają związku ze zgłaszaną szkodą to ubezpieczyciel pomniejsza wysokość ubezpieczenia o amortyzację.

Też nie rozumiem o co chodzi z tą amortyzacją - to, że jeżeli w obrębie elementu jest inny element, który nie został uszkodzony przez to zdarzenie, to jest jasne - jeżeli np. w stłuczce uszkodziłeś zderzak i lewy błotnik, a lewe drzwi są zarysowane, ale nie z powodu tej stłuczki, tylko były zarysowane już wcześniej, to sprawa jest oczywista, że ubezpieczyciel zapłaci za malowanie zderzaka i błotnika. Natomiast za drzwi juz nie. To w sumie proste.
Ale jeżeli na np. zderzaku były wcześniej już rysy, a teraz w wyniku stłuczki jest on uszkodzony, to ubezpieczyciel musi zapłacić za malowanie całego elementu. Wówczas nie ma mowy o żadnej amortyzacji. Nie ma nawet znaczenia, że zderzak ma 50 lat i teraz trzeba go wymienić na nowy. Ubezpieczyciel nie ma prawa liczyć za to żadnej amortyzacji. Mało tego - masz nawet prawo żądać, żeby zderzak był oryginalny, a nie jakiś tańszy zamiennik.
Mamy obecnie na forum eksperta od ubezpieczeń - mfind. Poprosiłem go, żeby zajrzał do tego tematu - może on coś rozjaśni, bo ja nie jestem pewny na 100% czy jest tak, jak piszę. Też mogłem coś źle zrozumieć z ustawy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2015, 10:28

dzięki serdeczne!
adrianna88
Nowicjusz

23 Sty 2015, 10:31

W AC, to wszystko zależy od ogólnych warunków ubezpieczenia (OWU),
Jeśli masz wybrany wariant np.naprawa na częściach zamiennych i amortyzacja części np. 40% ( to wynika z wieku pojazdu), to faktycznie dostaniesz pomniejszoną wypłatę. Koniecznie sprawdź w dokumentach polisy za jaki wariant zapłaciłeś, a szczegóły o swoim AC znajdziesz w (OWU).

Jeśli przed zawarciem umowy AC, odbyły się oględziny i w dokumentacji towarzystwo ubezpieczeniowe ma informację o wcześniejszych zarysowaniach, to maja prawo pomniejszyć wypłatę za naprawę uszkodzonego elementu. Jeśli po zawarciu umowy AC,na jednym elemencie powstały w dwóch różnych zdarzeniach uszkodzenia, to można zgłosić 2 szkody AC ( ale stracisz zniżki za każdą zgłoszoną szkodę).

Urszula Zimnoch
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

27 Mar 2016, 07:29

Witam

Mam pytanie odnośnie zgłoszenia szkody AC. Płacę AC od paru lat, nigdy z niego nie korzystałem, choć w ciągu ostatnich lat parę elementów delikatnie przyrysowałem! Były to drobne zarysowania, szkoda mi było zniżek, więc sam je delikatnie tuszowałem. Jednakże teraz chciałbym zgłosić te 3 różne elementy jako jedno zdarzenie parkingowe, jak to zrobić żeby mi takiego zgłoszenia nie zakwestionowali, czy jest to w ogóle możliwe? A dokładnie mam do drobnych poprawek lakierniczych tylny lewy zderzak, prawe nadkole przednie i tylne! Wszystko to trochę razem nie trzyma się kupy do podciągnięcia pod jedne zdarzenie, ale może jest jakiś sprawdzony sposób na zgłoszenie, aby było nie do zakwestionowania?
Z góry dzięki.
serekt
Obserwowany

Auto: Seat Leon 2

29 Mar 2016, 11:41

Praktycznie w każdym ubezpieczeniu AC masz zapis, że szkoda musi być zgłoszona niezwłocznie (najczęściej w ciągu 7-14 dni od zdarzenia). Po tak długim czasie + naprawie tych elementów każdy likwidator, który obejrzałby te uszkodzenia z miejsca odrzuciłby wniosek w związku z tym, że to są stare szkody. Mało tego, w przyszłości jeśli te elementy ulegną uszkodzeniu, to odszkodowanie na ich naprawę najprawdopodobniej zostanie potrącone o pewien % wartości ze względu na wcześniejsze uszkodzenia elementu :/

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

29 Mar 2016, 13:02

To, że jest obligatoryjny czas na zgłoszenie to jasna sprawa. To czy moje zadrapania na aucie likwidator pozna, że były zrobione 2 lata temu a nie wczoraj to już wątpliwa sprawa, to nie mięso nie czuć czy jest świeże czy nie.
Prosiłem o rade w sposobie zgłoszenia, aby z różnych elementów podciągnąć pod jedną szkodę? Może np. jako obcierki parkingowe, czy wandale parkingowe da radę podciągnąć pod takie coś? Nic nie wiem, nic nie widziałem po tygodniu stania gdzieś pod gołym niebem auto porysowane i tyle!?
serekt
Obserwowany

Auto: Seat Leon 2