Ile samochodów mogę kupić i jak je sprzedac za granicą?

31 Sie 2011, 22:29

witam,

Mam pytanie czy mogę kupować samochód co 3 miesiące, wywozić go na Ukrainę i tam sprzedawac to w częściach?
Proszę o pomoc jak to wygląda co muszę spełnić, czy przepisy zabraniają, czy trzeba auto przerejestrowywać, płacic podatki, i czy wogole jest to wykonalne ?

pozdrawiam i dziekuję za pomoc
Simon
simonks86
Nowicjusz

31 Sie 2011, 22:56

simonks86 napisał(a):płacic podatki

a niby czemu nie? każdy płaci czemu masz być wyjątkiem? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Wrz 2011, 11:36

ok, rozumiem ze wygada to tak kupuje samochod przejestrowywuje go, place podatek jade nim do ukrainy tam go rozbieram i sprzedaje na czesci, wracam do polski i go wyrejestrowywuje, i kupje nowy.. I czynnosc powtarzam,dobrze to rozumiem? Ile razy tak mozna zrobic? Dzieki za pomoc.
simonks86
Nowicjusz

01 Wrz 2011, 12:31

bez umowy kupna sprzedaży lub dokumentu o zezłomowani/skasowaniu pojazdu nie wyrejestrujesz go, w ten sposób legalnie zrobić się tego nie da
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Wrz 2011, 12:40

czy te dokumenty moga byc z ukrainy i czy w ogole jest obowiazek wyrejestrowania samochodu , moze tez nie trzeba samochodu wyrejestrowac albo tylko zglosic ze zostal rozebrany, jest takie cos?
simonks86
Nowicjusz

01 Wrz 2011, 13:59

niestety, ciągłość OC jeszcze w naszym kraju istnieje, jeśli kupisz auto musisz OC opłacać, więc do momentu sprzedaży/zezłomowania jesteś udupiony,
a jakie to mają być dokumenty jest jasno podane w umowie OC i przepisach
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...