Ile wynoszą opłaty nowego samochodu sprowadzonego z Niemiec?

11 Gru 2009, 15:22

Ile wynosza (i jakie) opłaty dla NOWO zakupionego auta z salonu sprowadzonego z Niemiec do Polski?
alrashid
Nowicjusz

Miejscowość: EUROPA

14 Gru 2009, 16:19

jeżeli chodzi o używany - zarejestrowany za granicą samochód to trzeba zrobić następujące rzeczy:
1. urząd celny - akcyza
2. vat-24 (jeśli kupiony prywatnie - nie na firmę) 160 zł
3. tłumaczenia ok. 100-150 zł
4. badanie techniczne ok. 100 zł (na niemieckich dokumentach nie ma roku produkcji)
5. opłata recykingowa 500 zł
6. rejestracja samochodu ok. 300 zł

Wszystkie wymagane dokumenty - deklaracja akcu, deklaracja vat-24 lub vat-23, wniosek do naczelnika UC, dowód wpłaty akcyzy, vat-24, za zaświadczenie z UC i opłaty recyklingowej możesz pobrać tu umowa-kupna-sprzedazy-oraz-formularze-vt47511.htm

tu możesz przeczytać więcej
rejestracja-samochodu-sprowadzonego-z-panstwa-ue-vt21558.htm

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

14 Gru 2009, 20:31

Prosze o czytanie ze ZROZUMIENIEM!!!
Pytalem sie o nowo zakupione auto z salonu z przebiegiem 0km, nieuzywane!
alrashid
Nowicjusz

Miejscowość: EUROPA

14 Gru 2009, 22:11

ponieważ nie byłem pewien napisałem to co zdarza się najczęściej.

W takim przypadku czeka Cię do zapłaty pełny VAT - 22%.
Jest do tego specjalny formularz w US, numeru teraz nie pamiętam ale ma numer 10 (tak mi się wydaje)

reszta opłat jak w poprzednim poście.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Sie 2011, 14:50

Jeśli sprowadzasz z któregokolwiek kraju Unii Europejskiej nowy samochód osobowy, wówczas musisz w Polsce zapłacić VAT niezależnie od tego, czy kupujesz pojazd na osobę prywatną czy na firmę. Obecnie stawka VAT wynosi 23%. Oczywiście w pierwszej kolejności musisz złożyć uproszczoną deklarację akcyzową AKC-U i zapłacić akcyzę od kwoty uwidocznionej na fakturze lub umowie kupna-sprzedaży (uwaga! akcyzę od samochodu zawsze nalicza się od na kwoty brutto a nie netto, ale akurat na Twojej fakturze nie będzie VAT-u, więc kwotą brutto będzie de facto kwota netto). Stawka akcyzy zależy od pojemności silnika - 3,1% dla silników o pojemności poniżej 2000 cm3 i 18,6% dla pozostałych (czyli w tym również dla silników powyżej 2000 cm3). Uwaga! Wartość pojazdu w złotówkach wylicza się według średniego kursu waluty ogłoszonego przez NBP w dniu, w którym samochód przekroczył polską granicę! Wszystkie inne porady, jakich jest pełno w sieci, są nieprawdziwe. To nie jest data faktury (no chyba, że samochód wjechał do Polski w tym samym dniu, w którym wystawiono fakturę). Ponieważ nie ma żadnych kontroli na wewnętrznych granicach państw UE, to w praktyce nabywca pojazdu sam musi zadeklarować datę przekroczenia granicy Polski (wwiezienia samochodu do kraju).
Po opłaceniu akcyzy należy zapłacić podatek VAT od nabytego wewnątrzwspólnotowo nowego środka transportu. Po pierwsze, należy złożyć informację VAT-23, w której wpisuje się cenę nabycia w walucie obcej, a więc np. w euro. Później należy złożyć deklarację podatkową VAT-10, w której podstawą opodatkowania jest kwota z faktury powiększona o zapłaconą wcześniej akcyzę (a jeśli na fakturze były inne koszty - jak ubezpieczenie i transport - wówczas one również wchodzą do podstawy opodatkowania). Na końcu płaci się należny VAT i urząd wydaje zaświadczenie VAT-25 potwierdzające uiszczenie podatku od towarów i usług (jest ono wymagane przy rejestracji pojazdu). Uwaga: w Krajowej Informacji Podatkowej dowiadywałem się, że wydanie zaświadczenia VAT-25 potwierdzającego zapłatę podatku nie podlega opłacie skarbowej! Tymczasem wiele urzędów skarbowych na swoich stronach internetowych pisze, że wymaga złożenia dowodu uiszczenia takiej opłaty, co - według mnie - jest niezasadne. Opłatę skarbową w wysokości 17 zł pobiera się tylko przy wydaniu zaświadczenia VAT-25 potwierdzającego brak obowiązku uiszczenia podatku VAT (wydanie takiego zaświadczenia następuje na wniosek nabywcy pojazdu złożony na formularzu VAT-24), albo w sytuacji, gdy formalności w imieniu nabywcy załatwia jego pełnomocnik (jest to opłata skarbowa za pełnomocnictwo).
ewnioski
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...