Ilość czynnika R134a w Smarcie F2 0,8 CDi?

31 Mar 2011, 02:07

Witam!
Mam pytanie do "klimatologów" - ile czynnika wchodzi do układu klimatyzacji w Smarcie ForTwo model 450 z rocznika 2001 w wersji z silnikiem diesla 0,8 ccm? Znalazłem ilość czynnika do Smarów ale z silnikami benzynowymi 0,6 i 0,7 ccm i nie było by problemu gdyby nie to że dla każdego z nich jest inna ilość czynnika chłodniczego. Więc nie można tu zastosować prostej analogii i nabić tyle gazu R134a jak w benzynowcach.
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdr.
Voytheck

[ Dodano: 6 Kwiecień 2011, 12:06 ]
Witam!
Czyżby nie było nikogo kto by posiadał dane, o które prosiłem? A ja mam jeszcze jedno dodatkowe pytanie - otóż czy istnieje jakaś stała proporcja ilości oleju uzupełnianego w instalacji do ilości aplikowanego gazu R134a?
Dzięki za odpowiedź.
Pozdr.
Voytheck
Voytheck
Nowicjusz

16 Kwi 2011, 21:17

Tego nikt ci nie powie,nawet ktoś kto obsługuje klimy,kombajn tylko wie,wprowadzasz dane do jego komputera(auto,model,itd)i kombajn(nie zbożowy :!: :grin: )obsługuje klimę sam,wie ile czynnika jest w środku ,ile go trzeba(wchodzi)i ile trzeba dobić.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Kwi 2011, 09:22

Przecież sam nie nabijesz klimy to i po co Ci te dane? jedziesz do serwisu i tam wszystko zrobią. Może ktoś z jakimś programem typu AutoData zobaczy czy nie ma takich danych.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...