Imitacja turbosprężarki

23 Lut 2008, 09:53

Słyszałem o fajnym patencie. W rurę dolotową idącą od stożka wkładamy zwykły gwizdek. Podczas gazowania będzie świst tak jakbyśmy mieli turbo pod machą :D Co Wy o tym myślicie? Jest to dziecinne troszke ale kumplom można wkręcać że założyliśmy turbo :D
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

23 Lut 2008, 18:51

ale czad :shock: a do wydechu nasyp sobie konfeti bedzie do kompletu
hot-garage
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk

24 Lut 2008, 16:01

hot-garage napisał(a):ale czad :shock: a do wydechu nasyp sobie konfeti bedzie do kompletu

ja bez żadnych bajerów w Polonezie mam podobny efekt :) hehe... obroty około 700-800... przegaz do 2000-3000 i wycie/szum... nie wiem jak to opisać... ale nie jeden się ogląda :)
Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
andrzejau
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

28 Lut 2008, 21:52

panowie nie przesadzajcie bo to podjerzdza lekko wiejskim tuningiem :D
greyt
Początkujący

29 Lut 2008, 15:22

Wiem wiem greyt masz racje :) Ale jadąc przez miasto zainteresowanie może być :D
Pozdro
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Mar 2008, 19:08

Ja słyszałem o jakis gwizdkach na rurę wydechową ale o gwizdkach do dolotu niesłyszałem :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Renault ZOE - limitowana seria STAR WARS
    Renault świętuje partnerską współpracę z producentami STAR WARS™ i prezentuje limitowaną serię swojego najbardziej awangardowego samochodu ZOE, który jest liderem wśród samochodów elektrycznych ...

07 Mar 2008, 19:15

Ciekaw kiedy wymyślą imitacją zaworu blow off? :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

31 Mar 2008, 21:02

No to właśnie chodzi o blowa a nie o turbinke :lol: turbo bez blowa tak nie gwiżdże. Słyszałem natomiast, że są takie wkłady do dolotu z wirniczkiem i ponoć zasysają więcej powietrza, ale nie wiem jaki z tego wynika efekt :roll:
k_maro01
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecinek

31 Mar 2008, 22:25

k_maro01 napisał(a):No to właśnie chodzi o blowa a nie o turbinke :lol: turbo bez blowa tak nie gwiżdże. Słyszałem natomiast, że są takie wkłady do dolotu z wirniczkiem i ponoć zasysają więcej powietrza, ale nie wiem jaki z tego wynika efekt :roll:

też o tym słyszałem... podobno ( o ile dobrze wyczytałem w necie xD) daje to efekt podobny do ,, gwizdka umieszczonego w dolocie " czyli imitacja turbo ...ale...takie imitacje to z deczka wiejski tuning jest...
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

01 Kwi 2008, 16:57

k_maro01 napisał(a):No to właśnie chodzi o blowa a nie o turbinke :lol: turbo bez blowa tak nie gwiżdże.

Nie chodziło mi właśnie o Blow offa. Wiesz wogóle na jakiej zasadzie działa Blow off? Jak ten gwizdek ma niby ,,udawać'' tego blow offa? Przy większym dodaniu gazu silnik bedzie ciągnął więcej powietrza więc gwizdek będzie gwizdał bardziej a po zdjęciu nogi z gazu bedzie przestawał gwizdać . Przecież Blow off upuszcza powietrze w atmosfere po zamknięciu przepustnicy czyli po odpuszczeniu gazu więc przy tym patencie to nie będzie efekt BOVa. Po za tym BOV bardziej tak jakby syczy a nie gwizda.

k_maro01 napisał(a):Słyszałem natomiast, że są takie wkłady do dolotu z wirniczkiem i ponoć zasysają więcej powietrza, ale nie wiem jaki z tego wynika efekt

Może chodziło Ci o elektryczne doładowanie?
http://www.godula.pl/index.php?change=p ... ne%20turbo
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

02 Kwi 2008, 18:17

Blow off to tak jak pisałeś zawór upustowe :P a powiedz mi która turbina Ci tak gwiżdże, jak nie wkręcisz jej na wysokie obroty?? rzadko która z seryjnych turbin szczególnie z silnikiem 1.8T. Jedynie jakieś wyczynowe. A Blow dla jednych syczy a dla innych gwiżdże :P
k_maro01
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecinek

02 Kwi 2008, 21:14

Ciekawy tok rozumowania :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

04 Kwi 2008, 22:23

takie zabawki to raczej dla jaj...

a blow off to jak dla mnie gwiżdże :D
Offczar
Nowicjusz

04 Kwi 2008, 22:32

kwestia gustu...czy gwiżdże czy nie ...imitacje turbo są raczej bezsensowne /....
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

06 Kwi 2008, 23:15

Ja mam lepszy patent jak masz jedną rurę wydechową zrób po drugiej stronie taką samą i podłącz do odkurzacza zrobisz niezły hałas i przy okazji wyczyścisz drogę!!
Szatek
Aktywny

Miejscowość: Elbląg