REKLAMA
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, na wstępie chciałbym wszystkim powiedzieć dzień dobry z racji na fakt że to mój pierwszy post
Od pewnego czasu nurtuje mnie dość mocno kwestia sprowadzania aut z Niemiec. Temat znam trochę z teorii z praktyki wcale. Wiem że w Polsce sprzedaż samochodów może zostać bardzo szybko przez US uznana jako wykonywanie zawodu bez rejestracji działalności gospodarczej. Dlatego koledzy i koleżanki mam kilka pytań i proszę o pomoc
1. Znalazłem auto w Niemczech. Na ten przykład niech będzie to Golf IV wszystko cacy, kwota ustalona z handlarzem 1000 euro na umowie po negocjacjach wpisane 800 euro. W pobliskim urzędzie opłacam tablice i ubezpieczenie koszt około 100 euro. Zabieram ze sobą do kraju poza autem duży i mały brif oraz umowę. W Polsce przez 5 dni mogę nim jeździć po drogach bez żadnych problemów.
2. Tu mogę wystawić auto na sprzedaż rejestracja na koszt przyszłego nabywcy. Natomiast gdybym chciał zrobić to sam to tu jest pytanie- czy mogę rejestrować auta na członków rodziny żeby unikać US? Czy jak to jest dokładnie z procedurą po przyjeździe do kraju? Nie myślałem o założeniu komisu tak od razu najpierw chciałbym spróbować, zobaczyć z czym to się je zanim podejmę starania o własny numer NIP.
Przykład: Golfa zarejestrowałem kwota łączna zakupu i rejestracji około 5500 zł auto sprzedałem za 7000 tysięcy. 1500 zł osiągnąłem przychodu powinienem zapłacić podatek w innym razie US może się mną zainteresować a ja nie chce interesować się nimi
Auto sprzedaje na podstawie mowy kupna sprzedaży między mną a kolejnym właścicielem. To dla mnie oczywiste, natomiast w przypadku braku rejestracji auta muszę tej osobie przekazać również poprzednia umowę spisaną z Hansem?
Czy można załatwić to jakoś pośrednio? Auta z Niemiec które widuje na portalach motoryzacyjnych często mają zapis że posotaje tylko 256 xł opłaty rejestracyjnej i stoją normalnie na niemieckich blachach. Rozumiem że wraz z autem przekazuje nabywcy dokumentacje o odbytym przeglądzie, opłaconej akcyzie ect? A kwestie rejestracji załatwia już sam zainteresowany.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość