Import auta ze Szwecji - formalności

20 Kwi 2023, 08:20

Witam, chciałbym poruszyć temat prywatnego importu aut ze Szwecji.
Mam szwagra w Szwecji który posiada personnummer i chciałbym to załatwić tak abyśmy nie napotkali problemów.

A więc gdy on na miejscu już zarezerwuje auto, ja wsiądę do samolotu i lecę do niego aby sfinalizować zakup(na szwagra) odebrać auto i wrócić nim do Polski. W międzyczasie w Szwecji muszę spisać jakąś umowę kupna-sprzedaży abym nie miał problemów na szwedzkich drogach i późniejszą rejestracją. On wysyła mi pocztą drugą część dowodu jak tylko ją otrzyma, ja(żona) rejestruje auto w Polsce.

Przed zakupem moja żona przelewa pieniądze swojemu bratu za które on kupuje dla niej auto.

Mam pytanie konkretnie o typ umowy jaki powinniśmy spisać ? Czy powinna to być zwykła umowa kupna-sprzedaży(brat-siostra) czy może umowa darowizny?

Szwagier mieszka w Szwecji na stałe więc nie chciałbym aby po zakupie tamtejszy urząd skarbowy(lub urząd komunikacji) czepiał się o jakieś szczegóły.
bladyk
Obserwowany

20 Kwi 2023, 09:44

Nie musisz kupować na szwagra (nie wiem chyba że nie zrobi mu to różnicy, nie wiem jak tam wyglądają przepisy odnośnie takiego kupna i szybkiej sprzedaży) bo wtedy wychodzi on jako pośrednik, możesz to zrobić bezpośrednio na siebie. Tylko trzeba pamiętać żeby poinformować sprzedającego o tym że nie masz "Personnummer" bo jesteś z innego kraju i odpowiednikiem tego numeru jest Twój Pesel.

Musisz też zadbać o to, aby od dotychczasowego właściciela otrzymać obie części dowodu rejestracyjnego – zarówno niebieską, jak i żółtą.

Do rejestracji samochodu ze Szwecji w Polsce potrzebne będą:
  • umowa kupna-sprzedaży przetłumaczona na język polski,
  • potwierdzenie opłaty akcyzy,
  • wniosek o rejestrację pojazdu,
  • potwierdzenie wniesienia opłat rejestracyjnych,
  • zaświadczenie o aktualnym badaniu technicznym (trzeba je wykonać w Polsce)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Kwi 2023, 10:23

Jeśli zakup będzie na mnie to sprawa się komplikuje bo muszę:
- wyrobić szwedzkie tablice tymczasowe(eksportowe) bo szwed przy wyrejestrowaniu auta musi oddać obecne tablice,
- w jaki sposób dokonać płatności ? Szwed akceptuje tylko płatność Swish
bladyk
Obserwowany

25 Kwi 2023, 17:16

Może Twój szwagier będzie mógł się tego dowiedzieć - najlepsza i pewna informacja.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

25 Maj 2023, 12:42

Czy sprowadził Pan samochód? Stoję właśnie przed podobnym problemem. Chcę sprowadzić auto, jestem wstępnie dogadany z prywatnym sprzedawcą ale nie wiem jak to zrobić żeby nim wrócić na kołach.

Będę wdzięczny za każdą informację.
orzel12
Nowicjusz