Impregnacja skóry w samochodzie

27 Cze 2016, 14:40

Witajcie,

Czy macie jakieś sprawdzone środki do impregnacji siedzeń skórzanych w samochodzie i do kierownicy obszytej skórą? Ciekaw jestem jakich środków używacie?

W weekend prałem środek auta i następnie postanowiłem zaimpregnować skórę preparatem Plastmala takim w zielonej buteleczce 230ml (kupiłem go w zeszłym roku do kierownicy więc postanowiłem wykorzystać to co już mam). Jest to takie mleczko które wciera się w skórę okrężnymi ruchami. Po wyschnięciu skóra pozostaje matowa i wygląda to całkiem nieźle. Oczywiście wcześniej skórę należy dobrze wyczyścić używając do tego odpowiednich środków i miękkiej szczoteczki która poradzi sobie z zabrudzeniami. Mleczko nanosimy na suchą skórę to jest dosyć ważne.

Jak można jeszcze zabezpieczyć skórę w samochodzie? Czy taki zabieg raz do roku wystarczy czy powinno jeszcze coś dodatkowo zrobić?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

08 Lip 2016, 13:28

Ja polecam produkty firmy Colourlock. Ostatnio kupiłem w Motochemia środek do zabezpieczenia Lede Protector :) rewelka
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

12 Lip 2016, 17:50

Jakiego koloru skórę zabezpieczałeś i czy było to w samochodzie? Czy ją wcześniej czyściłeś jakimś preparatem? Jak się nakładało i wcierało mleczko? Napiszesz coś więcej?

Do konserwacji widzę, że powinno się użyć Leder VERSIEGELUNG idąc twoim tropem, a do zabezpieczenia samej powierzchni po konserwacji dopiero środka który podałeś.
ArteK
Forum Samochodowe

24 Lip 2016, 20:19

Polecam spróbować kosmetyki CarChem jakość zbliżona do colourlocka a cena znacznie niższa
warlock
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Audi
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

24 Lip 2016, 21:00

warlock napisał(a):Polecam spróbować kosmetyki CarChem jakość zbliżona do colourlocka a cena znacznie niższa
A ja nie polecam, skoro nie potrafisz nawet przeczytać regulaminu i wszędzie wciskasz te środki to znaczy, że pewnie słabo schodzą i nikt oprócz sprzedającego ich nie poleca.
ArteK
Forum Samochodowe

25 Lip 2016, 07:29

Nie wiem co złęgo jest w polecaniu dobrych produktów skoro ty nie polecasz i podajesz taki argument to jesteś co najmniej śmieszny, w wielu wątkach pojawiają się linki i nazwy polecanych produktów
warlock
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Audi
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Suzuki Jimny
    Jimny jest obecnie najtańszym osadzonym na ramie autem terenowym, które jest oferowane w polskich salonach. Jego ceny zaczynają się od 64 900 zł. W tej kwocie otrzymamy pojazd napędzany silnikiem o pojemności 1,3 litra ...

31 Lip 2016, 23:20

Witam, jeżeli chodzi o produkty do pielęgnacji skóry używam K2 LEATHER CLEANER, świetna cena, dobrze się aplikuje i jedno opakowanie starcza na długo
Opis producenta:
"Preparat został opracowany specjalnie do kompleksowego czyszczenia elementów wnętrza samochodu, mebli, butów oraz wszelkich innych przedmiotów wykonanych ze skóry. Czyści delikatnie, ale bardzo skutecznie."
Cena to około 24 PLN
Ostatnio edytowany przez zafon, 01 Sie 2016, 12:11, edytowano w sumie 1 raz
zafon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 02 1988
Auto: Audi A3

01 Sie 2016, 09:55

Ja w swoim Jeepie do czyszczenia kierownicy i siedzeń używam nawilżonych chusteczek do czyszczenia skóry z Autolandu - coś takiego - https://www.motointegrator.pl/produkty/295687-chusteczki-do-czyszczenia-skory-autoland-25-sztuk
Link jest tylko poglądowy :wink: a kupuję je w podobnej cenie w Auchan. Jak wiesz, Jeepem jeżdżę w terenie i zapewne widziałeś jak on wygląda po takiej zabawie. A nieraz jest tak, że pada deszcz, trzeba się wyciągać z błota, zapinac linki, brodzić w błocie po kolana albo po łokcie, a więc wszystko uświnione w środku z błota.
Jak wracam, to czekam aż to wszystko wyschnie i potem odkurzam odkurzaczem i wycieram tymi właśnie chusteczkami. Jest tam tego 25 sztuk, więc muszę niestety czasem dwa opakowania poświęcić, ale auto w środku wygląda jak nowe.
Do tapicerki też używam takich chusteczek ( tej samej firmy, w tym samym opakowaniu, tylko rpzeznaczone do czyszczenia tapicerki ). I auto w środku jest naprawdę czyte i co ważniejsze, fajnie pachnie, bez stosowania jakichś dodatkowych zapachów, bo te chusteczki fajnie pachną. I nie używam dodatkowo żadnych mleczek, past itp. Tylko te chusteczki.
Jak pojadę w teren i uświnię auto, to zapodam zdjęcia z wnętrza i kolejne po wyczyszczeniu. Zobaczysz, czy takie czyszczenie będzie cię satysfakcjonowało, bo każdy ma swojego chopla na temat swojego samochodu i jeden uważa, że jest w środku czyściutko, a drugiemu jeszcze czegoś brakuje :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

03 Lis 2019, 18:06

Na skórze nie warto oszczędzać bo potem albo wygląd fatalny albo duże koszty. Ja używam Chemical Guys Leather Conditioner.
Piter1
Nowicjusz