Infiniti qx30 - czy są problemy z serwisem infiniti w pl?

10 Cze 2022, 18:26

Witam

mam do kupienia Infiniti Q X 30. Chciałbym was poprosić o opinię odnośnie serwisu i dostępu części do samochodów infinity. Wiem że Marka wycofała się z Polski I zastanawiam się czy są przez to problemy z serwisowaniem. Sam samochód całkiem mi się podoba ale nie chciałbym wdepnąć na minę. Jeżeli są tutaj użytkownicy Infiniti bardzo proszę o opinię.Opinie o samym modelu qx30 również bardzo mi pomogą. Pozdrawiam
socios
Nowicjusz

0

10 Cze 2022, 20:03

Płyta ta sama co np. 370z. Silnik też ten sam, siedział zresztą w różnych modelach nissana
Kwestia co rozumiesz przez problemy z serwisowaniem. Dla niektórych stwierdzenie "nie da się kupić części" oznacza, że nie ma ich od ręki na półce w sklepie autopol w pierdziszewicach dolnych. Mamy XXIw, wszystko co potrzebne dostaniesz z drugiego końca świata w kilka dni. Tak naprawdę kwestia znalezienia jakiegoś w miarę ogarniętego mechanika, który ma pojęcie o nissanach
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
1

10 Cze 2022, 20:10

Dzięki za odpowiedz. Przez problem z dostępnością mam na myśli, ze sprowadzamy z Japonii i i samochód będzie za 2 tygodnie;) korzystam głównie z aso. Czy aso nissana wszystko ogarnie?
socios
Nowicjusz

0

10 Cze 2022, 20:18

Na stronie infiniti masz info o 6 serwisach (aso nissana), które ogarniają infiniti po wycofaniu się marki z Europy. Czy inne coś zrobią? Wątpię

Inna kwestia to czy aso jest najlepszym miejscem do serwisowania używanego samochodu to już kwestia dyskusyjna
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
1

10 Cze 2022, 20:35

Niestety Twoje obawy są słuszne.
Oczywiście części eksploatacyjnych nie brakuje jak tarcze filtry etc ale jak juz wchodzimy w tematy silnikowe nawet takie jak rozrząd to opcje masz 2 albo masz to w ręku w kilka dni ale za grubą kasę albo zamówienia z japan usa czy Dubaju ale wtedy takie 2 tyg to jest najszybciej ale za to jest trochę taniej nie ma co się oszukiwać przy tej marce w polskich warunkach jest dramat niestety.
Kolejnym problemem w tej chwili jest światowy kryzys i niektórych części brakuje nawet do aut zwyczajnych a co dopiero do infa.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
1

10 Cze 2022, 22:50

Dzięki za odpowiedzi. A czy części nissana tutaj w miarę nie pasują? Czy może byłbyś w stanie powiedzieć mi co to znaczy za gruba kasę? Duża jest różnica w stosunku to innych Marek jak audi, volvo itp?

Ogólnie z tego co słyszałem to marka ta nie jest awaryjna a silniki dość proste. Samochód który rozważam ma tylko 30 000 km 2019 rok.

Pozdrawiam
socios
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexusy podatne na tuning
    Coupé LC i RC, limuzyny IS i LS, crossovery UX i NX czy nawet hatchback CT – samochody Lexusa wyróżniają się na ulicy. Ale dla tych, którzy chcą dodać im jeszcze więcej pikanterii, tunerzy mają ...

10 Cze 2022, 23:07

socios napisał(a):A czy części nissana tutaj w miarę nie pasują?
tzn? Nie rozumiem pytania.

Skoro auto ma tak niski przebieg to nie masz czego się obawiać.
Tych aut nawet wiekowych jest nie za wiele a o nowszych to juz całkiem także w pl napewno nie znajdziesz żadnych konkretów odnośnie tego auta, musiałbyś szukać na amerykańskich forach.
Ogólnie przy tak nowym aucie nie potrzebnie bierzesz sobie stereotypy do głowy, auto Ci pasuje, jest sprawdzone to bierz i ciesz się czymś nietuzinkowym
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

10 Cze 2022, 23:16

Dziękuje za odpowiedz. A co do części to chodziło mi o to, czy w razie problemu z dostępnością można użyć zamiennika z nissana. Czy może tez cześć elementów infiniti dzieli z nissanem, który jest normalnie na polskim rynku i nie ma problemu z wymianą. Ogólnie właśnie samochód mi się całkiem podoba, nie chciałbym tylko żeby zrobiła się to skarbonka która w razie awarii dużo mocniej uderzy mnie po kieszeni niż podobne volvo czy mercedes, które normalnie w Polsce funkcjonują. Nie chcę potem pluć sobie w brodę, ze się nie zainteresowałem przed faktem a kupiłem tylko ze względu na wygląd i nietuzinkowość. Pozdrawiam
socios
Nowicjusz

0

10 Cze 2022, 23:40

Inf jest na bazie Nissana więc wiele rzeczy mają wspólne ale te auta są głównie na rynek amerykański.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

11 Cze 2022, 17:08

franccc napisał(a):Płyta ta sama co np. 370z. Silnik też ten sam, siedział zresztą w różnych modelach nissana
no chyba nie bardzo, bo to jest bliźniak Merca GLA
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

11 Cze 2022, 17:29

Płyta podłogowa akurat ma najmniejsze znaczenie, tak naprawdę nigdy nie rozumiałem dlaczego niektórzy stawiają na równi niektóre auta bo "mają wspomną płytę podłogową" a że z modyfikowana to już mały szczegół
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

12 Cze 2022, 07:41

Kao napisał(a):Płyta podłogowa akurat ma najmniejsze znaczenie, tak naprawdę nigdy nie rozumiałem dlaczego niektórzy stawiają na równi niektóre auta bo "mają wspomną płytę podłogową" a że z modyfikowana to już mały szczegół

Niby tak niby nie :D

Bo potem może się okazać że wahacze do qx30 będą te same co w zwykłej a klasie MB.

Jest tego znacznie więcej i nie dotyczy tylko Infiniti ale też innych marek. Zresztą sprytnie można to wykorzystywać i naprawa jakiegoś auta na rynek tylko USA robi się o wiele przyjemniejsza.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

28 Sty 2023, 02:58

Może wymienimy się kontaktami bo też chcę kupić. Na przykład Facebook :roll:
KLYM
Obserwowany

0