Informację o instalacji gazowej w Hyundai-ach. Co trzeba ?

15 Kwi 2015, 19:06

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak to jest w Polsce z prawem na butlę gazową w samochodzie? Trzeba spełniać jakieś normy. Czy trzeba jakoś je potem udowodnić. Czy to warsztat zajmuje się wszystkimi sprawami ? Proszę o jakieś odnośniki do artykułów. Albo trochę informacji na ten temat.
JazdaJazda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 16 05 1975
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Hyundai i20
Silnik: 1,2
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Kwi 2015, 22:55

Witam , firma montująca instalacje wydaje świadectwo w zależności od instalacji że spełnia one określone normy nie zawsze ale czasem się dostaje, jeśli chodzi o butle gazową dostaje się świadectwo homologacji butli gazowej na 10 lat( termin ważności butli ) , po czym przeważnie taką butle się wymienia ponieważ jest w niej dużo zanieczyszczeń które gromadzi się przez lata oraz zmęczenie materiału.
Zefir
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2008
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

16 Kwi 2015, 17:51

Atest zbiornika jest dokumentem wymaganym na corocznym przeglądzie samochodu , zbiornik jak już opisano powyżej atestowany jest na 10 lat, gwarancji ma na 2 lata .Po 1o latach mozna go poddać ponownym badaniom o ile nadaje się do ponownej legalizacji (silna korozja go dyskwalifikuje) jezeli natomiast przejdzie badanie to zazwyczaj na kolejne 10 lat dopuszczony jest do eksploatacji. Kosz to około 230zł.
zmorek
Początkujący

Prawo jazdy: 13 07 1995
Auto: vw sharan

17 Kwi 2015, 17:09

A mam takie głupie pytanie, więc proszę o spokojne podejście :)
Czy wielkość butli ma znaczenie ? Czy to nie jest wcale od tego zależne.
JazdaJazda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

18 Kwi 2015, 10:04

Nie, raczej nie ma czegoś takiego.
Marconi
Początkujący

Prawo jazdy: 16 09 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Kia Sportage
Silnik: 2.0
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

18 Kwi 2015, 15:02

Dziękuję, tak jak napisałem pytanie głupie ale zawsze lepiej pytać niż potem się dziwić.
JazdaJazda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

23 Kwi 2015, 16:54

Znacie jakieś dobre warsztaty w Warszawie.
Szukam takiego o największej wiarygodności i najdłuższej możliwej gwarancji na instalację. Wiele oczekuję ale same koszty zmuszają mnie do podjęcia takich decyzji. Muszę także dobrać instalację ale wolał bym to zrobić mechanika a nie na lamach forum.
JazdaJazda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2015, 14:04

Z tego co czytałem obecnie w nowych modelach hyundaia i innych koreańczyków np. kia montowane są instalacje BRC w nowych samochodach salonowych bez utraty gwarancji fabrycznej na auto i silnik. Więc skłaniałbym się do takiej instalacji. Poniżej masz linki do artykułów może się przydadzą

http://gazeo.pl/lpg/pojazdy/osobowe-fab ... ,7488.html

pozdrawiam
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

26 Kwi 2015, 20:35

Wałkowałem ten temat jakiś czas temu i trafiłem na taki artykuł , zobacz może okaże się pomocny :) .
Ostatnio edytowany przez ArteK, 08 Cze 2015, 10:10, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Link usunięty, podana strona nie istniała.
kolargol
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: mercedes
Silnik: disel

27 Kwi 2015, 09:21

Przy obecnych cenach ON czy 95 przerzucenie się na LPG to bardzo dobre rozwiązanie. Widać, że i producenci samochodów też to dostrzegają (patrz wspomniany Hyundai) i zaczynają seryjnie montować instalacje gazowe seryjnie.
daarekn84
Nowicjusz

Auto: Golf IV
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

27 Kwi 2015, 10:12

w Warszawie jedz do energy gaz tam powinno być ok
zmorek
Początkujący

27 Kwi 2015, 12:06

Przydatna i treściwa strona. Posiada wiele ciekawych informacji, o większość nie miałem w ogóle pojęcia.
Niestety przepraszam ale nie potrafię odszukać każdego wątku na forum. Nie jest to moją umiejętnością. Ani nie zamierzam tego robić. Bo mija się to z moim celem. Ale dziękuję za uprzejmość i zamieszczenie informacji.
Prosiłem o nie zamieszczanie warsztatów? Pisałem już to.
Na lpg-forum nawet jest jeden temat co odradza ten warsztat. Piszą tam nawet coś o jakimś marketingu. Widziałem już kilka okienek. Które mi wyskoczyły ale teraz każdy ma taką reklamę.
Proszę napisać czemu tam u nich ma być OK ?
JazdaJazda
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Kwi 2015, 16:34

Jak dotąd opinie na temat energy słyszałem pozytywne, ale poczytałem dziś trochę wątków i przyznaje???. Jest jeszcze firma ALEX (Opacz Kolonia) popytałem ma byc lepiej niż OK.
Samochód jest na gwarancji więc montaż poza ASO Hyundai wiąże się raczej z jej utratą , trzeba u nich dopytać. Z tego co wiem w I 20 były inne głowice do samochodów przewidzianych z LPG. A instalacja montowana bez utraty gwarancji to SQ24 MY 11 brc , z dotryskiem benzyny.
zmorek
Początkujący

29 Kwi 2015, 10:26

Dokładnie, jeśli masz gwarancję i nie chcesz jej stracić to montuj BRC. Jedź do najbliższego ASO Hyundaia i dowiedz się o warunki, czy aby na pewno gwarancja producenta zostanie i niech polecą Ci dobry montaż BRC w Twojej okolicy. Wybierz najlepszy wg Ciebie i gazuj.
lotek33
Aktywny

Zdjęcia: 3
Auto: vw golf 3
Silnik: 1.6

29 Kwi 2015, 13:32

Kolega dobrze proponuje. Najlepiej dowiedzieć się wszystkich szczegółów u źródła. Jeżeli chodzi o samo BRC to śmiało. U żony taka instalacja sprawuje się bardzo dobrze.
daarekn84
Nowicjusz

Auto: Golf IV
Silnik: 1,9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003