Insignia Grand Sport vs Peugeot 508

28 Sie 2019, 13:26

Witam,

Liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów. Przymierzam się do zakupu nowego samochodu. Samochód będzie robił około 150km dziennie, głównie w trasie, kilka kilometrów przes miasto. Rozważam zakup
Insignia Grand Sport 2.0 Diesel 125 kW / 170 KM Start/Stop, 6-biegowa manualna lub Peugeot 508 BlueHDi 130 KM S&S M6
Ceny w salonie bardzo zblizone za podobne wyposażenie, insignia ma troche więcej "bajerów". No i tu pytanie, który wybrać? Ma być w miarę oszczędnie w spalaniu, wygodnie na trasie.
Dzieki za wszysktie odpowiedzi.
Emily
Nowicjusz

28 Sie 2019, 16:34

Mając te dwa samochody do wyboru w podobnej cenie wybrałbym Insignię w której masz większą moc (w trasie przyda się na pewno), a spalanie pozostanie na takim samym poziomie co w 508. Do tego na plus masz więcej bajerów.

508 jest fajna ale dla mnie wygodniejsze fotele są w Insigni i tak samo wydaje mi się że kierowca ma w niej więcej miejsca ale być może to moje odczucia :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Sie 2019, 19:29

Cichy77 napisał(a):508 jest fajna ale dla mnie wygodniejsze fotele są w Insigni

Fotele zależą od wersji.

Emily, brałbym automat.
aGradory

28 Sie 2019, 20:21

Cichy 77, kolokwialnie mówiąc mam metr sześćdziesiąt w kapeluszu, więc na fotelu kierowcy nie potrzebuje szczegolnie dużo miejsca :roll:
Na pokładzie czasem dziecko w foteliku, więc bardziej przeszkadza mi brak przestrzeni z tylu 508.
Gradory, a jeśli automat to który z tych dwóch samochodów polecasz? Gdybym brała pod uwagę automat miałabym zdecydowanie większe pole manewru jeśli chodzi o silniki.
Emily
Nowicjusz

28 Sie 2019, 21:21

Emily napisał(a):Gradory, a jeśli automat to który z tych dwóch samochodów polecasz? Gdybym brała pod uwagę automat miałabym zdecydowanie większe pole manewru jeśli chodzi o silniki.

Zrób jazdy próbne i ocen sama. Insignia ma zapewne skrzynię automatyczną 6T45 (lub pochodną). Jest to skrzynia 6-biegowa. Diesle mają też skrzynie 8-biegowe.
aGradory

29 Sie 2019, 11:58

Jasne,jak tlyko znajde wolną chwilę to umówie się na jadzdy próbne.
A jakieś za/przeciw jednemu bądź drugiemu? Byłabym bardzo wdzięczna za jakieś konkretne podpowiedzi :D
Emily
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaguar E-Type Roadster
    E-Type to prawdziwa ikona motoryzacji i prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny model w historii Jaguara. Jego smukła sylwetka z długą maską i niewielką kabiną od 1961 roku cieszy oko pasjonatów motoryzacji. Samochód ...

29 Sie 2019, 17:54

Skrzynia automatyczna 6T45 w Insigni ma dobre opinie. Uchodzi za mało awaryjną, pracuje płynnie i cicho. Mam ją w astrze. Skrzynia manuala M32, stosowana w niektórych wersjach Insigni, ma fatalne opinie. Peugeotem 508 nie jeździłem.
aGradory