Instalacja do Mercedesa W124 na EFI

17 Gru 2016, 21:36

No będę próbował się wkręcić po bokach wtryskiwaczy tak żeby było jak najkrócej. Mam jeszcze dwa pytania które wniknęły dzisiaj przy montażu.

Długość przewodów DO Wtryskiwacza od listwy nie ma znaczenia ??? Najważniejsze są długości PO wtryskiwaczu do kolektora tak ?

Mam też problem z tym licznikiem który pokazuje ile jest gazu w butli (ma 3 przewody). Jego średnica jest za wielka w porównaniu do tej dziury która jest w wielozaworze. Jest tam stary licznik ale ma tylko 2 wyjścia i nie wiem co z tym zrobić.

Poniżej wszystko jest na zdjęciach. Reduktor i elektrozawór założyłem wraz z podłączeniem obiegu wody. Prosiłbym Was o zobaczenie czy to wszystko jest dobrze zamontowane.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Czy mógłbym ten rezystancyjny zegar od BRC podpiąć pod Staga czy nie da się tak ?
RaQu
Nowicjusz

Zdjęcia: 9
Auto: Mercedes-Benz W124
Silnik: 2.0 122KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990

18 Gru 2016, 14:45

ważna jest długość wężyka od wtryskiwacza gazowego w kierunku króćców w kolektorze ssącym muszą być jak najkrótsze. Co do samego wskazania jest to zwykłe szkiełko 0-90 OHM które będzie pasować do staga.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2002

18 Gru 2016, 14:53

Ok dzięki czyli podepnę kolorami tak jak jest oryginalnie :)
RaQu
Nowicjusz

18 Gru 2016, 15:05

tam sa dwa kable masa i sygnałowy myślę że podołasz
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Gru 2016, 15:00

RaQu napisał(a):Filtr mam odstojnikowy Alex Ultra 360 . Kupiłbym z włóknem szklanym ale nie było pod ten wymiar co chciałem.

Filtr bym wymienił na początku - boproducent przyznał się do wtopy i wkłady w tym filtrze się rozpadaja.
http://gazeo.pl/wiadomosci/ALEX-chucha-na-zimne,wiadomosc,9594.html

Tak więc zastanów się nad tym. polecam filtr Twister.
Piotrek123
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 13 01 2008
Auto: BMW 328xi
Silnik: 3,0 234 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

26 Gru 2016, 10:51

He jak pech to pech xD. No nic na razie niech siedzi będzie kumpel zamawiał to się rozejrzę za czymś innym. Z tego co widzę to nie chodzi o cały filtr tylko wkłady więc wymienię na jakiś inny i będzie grało :). Mam pytanie odnośnie ustawień tego Qboxa. Nie ma tam moich wtryskiwaczy (co bardzo mnie zdziwiło) Valteków jest kilka rodzajów a Barracud nie O_o. Wybrałem Ac W02 bo były zbliżone rezystancją czasami otwarcia itp czy tak może zostać czy trzeba to zmienić ?. Zastanawiam się na ile dokładne jest zbieranie tych ptk do LPG i PB, jutro będę stroił wszystko od nowa tym razem z czteropasmówką. Bo z tego co zauważyłem nie włączając wgl instalacji gazowej na benzynie mi śmiga pięknie ładnie a już na mapie benzynowej zebranej przez sterownik na niskich obrotach faluje i to dość konkretnie identycznie na LPG. Tak że po udanym wystrojeniu wrzucę fotki i relacje z jazdy :). Dysze rozwiercam na 2mm a i jeszcze jakie powinienem mieć ciśnienie na reduktorze przy takim rozmiarze dysz ? Przypomnę silnik mam 4cyl 120KM.
RaQu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Oldtimer Show 2018 / relacja
    Klasycznie piękne oldtimery i youngtimery można było obejrzeć w majowy drugi weekend na V Targach Pojazdów Zabytkowych Oldtimer Warsaw Show 2018 które odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. To największe ...
    Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...

27 Gru 2016, 08:00

ciśnienie spokojnie ustawiaj między 1.1 a 1.25 w zależności od dysz właśnie. Zmień ten filtr sobie bo z tym Alexem dużo ostatnio wymiań idzie
golfiarz
Aktywny

Prawo jazdy: 13 04 1983
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Vw Golf VII
Silnik: 2.0TFSI
Rok produkcji: 2014

27 Gru 2016, 09:19

Ok tak jak mówiłem wkład wymienię na dniach jak kumpel będzie zamawiał sobie jakieś rzeczy :)
RaQu
Nowicjusz

27 Gru 2016, 21:02

Jak nie znają przyczyny to podejrzewam że wymiana nic nie pomoże i tak samo będzie się działo. może zły materiał albo konstrukcyjnie źle zaprojektowane - więc lepiej wymienić cały filtr.
Piotrek123
Aktywny

27 Gru 2016, 22:09

w programie zaznacz hane najbardziej jest zbliżona do baracudy
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Gru 2016, 22:34

Pod zdjęciem napisane jest że tylko wkłady zawodzą więc nie wiem :/

Dobrze zobaczę tam i wybiorę Hany dzięki :)
RaQu
Nowicjusz

28 Gru 2016, 07:56

ja zmienisz wkład to pojeżdzij zobacz czy się nie dzieje to samo bo może obudowa coś nie tak.
golfiarz
Aktywny

Prawo jazdy: 13 04 1983
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Vw Golf VII
Silnik: 2.0TFSI
Rok produkcji: 2014

28 Gru 2016, 14:16

Tzn jak mam sprawdzić działanie tego filtra xD ?
RaQu
Nowicjusz

28 Gru 2016, 19:47

Wystarczy rozkręcić filtr i zobaczyć czy wkład cały. ALe na górze tekstu jest napisane że nie znają przyczyny. WIęc wymiana na ten sam fabrycznie uszkodzony wkład , nie wiem czy ma sens.

Bo raczej go nie poprawili jak nie znają przyczyny. Chyba że wymieniają na inny wkład.
Piotrek123
Aktywny

28 Gru 2016, 20:42

No właśnie nie mam co do tego pewności chyba trzeba do nich napisać.

Mam jeszcze kilka pytań bo zrobiłem wstępną mapę stroiłem z sondą szerokopasmową i tam mieści się w granicach 15.5 są małe odchyłki na + i - ale nieduże.

Czy ta mapa jest ok tak na wygląd ? Podczas jazdy nie czuć różnicy czy LPG czy PB. Ciśnienie na reduktorze mam ustawione na 1.16 podczas jazdy min to 1.0coś a max to 1.2coś wydaje mi się że tutaj ciśnienie jest ok.

Dysze rozwierciłem na 2.0 tylko nie wiem czemu ale w programie wyskakuje błąd wtryskiwacze cały czas otwarte ??

Jest jeszcze problem z falowaniem na LPG na niskich obrotach 600-800 tak +- faluje cały czas, Macie jakieś pomysły albo rady :) ?

Czy aby czasy wtrysków nie są trochę za duże ?

Nie wiem czemu ale źle pokazuje mi stan gazu w butli na tym małym ekraniku. Albo pokazuje cały czas pełny albo rezerwa i nie wiem o co chodzi. Mam wybrany 90Ohm czujnik poziomu LPG i malejąco.

Z testów które przeprowadziłem wczoraj i dzisiaj odnośnie spalania. 60km (trasa + miasto w tym kilka km w korku) 9l co daje 15l / 100km. Natomiast w trasie 40km/3l co daje 8l / 100km. Pewnie jeszcze raz będę musiał podłączyć sondę i zobaczyć na te odczyty :)

Jeszcze bym zapomniał zapytać o jedną rzecz. W ustawieniach odnośnie kolejności cylindrów mam tam ustawione tak jak było oryginalnie w sterowniku. Czy nie powinno być to zmienione tak jak mam zrobioną pół sekwencję 1 i 3, 2 i 4 cyl razem czy to nie ma jakiejś różnicy przy półsekwencji ?
RaQu
Nowicjusz