15 Paź 2009, 12:10
Zastanawiam się na założeniem instalacji gazowej do Hondy C-RV 2.0 SOHC i-VTEC ( automatyczna skrzynia ) oraz do Hondy Civic 1,8 i-VTEC. Obydwa auta są z czerwca 2008 r. i są na gwarancji, ale dealer Hondy w Olsztynie, pod warunkiem założenia instalacji u niego, zachowuje gwarancję.
Proszę o radę, czy warto założyć instalację do tych aut, bo przyznam, że po raz pierwszy myślę o czymś takim, nie miałam wcześniej do czynienia z autem z instalacją, a opinie są różne... Z jednej strony myślę sobie, że gdyby instalacje były takie kiepskie to ludzie by ich nie robili, a już na pewno nie montowałby ich dealer, bo po co mu taki problem. Natomiast z drugiej strony wielu mechaników zapytanych przeze mnie, puka się w głowę i twierdząc, że to zniszczy auto w rok, że będzie się wciąż coś psuło i że to zbrodnia...
Bardzo proszę o pomoc i informacje, jaką ewent. instalację powinnam założyć, czy faktycznie rośnie awaryjność, czy spada moc i przyspieszenie itp.
Może ktoś ma podobną Hondę z gazem, to byłabym wdzięczna za opinię!
Jestem w lekkiej desperacji, bo C-RV pali mi 12l/100km średnio, a Civic 10,5l/100km średnio, co maksymalnie drenuje mi kieszeń...