Instalacja gazowa do Skody ?

27 Lut 2016, 15:24

Chciałbym założyć instalacje do Mojej skody fabii ? silnik 1.4 85km rok 2009 chciałbym dłużej pojeździć tym autem co polecacie ?
Waxor
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 08 2007
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 85km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

27 Lut 2016, 17:20

Silnik nie duży więc nie będzie zbyt wiele wymagał. Jak chcesz dłużej pojeździć i nie zaglądać co chwilę to ja bym zainwestował w coś sprawdzonego. Zresztą co byś nie wybrał to montaż najważniejszy i gazownik. A myślałeś nad czymś konkretnym?
Pyreks
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Fiat Punto

29 Lut 2016, 22:55

Tak myślałem nad instalacją Landi Renzo , polecano mi ją w dwóch warsztatach , na forum czytałem że jest spoko ale tak jak mówisz najważniejszy jest gazownik .
Waxor
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 08 2007
Przebieg/rok: 35tys. km
Silnik: 1.4 85km

29 Lut 2016, 23:17

Popieram gazowników którzy Tobie doradzili , na pewno będziesz zadowolony z instalacji Landi Renzo . Znajdź jakiś autoryzowany warsztat i śmiało można montować .
Zefir
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2008
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

01 Mar 2016, 16:42

Osobiście jeżdżę taka skoda na LPG z 2009 1.4 16v 63kw. U mnie zamontowany jest Zenit Pro OBD wtryskiwacze dymco (teraz nazywaja sie hercules) i reduktor alaska. Zrobione na gazie 150k km i tylko co 10tys przegląd i wymiana filterków.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002

08 Mar 2016, 14:46

No tak, jak się nie zna dobrego gazownika w okolicy to może być z tym różnie, trzeba latać po różnych warsztatach i serwisach, szukać, pytać - dlatego wiele osób korzysta z rekomendacji.
Sam to przeżyłem, bo nie mam aż tak długiego stażu w jeżdżeniu autem, a jak jest się młodym to tym bardziej wydaje się to być męczące. Często korzystałem właśnie z opinii w necie, który LPG będzie dobry itd., w sumie nadal to robię jak sam mam wątpliwości, bo nie uważam się za eksperta we wszystkich dziedzinach i w takich sprawach jak instalacja gazowa wolę zdać się na profesjonalistów. Teraz używam w tym celu głównie opinii użytkowników, bo jest tam część z problemami normalnych kierowców i można dowiedzieć się czegoś nowego albo być świadomym, jak pojawi się problem.

Ostatnio mówi się dużo o BRC, może warto się tym zainteresować?
Ja chyba sam wypróbuję, bo od niedawna mam coraz więcej drobnych kłopotów z autem i mechanik mi poradził zastanowić się nad wymianą LPG.
zisaw5
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 16 07 2006
Przebieg/rok: 7tys. km
Silnik: 1.4 16v
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Spider
    Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...
    Jak sprawdzić / obliczyć szerokość felgi? - instrukcja
    Większość felg myślę, że jakieś 90% będzie miało specjalne oznaczenia co do rozmiaru i wystarczy tylko je odczytać. Jednak zdarzają się też takie które ich nie posiadają i wtedy pozostanie nam obliczyć szerokość felgi ...

08 Mar 2016, 20:43

zisaw5 napisał(a):wolę zdać się na profesjonalistów. Teraz używam w tym celu głównie opinii użytkowników,

Jak na sponsorowane odpowiedzi co zamontować mogli by się bardziej starać, zadałem pytanie co zamontować do 3 różnych aut odpowiedź zawsze taka sama brc przypadek?
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Rok produkcji: 2002

08 Mar 2016, 22:11

Temat rozchodzi się o prosty silnik. Auto do miejskiego poruszania bym powiedział. Widziałem fabię 1.2 i 1.6 na blue boxie. ta 1,6 na hanie montowana ze 3 lata temu. Jeździ bez zarzutu. A tę 1.2 na facebooku ostatnio widziałem zmontowaną. Gość zadowolony. To również sprawdzone rozwiązanie.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Typ: Sedan/Limuzyna

08 Mar 2016, 22:28

Aha - i bylebyś nie brał valteków, do tego silnika. To, że mały mocą, nie znaczy, że ma być 'niedopieszczony'. Weź herculesy lub barki. akurat ten drugi zestaw, jaki widziałem był na herculesach. i reduktor tur, choć będziesz miał duży nadatek mocy. optymalny będzie vito lub alaska. Ale wybierz dobrego gazownika. On ci potwierdzi komponenty.
Forumowicz
Aktywny

08 Mar 2016, 23:46

nawet góra strony jest w BRC- czyli serwis jest sponsorowany - więc producent może sobie pisać jak chce :P Nie ma tu popracia żadnego warsztatu (montera) który by polecił i dobrał odpowiednią instalację do tego auta. Więc tym linkiem bym się również nie sugerował. Stosunkowo tańszym rozwiązaniem do bardzo dobrej jakości produktu jest Blue Box - widziałem że co raz wiecej aut na tym jeździ - też widziałem skody- już nie pamiętam który rocznik. - pozostałe komponenty tak jak wyżej i co najważniejsze dobry i sprawdzowny warsztat. najlepiej z polecenia! :)
Piotrek123
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 13 01 2008
Auto: BMW 328xi
Silnik: 3,0 234 KM
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna

09 Mar 2016, 18:25

Piotrek123 napisał(a):nawet góra strony jest w BRC- czyli serwis jest sponsorowany
Na forum nie ma wątków sponsorowanych BRC. Jeżeli widzicie gdzieś w postach ewidentną reklamę to proszę zgłaszajcie te posty do moderacji.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016

09 Mar 2016, 18:36

Wiesz co, kolega chyba miał na myśli ten link wklejony. Ale też tak na początku zrozumiałem, że chodzi o to forum.
Forumowicz
Aktywny

09 Mar 2016, 18:57

Forumowicz napisał(a):Wiesz co, kolega chyba miał na myśli ten link wklejony. Ale też tak na początku zrozumiałem, że chodzi o to forum.
Więc prostujemy odpowiedź, że to nie było na naszym forum tylko chodziło o stronę Gazeo na którą wskazywał link i na której faktycznie był chyba wątek sponsorowany.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016