Instalacja gazowa Opel Astra G 8V 62kW Z16SE rocznik 2000

04 Lip 2013, 17:24

Zastanawiam się nad instalacją gazową w moim aucie. Silnik posiada jednopunktowy wtrysk paliwa. Z tego co udało mi się wyczytać na forach jeśli chodzi o instalację LPG do tego typu wtrysku odpowiednia byłaby II generacja. Natomiast pisząc zapytania do kilku gazowników w moim mieście (Gdańsk) otrzymuję propozycję tylko i wyłączenie sekwencyjnej instalacji IV generacji. W tym momencie pojawia się moje pytanie. Czy faktycznie sekwencyjna instalacja jest konieczna bądź o wiele lepiej sprawdzi się przy tym silniku? Czy może najzwyczajniej owe warsztaty próbują zedrzeć ze mnie kasę na instalację z którą mój silnik nie jest w 100% kompatybilny?

Oto proponowane mi ceny przez gazowników w gdańsku:
ul. Do Studzienki 28 Lovato Smart - 2500zł oraz BRC - 3000zł
ul. Kielnieńska 128 AEB KING GAS lub BRC SQ24 - 2800-3000zł
Miszewo 98 Elpigaz PopularLine reduktor Cometa-i wtryskiwacz ROSSO za 2380zł
ul. Bitwy Oliwskiej 36a Lovato 2700zł lub BRC 3100zł

Żaden warsztat nie zaproponował instalacji II gen WHY?
lukasz116
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1986
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra G
Silnik: 1.6 8V 62kW
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

20 Lip 2013, 03:42

Naciągają na instalki i to nie za tanie jak do tego auta ..! :) Spokojnie można zlać tę sekwencję jak chcesz zaoszczędzić. Wdać wtedy będziesz musiał jakieś 1600 zł na "zwykła" instalację. Układ II generacji - system podciśnieniowy z kontrolerem sondy lambda jest jednak absolutnym minimum dla jednopunktu w dzisiejszych czasach. :) Proponuję Stag 100.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...