Instalacja komplikuje pracę na benzynie.Brava

24 Lut 2010, 20:48

Witam. Pisałem juz o moim dziwnym problenie w innym dziale i wchodzę jeszzce tu.
Otóż. Ogólnie na benzynie pracuje ok, równo. Jednak, gdy przejade sie dłużej na gazie ( od 20km w górę) to najczęściej pozniej nie pracuje na benzynie, czyli na jałowym biegu gasnie, trzeba go "pompowac" bo przy nacisnieciu gazu i trzymaniu dusi sie.Jeśli się jedzie na benzynie to wyglada to tak jakby brakowalo paliwa, mimo wciskania gazu auto zwalnia, nie jedzie, trzeba przelaczac na gaz.
Ciśnienie paliwa jest ok, mierzone, wtryski ok, przewody, świece, filtry wymienione. Sam problem tkwi w gazie, jeśli nie jeżdze na gazie lub przełączam tylko na troche, kilkanascie kilometrow to wszystko dziala prawidlowo, jednak gdy przejade wiecej na gazie juz jest problem. Kiedys pomagał reset, ale już teraz nie wiele to daje. Zauważyłem ze najbardziej prblem nasila sie po jezdzie na gazie ze stala predkoscia i obrotami, czyli trasa pozamiejska. Ma ktos jakieś doświadzcenia podobne?
premier00
Początkujący

24 Lut 2010, 22:10

A zrób coś takiego - zakręć zawór przy butli, poczekaj aż silnik zacznie dusić się na gazie ( czyli zacznie go brakować) i wówczas przełącz się na benzynę. Chodzi o to, żeby sprawdzić, czy po przełączeniu na benzynę silnik nie spala obu paliw równocześnie. Bo wówczas tak może się dziać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lut 2010, 22:29

Nie napisałeś jaka to instalacja, ale na moje oko wygląda to na złą elulację sondy lambda lub źle rozcięty wtrysk. Najlepiej sprawdzić u gazownika parametry emulacji wprowadzone do komputera gazowego.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994

24 Lut 2010, 22:35

Zgadza sie nie napisałem. Instalka 2 generacji z parownikiem LOvato. Prosta instalacja, bez wydziwien.
premier00
Początkujący

24 Lut 2010, 22:43

tak myślałem.
Migaz
Zaawansowany

25 Lut 2010, 13:41

Na tę chwilę gazownik "wszczepił" emulator sondy. Obecnie jest ok, ale jeszcze troche muszę pojeździć na gazie i zobacze czy problem nie wraca.
premier00
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luksusowe SUV-y - które są najtańsze w utrzymaniu?
    Portal analityczny Kelley Blue Book przyjrzał się luksusowym SUV-om, które są najtańsze w zakupie i utrzymaniu w skali pięciu lat. Chociaż badanie przeprowadzono z myślą o amerykańskim rynku, zwycięzcami aż trzech ...

25 Lut 2010, 23:26

powinno być dobrze. Albo była zła emulacja sondy, albo jej w ogóle nie było
Migaz
Zaawansowany