Instalacja zegarów oraz radia Citroen C8

16 Paź 2016, 20:31

Witam
Mam kilka pytań
1
Posiadam citrena c 8 z 2004 roku 107 KM disel w moim samochodzie zamontowano standardowo radio clairon czy istnieje możliwość aby zmienić na radio z modelu po 2006 roku blaupunkt chce zmienić ponieważ do radia blaupunkt można podłączyć mp3 i inne użądzenia i są do tego dostępne kable odpowiednimi kostkami .
2
Czy istnieje możliwość zamontowania radia z sterowaniem nawigacja oczywiście przerabiać zegary na tablicy czy w ogóle jest możliwa taka przeróbka .
3
W moim samochodzie jest zamontowany standardowo centralny zamek chciałbym aby była możliwość zamontowania na tylne drzwi siłowników i solniczka które pozwolą na otwieranie i zamykanie drzwi automatycznie czyli z pilota jak jest to w le przychodzi wersjach mojego citroena c8 ja posiadam całe mechanizmy i wszystko co potrzebne z citroena w którym cis takiego było zamontowane fabrycznie .Nie chce aby był to gadżet albo dla szpanu mam małe dzieci i ciężko im zamykać te przesuwne drzwi czego ich nie domykają a jak już zamkną to kilka razy uszkodził klamkę zbyt mocno szarpać nie nadążam wymieniać klamek wewnątrz samochodu jadąc w trasę wożę komplet zapasowych klamek proszę o odpowiedz czy domowy elektryk elektronik będzie w stanie sobie poradzić z takim montażem czy też muszę udać się do serwisu .
4
Czy można wymienić skrzynie biegów z 5 biegowej a 6 biegowa od takiego samego modelu lecz z silnikiem 136 KM przydało by się na długich trasach.
starmagedon
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 1988
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Citroen c8
Silnik: 2.0 HDI 107 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

17 Paź 2016, 16:04

Ad.1 Radyjko po lifcie nie będzie pasowało więc próba podłączania i kombinowania nie ma sensu.

Ad.2 Można zamontować radyjko z nawigacją i nie trzeba nic przerabiać tylko radio powinno być na 1din i musi mieć wysuwany panel.

Ad.3 Jeżeli masz cały mechanizm do tylnych drzwi to nie powinno być większego problemu ze zmianą każdy elektryk ze smykałką poradzi sobie z tym problemem. Myślę że jak się ma trochę pojęcia to i samemu można by je podłączyć i założyć.

Ad.4 Jeżeli do silnika tego który masz u siebie były montowane dwa rodzaje skrzyń biegów 5cio i 6cio biegowe to jest szansa, że beż większych problemów będzie można ją wymienić.
Pytanie tylko czy jest to opłacalne, czy nie lepiej sprzedać swój egzemplarz i kupić taki ze skrzynią 6cio biegową i innymi dodatkami których ci brakuje.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...