Instalacje HHO , wtrysk pary wodnej.

10 Lut 2013, 14:44

witam wszystkich , mam dziwne pytania bo lubię dziwne wynalazki, mianowicie chodzi o instalację HHO , wiadomo na jakiej zasadzie działa ale nie wiem ile przynosi korzyści i ile problemów , następny temat to wtrysk pary wodnej , lub mieszanki z metanolem , może ktoś ma taki wynalazek i może coś na ten temat powiedzieć jak się to sprawdza :?: za odpowiedzi z góry dziękuje.
scorpion
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 04 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: ford scorpio
Silnik: 2,9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1992

02 Lis 2013, 21:38

Opinie są różne jedni twierdzą że para wodna się rozszczepia i wybucha(perpetum mobile) z punktu mechanicznego wygląda to inaczej para dopręża silnik i po wybuchu odbiera elergie cieplną powodując jeszcze mocniejsze odparowanie(dodatkowe rozprężęnie) -ma sens, ale do czasu .. Wielokrotnie wymieniałem głowice u ludzi z powodu brania wody przez silnik głowica się dosłownie wytapia dodatkowo wchodzi w reakcje z metalami więc pojazd pozostawiony po wycieczce poprostu koroduje. Co do HHO - też nie jest to takie różowe, gdyż musimy wyprodukować wodór czyli zużywamy energie potem wodór się spala i mamy cykl pracy, następnie energia przenosi się na wał korbowy,paskami na alternator(wszędzie mamy tarcie-strata energii) alternator przetwarza energie mechaniczną w elektryczną co również nie odbywa się bez straty, następnie wytwarzamy HHO co również powoduje straty i na koniec znów spalanie. w cyklu produkcja-strata-praca-strata-strata co możemy zyskać? Kolejną zmienną są wartości termodynamiczne czy ktoś zdaje sobie sprawe w jakiej temperaturze spala się wodur a w jakim paliwo?
Ostatnio edytowany przez silvo44, 03 Lis 2013, 10:48, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Poprawiłem styl
mlyncio666
Nowicjusz

Auto: tico
Silnik: 0.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Elantra - europejska premiera nowego modelu
    Podczas tragów motoryzacyjnych Motor Show 2016 w Poznaniu Hyundai zaprezentował całkowicie nowy model Hyundai Elantra. Była to pierwsza we współczesnej historii targów europejska premiera modelu, co sprawiło, ...
    Koncepcyjne modele Lexusa
    Prezentowane na wystawach motoryzacyjnych koncepty Lexusa, zapowiadają kierunki rozwoju stylistyki i technologii samochodów seryjnych. Wielokrotnie zdarzało się jednak, że trafiający na rynek nowy model był niemal ...