Is200 vs e46.

26 Mar 2011, 22:01

Witam!

poszukuje jakiegoś interesującego autka dla młodej osoby, do uzytku na codzień - nie za duze, nie za małe, obowiązkowo w benzynie z mocą powyżej 140KM. roczne przebiegi poniżej 20tys. mile widziana wysoka niezawodność :) roczniki 2000r i młodsze.

przygotowane mam 25tyś na auto + 5tys na początkowe wydatki, jednak i mniej tym lepiej :mrgreen:

najchętniej kupiłbym alfe 156 z V6, ale znalezienie takiej po lifcie środka graniczy z cudem. więc obecnie faworytami są Lexus is200 oraz bmw e46 320i i 325i. tył napęd i rzędowa szóstka to całkiem udana kombinacja :) tyle ze aut tych tez niewiele - lexów ogólnie mało, a bmki w zdecydowanej większości to gruźliki albo wieśtuningi, albo jedno i drugie naraz :)

i tu pytanie do Was - dobre to samochody? na którymś się bardziej skupić kosztem drugiego? czy może poszukać czegoś jeszcze innego?
king_eric
Nowicjusz

Miejscowość: south

26 Mar 2011, 22:44

Jak dla mnie Lexus jest fajny jeżeli chcesz się wyróżnić. Technicznie nieco, ale niewiele ustępuje BMW, no i wnętrze też na plus dla E46. Na pewno z częściami do E46 też będzie lepiej. Jaki masz fundusz? Polecam 318i 143km albo 323i, 320i 170km, 323i 170km, 328i lub nawet 330i.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Mar 2011, 23:02

co do wnętrza akurat sam design bardziej podoba mi się w lexusie - e46 jest taka nudna w środku. nie wiem natomiast jak to wygląda pod kątem jakości materiałów i spasowania (chociaż w 10 letnim aucie jakiegoś tam skrzypienia plastików pewnie i tak się nie uniknie...)

fundusz już pisałem - 25 + 5.

318i na pewno odpada - nie chce bmki na 4 garach :) a reszta to już wszystko jedno - w spalaniu kolosalnych różnic nie będzie, więc bardziej się stanem auta będę sugerować.

a jeszcze takie pytanie - lexy często można spotkać z fabryczną szperą - jak to jest w e46? montowali takie blokady, czy to raczej na własną rękę trzeba walczyć?
king_eric
Nowicjusz

Miejscowość: south

26 Mar 2011, 23:09

Niestety BMW od któregoś modelu wycofało się ze szpery fabrycznej z wyjątkiem wersji Mpower, tak mi się coś kojarzy przynajmniej, mogę się mylić. Nie wiem jak w Lexusie, ale w BMW i MB to bywa, że i po 20 lat nic nie skrzypi. Tutaj jednak bardzo wiele czynników ma wpływ, jak przebieg, wypadkowość, czy ktoś rozbierał/składał, jak szanował itp. itd., ile jeździł po dziurach i w jaki sposób. Co do silnika... to słuszny wybór, spalanie będzie jakieś 2 - 3 litry w mieście wyższe, średnio z 1.5 litra, a radość dużo większa. Polecam zatem jednostki 2.2 170km, 2.5 170km, 2.5 192km, 2.8 193km. 3.0 231km nie kupisz raczej, no może w sedanie. Mowa o aucie w dobrym stanie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...