Is200 vs e46.

26 Mar 2011, 21:01

Witam!

poszukuje jakiegoś interesującego autka dla młodej osoby, do uzytku na codzień - nie za duze, nie za małe, obowiązkowo w benzynie z mocą powyżej 140KM. roczne przebiegi poniżej 20tys. mile widziana wysoka niezawodność :) roczniki 2000r i młodsze.

przygotowane mam 25tyś na auto + 5tys na początkowe wydatki, jednak i mniej tym lepiej :mrgreen:

najchętniej kupiłbym alfe 156 z V6, ale znalezienie takiej po lifcie środka graniczy z cudem. więc obecnie faworytami są Lexus is200 oraz bmw e46 320i i 325i. tył napęd i rzędowa szóstka to całkiem udana kombinacja :) tyle ze aut tych tez niewiele - lexów ogólnie mało, a bmki w zdecydowanej większości to gruźliki albo wieśtuningi, albo jedno i drugie naraz :)

i tu pytanie do Was - dobre to samochody? na którymś się bardziej skupić kosztem drugiego? czy może poszukać czegoś jeszcze innego?
king_eric
Nowicjusz

Miejscowość: south

26 Mar 2011, 21:44

Jak dla mnie Lexus jest fajny jeżeli chcesz się wyróżnić. Technicznie nieco, ale niewiele ustępuje BMW, no i wnętrze też na plus dla E46. Na pewno z częściami do E46 też będzie lepiej. Jaki masz fundusz? Polecam 318i 143km albo 323i, 320i 170km, 323i 170km, 328i lub nawet 330i.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

26 Mar 2011, 22:02

co do wnętrza akurat sam design bardziej podoba mi się w lexusie - e46 jest taka nudna w środku. nie wiem natomiast jak to wygląda pod kątem jakości materiałów i spasowania (chociaż w 10 letnim aucie jakiegoś tam skrzypienia plastików pewnie i tak się nie uniknie...)

fundusz już pisałem - 25 + 5.

318i na pewno odpada - nie chce bmki na 4 garach :) a reszta to już wszystko jedno - w spalaniu kolosalnych różnic nie będzie, więc bardziej się stanem auta będę sugerować.

a jeszcze takie pytanie - lexy często można spotkać z fabryczną szperą - jak to jest w e46? montowali takie blokady, czy to raczej na własną rękę trzeba walczyć?
king_eric
Nowicjusz

Miejscowość: south

26 Mar 2011, 22:09

Niestety BMW od któregoś modelu wycofało się ze szpery fabrycznej z wyjątkiem wersji Mpower, tak mi się coś kojarzy przynajmniej, mogę się mylić. Nie wiem jak w Lexusie, ale w BMW i MB to bywa, że i po 20 lat nic nie skrzypi. Tutaj jednak bardzo wiele czynników ma wpływ, jak przebieg, wypadkowość, czy ktoś rozbierał/składał, jak szanował itp. itd., ile jeździł po dziurach i w jaki sposób. Co do silnika... to słuszny wybór, spalanie będzie jakieś 2 - 3 litry w mieście wyższe, średnio z 1.5 litra, a radość dużo większa. Polecam zatem jednostki 2.2 170km, 2.5 170km, 2.5 192km, 2.8 193km. 3.0 231km nie kupisz raczej, no może w sedanie. Mowa o aucie w dobrym stanie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renowacja zniszczonej skórzanej tapicerki
    Chciał bym się z Wami podzielić wiedzą na temat renowacji skórzanych tapicerek. Mam za sobą ok. 20 odnowionych foteli, kilka kanap tylnych, boczków drzwiowych oraz kierownic. Właściwie uczyłem się na własnych ...
    Nissan Micra K14 - nowy model już w produkcji
    Kilka dni temu uruchomiono produkcję zupełnie nowego Nissana Micra i pierwsze egzemplarze już opuściły linię montażową. Końcowe kontrole potwierdziły najwyższą jakość wykończenia pojazdów. Dostawy do dealerów ...