Iskry przy montowaniu akumulatora

17 Gru 2012, 15:56

VW Polo 6n2
Przy podłączaniu klemy do akumulatora pojawiają się iskry (podłączam najpierw +, potem - i tutaj właśnie iskry idą). Nie wiem czy to normalne?
Ale dzisiaj miałem mały problem. Odpaliłem ok, wszystko wydawało się w porządku ale gdy zapaliłem światła to auto zgasło, zapaliła się kontrolka akumulatora, wszystko zgasło na licznikach. Co się dzieje :o? Po chwili odpaliłem znowu, światła i już było w ok.
Wcześniej (miesiąc temu) miałem też problem ze światłami (przepaliły mi się jednocześnie (w tym samym dniu) obydwa światła mijania i jedno długie) - nie wiem czy to przypadek czy może to sugeruje jakiś problem?
Poza tym przy zapalaniu świateł przy włączonym radiu słychać w głośnikach jakiś strzał.
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Gru 2012, 17:00

hehe napisał(a):Przy podłączaniu klemy do akumulatora pojawiają się iskry

Skoro masz CZ i jakiś alarm to normalne..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Gru 2012, 18:05

Sprawdź przewód masowy ten cieńszy od aku do nadwozia
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Eco driving w zimie, kiedy za oknem trzyma mróz
    Jak być eco, kiedy za oknem mróz? Dzięki utrwalaniu odpowiednich nawyków z każdą kolejną zimą zauważymy coraz większą różnicę w portfelu. Eco driving to styl jazdy, który możemy wykorzystywać niezależnie ...