ISUZU TROOPER-wszystko...

15 Sie 2008, 20:06

Witam wszystkich
od dłuższego czasu "choruję" na troopka (2000-2002) nie chodzi mi o maksymalne ujeżdżanie w terenie, raczej rodzinny samochód, na wakacyjne wypady w góry, mazury i takie tam, ale też do codziennej jazdy, myślę o 3.0TDI, zanim jednak do finalizacji dojdzie chciałbym usłyszeć opinie o tym aucie,
czy to jest "jeszcze" terenówka czy może "początek" SUVów jak zachowuje się na asfalcie (częściej będzie nim się żona poruszała), jak się zachowuje w lekkim terenie, jak z niezawodnością troopka i coś na temat tego diesla, podobno konieczne są częste wymiany oleju,awaryjne są pomowtryskiwacze, jak drogie są części i może coś o zawieszeniu.......nawet sam nie wiem o co jeszcze pytać :D
ach i jeszcze jedno pytanko....dlaczego ISUZU TROOPER cenowo jest duuuużo atrakcyjniejszy od podobnych aut, chyba to nie znaczy, że jest gorszy
Mauer
Nowicjusz

16 Sie 2008, 07:24

chciałbym jeszcze zapytać oblachy w trooperze i na co tak naprwdę zwracać uwagę przy zakupie, a zamierzam się wyciąć do niemiec na "zakupy" tam ładnego troopa(tak przynajmniej wynika ze zdjęć) można wyciągnąć za 6-7000 Euro a to sporo taniej niż w Polsce
Mauer
Nowicjusz

19 Sie 2008, 07:25

czy naprawdę nikt nic nie wie na temat tego auta??
może znacie jakieś linki do stron klubowych (jeżeli takie są)
Mauer
Nowicjusz

19 Sie 2008, 10:42

- masz tam zbiór linków dotyczących Isuzu...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

19 Sie 2008, 17:39

wielkie...wielkie dzięki :D lektura na dłuuugie dni
Mauer
Nowicjusz

19 Sie 2008, 17:57

kurcze...pierwsza lektura i już wątpliwości
wg tej stronki ikm.net.pl,benzyna 3.5 V6 ma mniejsze średnie spalanie niż 3.0 diesel :shock: , nieukrywam, że chciałem diesla ze względu na spalanie ale teraz zgłupiałem, to chyba jakaś nieścisłość, może ktoś kto ma takiego 3.5 litrowego troopera się wypowie na temat jego "apetytu"
Mauer
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 Hybrid zdobywa 5 gwiazdek w ADAC Ecotest
    Toyota RAV4 Hybrid udowodniła, że SUV może być ekonomicznym autem, zdobywając w tegorocznym teście ADAC Ecotest 5 gwiazdek i 78 na 100 punktów za niskie zużycie paliwa i niewielką emisję CO2 oraz szkodliwych substancji. ...
    Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...

19 Sie 2008, 21:14

Wiesz... nie ja prowadzę tamte strony, nie mam też jak zweryfikować podanych tam danych (wiem... część linków nie działa, ale na razie nie mam czasu przebudować strony... :( )
Wiem tylko tyle, że mój troopek ('89, 2.6i LPG) potrafi spalać (w zależności od opon):
- w trasie: od 10.3 do ponad 30 l/100km
- w mieście: od ok.12 do ponad 35...
- w terenie: nie mniej niż 20 (najwyższe zanotowane to... 84 litry (43l LPG + 41l Pb98) na ... 76km podczas imprezy integracyjnej w Wierchomli :mrgreen: )...
Do tego - wielkość spalania zależy w dużej mierze od techniki jazdy. A ja już okres "Kubicowaty" mam już dawno za sobą... ;)
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

20 Sie 2008, 08:06

no i mam dylemat :?
a co powiecie na temat tego troopka
[link do oferty na Allegro wygasł]
gość twierdzi, że to "miód fura", tylko cena jakaś taka dziwna :shock:
jedyna co trzeba zrobić w nim to oczywiście wspomiany olej oraz rzekomo uszczelniacz na tylnym lewym kole, koszt podobno niewielki, łożyska ok 180 złociszy (bo jak będzie rozebrany to wypadałoby odrazu wymienić), uszczelnić i robocizna. Koleś sprowadził go ze stanów w 2005 roku, więc instalacja gazowa pewnie też założona już w Polsce, w zeszłym roku wymienił zawieszenie bo na amerykańskim nie dało się jeździć po polskich drogach (mówił, że za bardzo bujało), jeżeli chodzi o spalanie to twierdził, że ok 16-18 litrów w mieście a w trasie 12-14 gazu
Ciekaw jestem wszych opini w tym temacie
i jedno pytanko...ile kosztuje wymiana rozrządu w tym motorze??
zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo jutro zamierzam wyciąć się na oględziny
pozdrawiam
Mauer
Nowicjusz

20 Sie 2008, 11:26

jak na moje oko to musi mu coś dolegać .... cena mocno konkurencyjna ....
scooter
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin

20 Sie 2008, 13:29

po kolejnym telefonie do sprzedawcy dowiedziałem się:
w zimę przy mrozach wsteczny wyskakuje a na co dzień przy przeskakiwaniu z 3 na 4 "lekko" szarpie :D
zaraz po tym telefonie zadzwoniłem do serwisu w Bydgoszczy i porozmawiałem z gościem co się na tych samochodach zna (super facet poświęcił mi troszkę czasu i sporo wyjaśnił)
do tych silników były montowane cztery różne,automatyczne skrzynie z czego dwie z nich są NIENAPRAWIALNE.
Po opisie niepotrafił jednoznacznie powiedzieć co może być przyczyną, może wina oleju ale też nieuchronnie zbliżający się konieć skrzynki, jeżeli to któraś z tych naprawialnych to pół biedy, jeżeli nienaprawialna to wymiana całej skrzyni ok 3500
Też twierdził, że cena strasznie niska i żeby uważać i polecił mi montereya'99 3.0 tdi w którym właśnie robili kapitalny remont silnika dał mi namiar na właściciela opla powiedział że z czystym sumieniem może mi go polecić a targować się i o szczegółach muszę rozmawiać już z właścicielem, opelek przyjechał z hiszpanii miał jednego właściciela a była nim kobieta która woziła nim dzieci, podobno jak przyjechał do serwisu to na siedzeniach leżały jeszcze zabawki i pampersy, opla cenią na 22 tysie
Tak więc wiem, że nic nie wiem :D i wciąż mam kołomyję :?
może ktoś mądrzejszy się wypowie i mi doradzi
dzięki
Mauer
Nowicjusz

31 Sie 2008, 14:11

Witam, też jestem na etapie kuona troopera 93-98 3,2 4/5 drzwi. Ale jestem zielony co do wiadomości na temat tego samochodu. czytałem na tym forum posty iw jednym z nich kolega pisze o serwisie w Wałbrzychu , czy mógłby przesłac numer tel do tego serwisu. Z góry wielkie dzięki Jaro
jaro01
Nowicjusz

Miejscowość: Poręba

31 Sie 2008, 14:15

Przepraszam chodziło mi o serwis w Bydgoszczy
jaro01
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 18:30

0698150101
to jest numer do tego gościa z Bydgoszczy
powodzenia
Mauer
Nowicjusz

03 Wrz 2008, 20:57

Wielkie dzięki !!!
Super że jest to forum bo bez waszej pomocy człowiek by błądził jak dziecko we mgle.

Pozdrawiam Jaro
jaro01
Nowicjusz