Iveco czy Fiat

22 Lut 2016, 20:10

Witam.

Poszukuję informacji odnośnie samochodów. Noszę się z zamiarem kupna samochodu dostawczego ( lub ciężarowego).

Zastanawiam się nad:
1. Fiat Ducato L4H3 MAxi 3.0 180KM furgon ( może być ten najnowszy model ale może być również model niżej)

2. Iveco i tutaj pytanie jakie... ( wymiary wielkościowe podobne lub większe niż Fiat).

Ogólnie samochód ma wozić ciężary. Minimum absolutne to 2000kg ( wiem wiem, Ducato ma 1440kg ładowności ale wiem z doświadczenia że 3000kg załaduje i jedzie jakby był pusty), a najlepiej jakby ładował 3tony. Tu pojawia się pytanie odnosnie Iveco: jakie wybrać, żeby jak nalepiej zblizyć się do mojego wymagania ładowności? Może być zarejestrowane na cięzarowe, mam kat C.

Oraz kolejne bo słyszałem dość sporo negatywnych opinii o VW Crafter odnośnie awaryjności - czy to jest prawda?

Przepraszam za tyle pytań ale o ile Fiata poznałem to Iveco jest mi całkiem obce
pudzian87
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 01 2006
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault Megane I
Silnik: 1.6 RT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

09 Mar 2016, 14:53

Przy takich ciężarach które chcesz wozić szukałbym Iveco Daily które ma ładowność powyżej 3,5T i jest zarejestrowane jako ciężarowe. Będziesz mógł legalnie jeździć i nie będzie problemów podczas kontroli.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

29 Kwi 2016, 15:35

dobrze napisane
kajteqwim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 1987
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: wv bora
Silnik: 1.9SDI
Rok produkcji: 2005

29 Kwi 2016, 18:37

A ja bym inaczej podszedł do sprawy bo:

Jak wozisz duże ciężary to pomyślałbym o bliźniaku, także przemyślałbym zakup benzyny ponieważ z lpg kosztami jest nie do pobicia...
Następna sprawa to... masy oczywiście masz prawo jazdy C ale musisz sobie przemyśleć dokładnie kwestie opłat i Viatola bo żeby sie nie okazało że za Viatolek skasuje Cię w ciągu kilku dni więcej niż byś zapłacił mandat za przeładowanie auta dmc do 3,5t.
Więc tak naprawdę jest nad czym myśleć.

p.s

Jeżdżę sporo dostawczakiem na LPG bliźniak + ciężary masa dmc do 3,5t i nie wyobrażam sobie przejścia na kategorie C czyli powyżej 3,5t oraz jazdy na ON...
Moje auto z paką 2,0x2,10mH pali (załadowane na max) 19-20l lpg a taki sam diesel z obciążeniem i paką palił 13l ON.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kupić auto - kilka przydatnych wskazówek
    Zakup samochodu to ważna inwestycja, wymagająca namysłu. Przyszli właściciele nowych czterech kółek niejednokrotnie stają w takich momentach przed wielkimi dylematami, które nie sprowadzają się tylko do wyboru ...