18 Wrz 2010, 18:44
Koledzy wyżej mają rację. To TY jesteś POSZKODOWANYM i nie daj sobie wmówić nic innego! To TY powinieneś ŻĄDAĆ pieniędzy od człowieka który w Ciebie wjechał.
Trudno, co się stało to się nie odstanie, zdarzenie miało miejsce, nie masz jego oświadczenia winy, itd. teraz trzeba pomyśleć co z tym zrobić, a da się z tym zrobić sporo, pytanie na wstępie: Czy chcesz domagać się od tego Pana pokrycia kosztów w szkodzie Twojego auta, czy chcesz mieć święty spokój?
1.Jeżeli nie chcesz od niego odszkodowania.
Ważne aby teraz nie być stratnym, bo jeżeli z Twojego OC jakimś cudem pokryją jego szkodę, to tracisz zniżki. Nie było policji, podpisałeś się tylko pod swoimi danymi spisanymi na kartce, ale nie ma najważniejszego: Oświadczenia o winie. Takie oświadczenie spisuje się na kartce w którym musi być przyznanie się do winy, czyli np. zdanie: "oświadczam, że wyrządziłem szkodę/oświadczam, że spowodowałem kolizję". Jeżeli nie ma takiego oświadczenia i Twojego podpisu to jesteś całkowicie bezpieczny.
Drugie bezpieczeństwo daje Ci Twój własny ubezpieczyciel. Pan z Audi aby dostać odszkodowanie musi zadzwonić do Twojego ubezpieczyciela i zgłosić szkodę. Podaje wtedy swoje dane osobowe, Twoje dane osobowe (w tym nr polisy) i opisuje przebieg zdarzenia w wyniku którego doszło do kolizji.
Twój ubezpieczyciel dzwoni do Ciebie i pyta się czy do takiego zdarzenia doszło, czy przyznajesz się do winy i czy opisywane zdarzenie w Twojej relacji jest takie samo. I w tym momencie mówisz prawdę, nie przyznajesz się do winy, opisujesz sytuację i to wystarczy.
Twoje nieprzyznanie się do winy, oraz opisanie sytuacji w której to Pan z Audi jest winny kolizji sprawia, że ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania i jednocześnie Ty nie tracisz zniżek.
2.Chcesz domagać się odszkodowania od sprawcy.
Nie było policji, nie ma oświadczenia (jacyś świadkowie?), nie masz żadnych danych Pana od Audi. Jesteś w tragicznej sytuacji, ale nie beznadziejnej. Ważne teraz jak to rozegrasz. Umów się z Panem od Audi na spotkanie (np. pod pretekstem spisania oświadczenia do ubezpieczalni). Podczas tego spotkania piszecie pismo z przebiegiem zdarzenia. W tym momencie wymagasz od tego Pana aby podał Ci imię i nazwisko, nr pesel i nr polisy. Nr rejestracyjny pojazdu możesz zawsze spisać przy okazji, jeżeli Pan przyjedzie do Ciebie, albo (jeżeli dowiesz się gdzie mniej więcej mieszka) samemu gdzieś go przyłapać i spisać numery.
Ważne, na tym piśmie składacie podpisy obaj i nie może być w tym piśmie zdania, że ktoś komuś wyrządził szkodę, nie może to być oświadczenie sprawcy, bo wtedy łatwo możesz sam siebie jeszcze pogrążyć. Suchy opis sytuacji, np.: "Dnia 13.09.2010 o godz. 13.00 jechałem drogą nr E30 w kierunku Warszawy, przed miejscowością Kałuszyn rozpocząłem manewr wyprzedzania ciężarówki typu TIR, przy końcu manewru zobaczyłem wyjeżdżającego rowerzystę. Z tego też powodu zwolniłem i przyhamowałem. Samochód o nr rejestracyjnym WE 12345 marki Audi A4 wykonujący manewr wyprzedzania w tym samym momencie za mną, uderzył w tył mojego samochodu."
Wątpię, aby Pan z Audi dał się na to nabrać, ale pamiętaj, to Ty dyktujesz warunki, każde Twoje żądanie opisane wyżej ma być spełnione. Jeżeli nie, to niczego nie podpisujesz, nagle się rozmyślasz i jak facet chce to niech Cię skarży nawet do Pana Boga.
Racja jest po TWOJEJ stronie. Pamiętaj!