Jak bezpiecznie kupić auto z polski od pośrednika

02 Maj 2015, 12:02

witam

Mam na oku auto. Na 95% dziś je kupię tylko zastanawia mnie jeden fakt. Koleś który to auto sprzedaje zakupił je ok miesiąca temu od jakiegoś starszego pana a teraz chce sprzedać żeby troch zarobić. Podobno od czasu do czasu skupuje takie auta i zaraz sprzedaje pojedyncze sztuki ale nie ma komisu. Twierdzi ze umowę spiszemy ale w umowie będą widniały dane poprzedniego właściciela a nie jego bo jak to nazwał jest " pośrednikiem". Zapewnia że skarbówkę mam z głowy. Auto jest z Polski i podaje na życzenie nr VIN dla sprawdzenia ( co oczywiście sprawdzę). Niby to jest duży atut że można spojrzeć na jego historię vin ale trochę się zastanawiam czemu nie on będzie widniał na papierze jako sprzedający? Może ktoś wie jak mogę się zabezpieczyć żeby nie okazało się ze to jakiś przekręt a za chwile główny właściciel będzie mnie szukał bo ktoś bez jego wiedzy lub zgody sprzedaje auto?? :shock:
malami688
Obserwowany

Auto: ford mondeo
Silnik: 1.8 td
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

16 Maj 2015, 21:28

Kupuj od właściciela i tyle. Takie kupowanie "na pół umowy" jest śmierdzące. Pośrednik mógł sam kupić i nie przerejestrowywać,tylko sprzedać tobie z 2 umowami.Ale wtedy musiałby byc okres mniejszy niż 30 dni od daty kupna przez pośrednika od właściciela a datą twojej z nim umowy. Wtedy z nimi idziesz do urzędu żeby legalnie przerejestrować na siebie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

17 Maj 2015, 12:49

W przypadku jezeli będzie coś nie teges drogę do roszczenia w stosunku do pośrednika masz zamkniętą-całkowity szlaban... :!: Przeciez tego człowieka nie ma nigdzie w dokumentach.Zgłosisz na policję czy tez gdzie indziej i co z tego.... :?: Będzie Ci się śmiał w twarz i tyle z tego bedziesz miał..Tak przy okazji poswiadczysz nieprawdę ze samochód kupiłes od właściciela który widnieje w DR..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014