Jak bezpiecznie przewozić psy?

23 Sty 2018, 20:47

Wyjeżdżając, właściciele psów bardzo chętnie zabierają ze sobą swoje czworonogi, jednak nie zawsze zapewniają im bezpieczną podróż. Tymczasem źle przewożony pies stanowi zagrożenie nie tylko dla siebie, ale i innych pasażerów.

Przepisy ruchu drogowego nie regulują sposobu przewożenia zwierząt. Jednak podróżowanie z psem, który swobodnie przemieszcza się po samochodzie, jest po prostu niebezpieczne. Nawet spokojny pies, który nie został przez właściciela odpowiednio zabezpieczony, podczas nagłego hamowania zostaje bezwładnie wyrzucony do przodu.
Jak bezpiecznie przewozić psy?Psa najlepiej umieścić na tylnym siedzeniu i przypiąć go do pasów specjalnymi szelkami. Dobrym sposobem, szczególnie w przypadku większych czworonogów, jest przewożenie ich w specjalnych klatkach w bagażniku, pod warunkiem jednak, że dysponujemy autem typu kombi lub van. Właściciele mniejszych zwierząt mogą zastanowić się nad specjalnym kojcem lub mniejszą klatką transportową.

Wioząc psa starajmy się jechać wyjątkowo płynnie i dbajmy, żeby co dwie – trzy godziny robić przerwy, by go wyprowadzić i napoić. Nigdy nie zostawiajmy psa samego w samochodzie w słoneczne letnie dni, ponieważ samochód bardzo szybko zmienia się w piekarnik. Parkując w słońcu, przy temperaturze ok. 30°C, nawet przy uchylonych oknach temperatura w samochodzie może osiągnąć prawie 39°C w zaledwie 10 minut. Po 30 minutach może wynieść prawie 50°C(*)!

źródło: (*) humanesociety.org
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13105
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

20 Lut 2018, 11:58

Według mnie najlepiej jest kupić specjalne pasy dla psa by zarówno on jak i pasażerowie byli bezpieczni.. Ludzie są nieodpowiedzialni, ale na głupotę nic się już nie poradzi. Ja aktualnie myślę nad jakąś karmą dla psa bo ostatnio coś źle reaguje na tą, którą jadł cały czas. Myślicie, że zmiana na tą Bozita Naturals Light Szwedzka Sucha Karma będzie dobra?
lokira
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 09 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Thalia

26 Lut 2018, 16:44

wszystko zalezy od wielkosci psa. chociaz z takich uniwersalnych, to chyba jedynie te podwieszane plachty, ktore blokuja mozliwosc poruszania czworonoga, a jednoczesnie sluza za wygodny kojec, sa sensowne. da sie do nich pieska przyczepic jeszcze szelkami i vu'a la.
kor45ba
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Cze 2023, 11:20

Jakiej wielkości by nie był to powinien jechać w szelkach i pasach jak podróżuje np. na tylnym siedzeniu. Ogólnie dla większych psów najlepsze są klatki do bagażnika ale problem jest taki ze jak gdzieś wyjeżdżamy to zostaje mało miejsca na bagaż.
SanGrac1989
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wybrać opony zimowe?
    Często się śmiejemy, że zima potrafi i w styczniu zaskoczyć drogowców, ale po pierwszych opadach śniegu często okazuje się, że najbardziej to są zaskoczeni kierowcy, którzy jeszcze nie zmienili opon na zimowe. ...