Jak, czym najlepiej wyczyścić plastiki w aucie?

23 Kwi 2018, 14:43

cześć, jak w temacie. Kupiłem auto i plastiki są w bardzo złym stanie. Kiedyś widziałem takie coś na parkingu policyjnym, gdzie auto stało na powietrzu lato/zima/lato a gdy zostało otworzone to plastiki w środku wyglądały jakby były polane miodem. nie wiem, chyba od słońca takie się porobiły. Podobnie jest w przypadku palenia papierosów w środku, wtedy też te plastiki są takie klejące. Jak macie jakiś sposób żeby to wyczyścić to proszę o rady.
Szymon
szymonex
Nowicjusz

Auto: clio 3, scenic 2, stilo

24 Kwi 2018, 12:53

Pierwszy etap to miękka szczoteczka i płyn do naczyń
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Kwi 2018, 15:19

ale, że co, wcierać szczoteczką? Co dalej?
Jak ktoś ma jakieś pomysły, to proszę o podpowiedzi. Ja coś jeszcze słyszałem o sodzie spożywczej, tylko nie wiem jak się do tego zabrać.
szymonex
Nowicjusz

24 Kwi 2018, 16:18

Tak jak napisał @Kao i do tego jeszcze miękka ściereczka lub pielucha tetrowa którą wycierasz do sucha i sprawdzasz czy już są wystarczająco czyste.

Oczywiście nie lejesz wody mocno żeby nie pozalewać elektryki i innych rzeczy.

Są też specjalne preparaty do czyszczenia plastików ale z doświadczenia wiem że te najprostsze metody są najlepsze.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Kwi 2018, 18:50

Dokładnie, potem psiknąć jakimś plakiem i lekko przetrzeć i ani śladu brudu. :)
gber44

24 Kwi 2018, 22:18

szymonex napisał(a):ale, że co, wcierać szczoteczką? Co dalej?
rozpuść wodę z płynem w misce, maczasz w tym szczoreczkę i lecisz po trochę i wycierasz do sucha najlepiej mikrofibrą, gdy uda Ci się oczyścić z brudu to na sam koniec popsikaj czym tam chcesz
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Kwi 2018, 18:42

Rzeczywiście zwykła ciepła woda z płynem do naczyń zdała egzamin. Jednak pokrętła i przyciski od radia od klimy, czy nawiewów to gorzej, cały czas jest taki nalot, który nie schodzi. /da się go zdrapać paznokciem/.
podsuńcie jeszcze proszę pomysł na wyczyszczenie podsufitki, prać podobno nie można, żeby się nie odkleiła.
szymonex
Nowicjusz

25 Kwi 2018, 19:51

zależy w jakim jest stanie, jeżeli nie jest mocno brudna to ciepła woda z proszkiem do prania i firanka powinne załatwić sprawę. Firankę moczysz w ciepłej wodzie wcierasz w zaplanowane miejsce i wycierasz sucha szmartką z mikrofibry. Jeżeli jest mocno brudna to pranie zostaje
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Kwi 2018, 20:12

Są specjalne środki w piance do czyszczenia takich rzeczy, tapicerki, podsufitek itp. Zdaje to całkiem egzamin, ale trzeba się tym orobić niestety.
gber44

26 Kwi 2018, 09:22

Kao napisał(a):jeżeli nie jest mocno brudna to ciepła woda z proszkiem do prania
To może skutkować jej odklejeniem po pewnym czasie od prania. Podsufitka to delikatna sprawa i może być tak że po praniu dopiero po roku zacznie się odklejać ;/
Lepiej użyć jakiegoś środka który nie jest za mocny i sprawdzić czy da radę.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999