Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?

23 Sie 2017, 09:26

Też miałem problem z klimą, szczególnie przeszkadzał mi zapach. Pomogło ozonowanie. Jeśli gdzieś w pobliżu masz serwis klimatyzacji to podskocz tam na przegląd, często można otrzymać jakieś gratisy/upusty, zamiast używania jakichś pierdół do czyszczenia samemu jak to zwykle bywa...
TomekWarty
Obserwowany

Auto: Renault Megane

31 Sie 2017, 13:11

Klimatyzacja samochodowa to obecnie coś, co znajduje się w jego standardowym wyposażeniu. Nikt już by chyba nie chciał jeździć autem bez niej, nawet jeśli wiązałoby się to z dodatkowymi wydatkami. Klimatyzacja sprawia, że nawet kiedy na oknem żar leje się z nieba, a słońce świeci mocno, to my możemy podróżować w sposób bardzo komfortowy, w samochodzie w którym panuje przyjemnie chłodne powietrze.
1anush
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 05 1981
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: szybkie

28 Cze 2018, 16:21

Raz do roku jadę na przegląd, bo co innego mogę zrobić. Za cały przegląd klimy w ASO forda płacę niecałą stówkę, to chyba warto. Grosze jak za taki komfort jazdy.
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

28 Cze 2018, 19:32

jakataka napisał(a):Za cały przegląd klimy w ASO forda płacę niecałą stówkę, to chyba warto
Raczej nie bo za tyle nikt ci nie zrobi przeglądu. No chyba że sama wymiana filtra to może i tak.
W tej chwili czynnik do klimy jest drogi i 100 gram kosztuje około 20zł więc samo uzupełnienie układu takim czynnikiem będzie kosztowało więcej z podłączeniem pod urządzenie niż to co zadeklarowałeś.

Średnio wychodzi tak:
- Podłączenie pod urządzenie do klimy z wymianą oleju w sprężarce i nabicie około 80zł
- każde dodatkowe 100g czynnika 20-25zł
- wymiana filtra kabinowego w zależności od skomplikowania do max 50zł + cena filtra
- odgrzybianie od 30zł w zależności co wybierzemy

Widać że nie ma możliwości żeby zmieścić się w 100zł z kompleksową usługą. Chyba że Ford dopłaca ponad drugie tyle do takiej usługi w co wątpię :lol:
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

28 Cze 2019, 12:30

sam się przekonałem że serwis klimatyzacji samochodowej jest niezbędny raz na jakiś czas. Przy ostatniej wyprawie się o tym przekonałem. Z tym że jechaliśmy w bieszczady w połowie drogi w jakieś już głuszy zaczęło cieknąć z klimatyzacji - niestety reszta drogi musiała się obyć bez klimy :?
kamakocur
Obserwowany

29 Lip 2019, 15:11

Najważniejsze jest regularne wymienianie filtrów. A po wymianie - korzystanie z klimatyzacji. Często spotykam się z tym, że po prostu się jej nie włącza i zbiera się tam dużo syfu. Ja kupuje filtry w Auto PU w Krakowie, chłopaki mają tam naprawdę dobre ceny i duży wybór. Staram się je wymieniać przynajmniej raz w roku i wszystko śmiga jak trzeba :ok:
Ostatnio edytowany przez ArteK, 29 Lip 2019, 16:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
azima
Nowicjusz

Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: Citroen
Silnik: 1.4 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

EURO NCAP: Pięć gwiazdek dla nowego Audi A3
    Zdobywając pięć gwiazdek, Audi A3 osiągnęło najlepsze wyniki w teście zderzeniowym przeprowadzonym przez Euro NCAP. We wszystkich kategoriach łącznie, model zdobył 88 na 100 możliwych punktów. Organizacja ds. oceny ...
    Toyoty Camry 8 generacji
    Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...

19 Lut 2020, 14:40

Co jakiś czas jak włączam klimatyzacje to strasznie z niej leci nieprzyjemny zapach. Co najbardziej polecacie? Byłem już u fachowca i kilka razy pomogła wizyta u niego ale tak jak mówię co chwilę problem wraca
kaktusss
Nowicjusz

28 Lut 2020, 16:28

kaktusss napisał(a):Co jakiś czas jak włączam klimatyzacje to strasznie z niej leci nieprzyjemny zapach. Co najbardziej polecacie?
Porządne odgrzybienie parownika (specjalny preparat który się na niego rozpyla) nawet trzy razy bo po jednym razie jak jest mocno brudny pomoże na chwilę i wymiana filtra kabinowego. Następnie powtarzanie operacji dwa razy w roku i powinno być ok.

Tu odpływ musi być drożny wato to sprawdzić wcześniej bo może masz go przytkanego i przez to się tam wszystko kisi.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Mar 2020, 19:07

Super, dzięki wielkie za odpowiedź i radę :)
kaktusss
Nowicjusz

10 Cze 2020, 13:49

Ja mam kilka zasad, które pomagają mi zadbać o klimatyzacje. Latem staram się przed wyjazdem wietrzyć samochód chociaż chwilę, żeby zmniejszyć temperaturę wewnątrz, poza tym zawsze gdy mam włączona klimę okna są zamknięte. Dodatkowo używam klimatyzacji raz na jakiś czas, nawet gdy jej nie potrzebuję. A co najważniejsze dokonuję jej przeglądu i wymieniam filtr kabinowy dwa razy do roku. Od lat w tym celu jeżdżę tylko do serwisu[Reklama] oni są już przeze mnie sprawdzeni. Kompleksowo zajmują się klimatyzacją, mają do niej specjalną aparaturę, dzięki czemu profesjonalnie zajmowali się moim starym samochodem, gdzie był czynnik chłodniczy R134a, jak i teraz nowym, gdzie jest czynnik chłodniczy klimatyzacji najnowszej generacji 1234yf. To rzetelny serwis, w którym pracownicy wiedzą co robią, wiec zdecydowanie warto skorzystać właśnie z ich usług.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 10 Cze 2020, 14:18, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
bate
Nowicjusz

30 Sie 2021, 09:54

Generalnie ważna jest dezynsekcja klimatyzacji. Przeczytałem i dowiedziałem się kilka istotnych rzeczy odnośnie jej pielęgnacji. :ok:
feliks86
Obserwowany

21 Cze 2022, 13:01

Szczerze mówiąc ja zacząłem dbać o klimatyzację zdecydowanie za późno i kiedy już dowiedziałem się, że jest uszkodzona i trzeba ją nabić, byłem przerażony. Mechanik powiedział mi, że jest mi wstanie zrobić ją za 3 tysiące dodam tylko, że moje auto jest warte jakieś 7, więc nie opłacało mi się już jej wymieniać, ale nie byłem pewny co do uczciwości otóż tego mechanika i trochę poszperałem. Okazało się, że jestem w stanie sobie sam nabić tak ową klimę za 100 jedyne co zrobiłem to zamówiłem od jakiegoś gościa z allegro czynnik chłodniczy actogo i go nabiłem. Nic trudnego na dodatek cała operacja przebiega bardzo szybko. Jeśli ktoś ma podobny problem z klimą na dole zostawiam link do aukcji tego Pana od którego kupiłem owy produkt.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Marian1231
Obserwowany

06 Cze 2023, 10:47

Marian1231 napisał(a):dowiedziałem się, że jest uszkodzona i trzeba ją nabić, byłem przerażony. Mechanik powiedział mi, że jest mi wstanie zrobić ją za 3 tysiące dodam tylko, że moje auto jest warte jakieś 7, więc nie opłacało mi się już jej wymieniać, ale nie byłem pewny co do uczciwości otóż tego mechanika i trochę poszperałem.
Jak by była uszkodzona to coś takiego jak opisujesz nie pomoże :!: Jeżeli brakowało czynnika w układzie to może pomóc ale to nie jest czynnik którym nabijają klimę tylko jakiś zamiennik (warto dobrze wszystko przeczytać). Dodatkowo jest go mało w takiej puszcze i może się okazać że przy większej pojemności układu potrzebne będą dwie puszki lub więcej. Kolejna sprawa w zestawie nie ma manometru pokazanego na zdjęciach, a to dodatkowy koszt.

Przy naprawie za 3tyś. zł jak napisałeś to pewnie wymiana sprężarki płukanie układu itd. więc na pewno to nie to samo co uszczelnienie i w tym przypadku raczej taki produkt się nie sprawdzi.

Jeżeli jednak brakuje trochę czynnika, a kilma jest sprawna tyle że słabo chłodzi to w takim przypadku jest szansa na dużą poprawę. Dodatkowo z opisu wynika że ten gaz ma w sobie jeszcze jakiś dodatkowy uszczelniacz więc w przypadku niewielki nieszczelności może pomóc. Sporo jest testów w necie pozytywnych ale zastanawiam się jak w dłuższej perspektywie to się sprawdza np. po kilku miesiącach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35