REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Wymień filtr kabinowy i podjedź na ozonowanie to chyba najlepsza metoda na pozbycie się wszelkiego rodzaju grzybów, silnych alergenów i toksycznych dla ludzi mikroustrojów z układu klimatyzacji.bpa napisał(a):niedawno kupiliśmy używane autko, niby właściciel zapewniał że klima wyczyszczona i sprawna ale żona narzeka na nią i ciągle chodzi zakaszlana
Ja też polecam filtr kabinowy na pewno dłużej będziemy się cieszyli świeżym powietrzem we wnętrzu naszego samochodu. Nie zmienia to jednak faktu że ten filtr trzeba wymieniać przynajmniej raz w roku.zielonek napisał(a):Polecam węglowy filtr kabinowy
Do kanałów nawiewu nie polecam bezpośrednio rozpylania środka nie jest to dobre rozwiązanie. Najlepiej kupić preparat (ja używam Wurth) do dezynfekcji klimatyzacji z sondą którą wprowadzamy w odpływ wody od parownika. Wymienić filtr kabinowy i ewentualnie użyć preparatu np. quickfresh tej samej firmy. Jeżeli czujesz że wentylacja jest dosyć mocno zagrzybiona to najlepiej zrobić ozonowanie.zielonek napisał(a):Polecacie jakiś preparat do kanałów nawiewu do zaaplikowania, tak żeby dobrze wyczyściło?
zielonek napisał(a):Polecacie jakiś preparat do kanałów nawiewu do zaaplikowania, tak żeby dobrze wyczyściło?
Kacper napisał(a):Do kanałów nawiewu nie polecam bezpośrednio rozpylania środka nie jest to dobre rozwiązanie.
Kacper napisał(a):Najlepiej kupić preparat (ja używam Wurth) do dezynfekcji klimatyzacji z sondą którą wprowadzamy w odpływ wody od parownika
Jest go sporo i mi wystarcza na dwa razy spokojnie. Kwestia wyczucia, ja np. przy jednym podejściu przeważnie dwa razy aplikuję w kilkuminutowych odstępach.Kao napisał(a):Starcza na jedną aplikacje czy może na 2 razy?
Nie, przez otwór/przewód odpływowy od parownika z klimy. Masz wyżej napisane. Do kratek wentylacyjnych nic nie psikasz ani nie wprowadzasz.zielonek napisał(a):Ale wprowadzasz go przez kratki wentylacyjne tak?