Jak długo może być polski samochód za granicą? PILNE

14 Wrz 2011, 11:33

Witam,

Bardzo proszę o pomoc, chciałem kupić samochodu, jednak tym samochodem będzie jeździł mój kolega po Ukrainie (Ukrainiec), Czy jest jakieś przepis w polsce który zabrania Ukraińcowi jeździć polskim samochodem ( na polskich blachach). I czy ten mój kolega musi miec jakieś upoważnienie, aby jeździć moim autem? Jak długo może być te auto za granicą? tzn jak często musiał by sie on pojawić w Polsce tym autem??

Bardzo proszę o pomoc bo mam okazje aby kupić auto, a nie wiem czy możemy to rozwiązać wg. powyższego opisu.
pozdrawiam.
Szymon
simonks86
Nowicjusz

22 Wrz 2011, 20:39

Na pewno dobrze jest dać mu upoważnienie do jeżdżenia samochodem na Ukrainie.

Z tego co ostatnio słyszałem to ukraińskie przepisy mają ograniczenia w przebywaniu samochodem z poza Ukrainy dłużej niż x dni (nie pamiętam dokładnie ile).
Najlepiej jak Ukrainiec zapyta się u siebie ile można tam jeździć bo wiem, że mogą zatrzymać taki pojazd i go nie puścić do Polski.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
    Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...