REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
To rozmiar który opisuje otwory pod śruby do przykręcenia felg. Masz też inne parametry które są ważne takie jak szerokość felgi jej średnica i parametr ET, a żeby tego było mało musisz też zwrócić uwagę na średnice otworu centrującego musi być taki jak w samochodzie lub nieznacznie większy to wtedy można skorzystać dodatkowo z pierścieni centrujących. Tak wiec jak widać kupno odpowiednich felg nie jest takie proste najlepiej wzorować się na oryginalnych parametrach i na ich podstawie dobierać zamienniki felg.ineedl napisał(a):Wiem że rozmiar do mojego auta jest 5x110
W tym przypadku mógłbyś przełożyć opony na których aktualnie jeździsz więc został by koszt zakupu samych felg.ineedl napisał(a):Rozmiar felg myślę że chciałbym założyć taki jak mam teraz , 15 cali
Teoretycznie tak bo wymuszamy takim rozmiarem niższy profil opony no i tu musiałbyś kupić odpowiednie opony do takich felg.ineedl napisał(a):Można też założyć do tego auta 16 i 17 ale czy wtedy przypadkiem nie będzie się zużywało bardziej zawieszenie?
Jeżeli takie parametry mają oryginalne felgi to jak najbardziej tak.ineedl napisał(a):Trochę poczytałem o felgach. Gdybym chciał 15 calowe to najlepiej szerokości 6 cali i ET 49 .
Mogą się różnić od fabrycznych nieznacznie wszystko zależy od tego ile masz miejsca w nadkolu i przy elementach zawieszenia. Najlepiej skorzystać z kalkulatora ET mając oryginalny rozmiar możesz sobie zrobić porównanie i zobaczyć ile miejsca potrzebujesz i z której strony.ineedl napisał(a):Ale nie wiem czy dobrze to rozumiem, bo przecież felga może być szersza to wtedy musi być niższe et , a gdyby była węższa to niższe et . Czyli te wartości mogą się różnić od fabrycznych?
Na pewno będzie trochę wyższa.ineedl napisał(a):Myślę że poszukam 15 albo ewentualnie 16 , 17 to odpuszczę bo raz to cena felg większa
Może nie mniej popularne ale na pewno z innym profilem (niższym) a to najczęściej też wyższa cena.ineedl napisał(a):opony musiałby być mniej popularne jeśli chodzi o rozmiar więc jak rozumiem cena ich większa
Tak jak tylko chceszineedl napisał(a):A czy kolor felg może być dowolny ?
Samemu nie polecam jak nie masz doświadczenia poza tym nie zrobisz w domowych warunkach tak jak w firmie gdzie przeprowadzą stosowną renowację i pomalują je proszkowo.ineedl napisał(a):Myślałem żeby te felgi odnowić i pomalować samemu jeśli nie znajdę takich jak bym chciał wśród nowych więc czy jeśli bym sam je malował na nowo to będę mógł jeździć na nich zimą.czy raz dwa zardzewieją?
Rokiko napisał(a):musisz też zwrócić uwagę na średnice otworu centrującego musi być taki jak w samochodzie