Jak dobrać felgi do samochodu?

28 Lip 2022, 19:12

Chodzi o Vectre B 2.2 DTI 2001r. Wiem że rozmiar do mojego auta jest 5x110 ale czy jeszcze jakieś parametry inne są ważne czy jak kupie 5x110 to będą pasowały? Czy gdzieś na aucie jest informacja jakie felgi pasują do samochodu?
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Lip 2022, 09:34

ineedl napisał(a):Wiem że rozmiar do mojego auta jest 5x110
To rozmiar który opisuje otwory pod śruby do przykręcenia felg. Masz też inne parametry które są ważne takie jak szerokość felgi jej średnica i parametr ET, a żeby tego było mało musisz też zwrócić uwagę na średnice otworu centrującego musi być taki jak w samochodzie lub nieznacznie większy to wtedy można skorzystać dodatkowo z pierścieni centrujących. Tak wiec jak widać kupno odpowiednich felg nie jest takie proste :) najlepiej wzorować się na oryginalnych parametrach i na ich podstawie dobierać zamienniki felg.

Parametry zazwyczaj można sprawdzić na felgach które masz na samochodzie, na stalówkach często są one wytłoczone z przodu a na alusach z tyłu od wewnętrznej strony.

Jaki rozmiar felg byś chciał założyć? Pamiętaj że to się wiąże ze zmianą opon na odpowiedni rozmiar dopasowany do felgi ido auta żeby jej średnica nie przekraczała 2% rozmiaru homologowanego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lip 2022, 16:42

Rozmiar felg myślę że chciałbym założyć taki jak mam teraz , 15 cali. Można też założyć do tego auta 16 i 17 ale czy wtedy przypadkiem nie będzie się zużywało bardziej zawieszenie?

Trochę poczytałem o felgach. Gdybym chciał 15 calowe to najlepiej szerokości 6 cali i ET 49 .

Ale nie wiem czy dobrze to rozumiem, bo przecież felga może być szersza to wtedy musi być niższe et , a gdyby była węższa to niższe et . Czyli te wartości mogą się różnić od fabrycznych?
ineedl
Stały forumowicz

29 Lip 2022, 21:14

ineedl napisał(a):Rozmiar felg myślę że chciałbym założyć taki jak mam teraz , 15 cali
W tym przypadku mógłbyś przełożyć opony na których aktualnie jeździsz więc został by koszt zakupu samych felg.
ineedl napisał(a):Można też założyć do tego auta 16 i 17 ale czy wtedy przypadkiem nie będzie się zużywało bardziej zawieszenie?
Teoretycznie tak bo wymuszamy takim rozmiarem niższy profil opony no i tu musiałbyś kupić odpowiednie opony do takich felg.

ineedl napisał(a):Trochę poczytałem o felgach. Gdybym chciał 15 calowe to najlepiej szerokości 6 cali i ET 49 .
Jeżeli takie parametry mają oryginalne felgi to jak najbardziej tak.

ineedl napisał(a):Ale nie wiem czy dobrze to rozumiem, bo przecież felga może być szersza to wtedy musi być niższe et , a gdyby była węższa to niższe et . Czyli te wartości mogą się różnić od fabrycznych?
Mogą się różnić od fabrycznych nieznacznie wszystko zależy od tego ile masz miejsca w nadkolu i przy elementach zawieszenia. Najlepiej skorzystać z kalkulatora ET mając oryginalny rozmiar możesz sobie zrobić porównanie i zobaczyć ile miejsca potrzebujesz i z której strony.
Rokiko
Forumowicz VIP

30 Lip 2022, 12:38

Myślę że poszukam 15 albo ewentualnie 16 , 17 to odpuszczę bo raz to cena felg większa ale i opony musiałby być mniej popularne jeśli chodzi o rozmiar więc jak rozumiem cena ich większa.

A czy kolor felg może być dowolny ?
ineedl
Stały forumowicz

30 Lip 2022, 19:56

Myślałem żeby te felgi odnowić i pomalować samemu jeśli nie znajdę takich jak bym chciał wśród nowych więc czy jeśli bym sam je malował na nowo to będę mógł jeździć na nich zimą.czy raz dwa zardzewieją?
ineedl
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zegarek Nissan Nismo Watch
    Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...

31 Lip 2022, 10:02

ineedl napisał(a):Myślę że poszukam 15 albo ewentualnie 16 , 17 to odpuszczę bo raz to cena felg większa
Na pewno będzie trochę wyższa.
ineedl napisał(a):opony musiałby być mniej popularne jeśli chodzi o rozmiar więc jak rozumiem cena ich większa
Może nie mniej popularne ale na pewno z innym profilem (niższym) a to najczęściej też wyższa cena.
ineedl napisał(a):A czy kolor felg może być dowolny ?
Tak jak tylko chcesz :)
ineedl napisał(a):Myślałem żeby te felgi odnowić i pomalować samemu jeśli nie znajdę takich jak bym chciał wśród nowych więc czy jeśli bym sam je malował na nowo to będę mógł jeździć na nich zimą.czy raz dwa zardzewieją?
Samemu nie polecam jak nie masz doświadczenia poza tym nie zrobisz w domowych warunkach tak jak w firmie gdzie przeprowadzą stosowną renowację i pomalują je proszkowo.
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Sie 2022, 18:31

zgadzam się wiem z doświadczenia że nie ma co samemu sie za to brać ;)
Bigosik
Nowicjusz

09 Paź 2022, 14:32

Witam . Odświeżam temat bo niedaleko mnie są alufelgi 6,5 szerokość i ET 35 , rozmiar 15 , na aucie mam 6 i ET49 , opony na tych sprzedawanych są identyczne jak mam . Skorzystałem z kalkulatora tutaj ale jak mogę jeszcze sprawdzić czy będą pasowały?
ineedl
Stały forumowicz

08 Gru 2022, 22:10

Rokiko napisał(a):musisz też zwrócić uwagę na średnice otworu centrującego musi być taki jak w samochodzie

A jak potencjalne felgi by miały 65 a ja mam w aucie 65,1 to będzie pasowało bez kupowania dodatkowych elementów?
ineedl
Stały forumowicz

09 Gru 2022, 09:53

Jak w samochodzie masz większą średnicę osadzenia felgi na piaście, a w feldze jest ona mniejsza to takich felg nie założysz do samochodu. Dodatkowe elementy to pierścienie centrujące ale stosuje się je w przypadku kiedy otwór centrujący na feldze ma większą średnicę od średnicy osadzenia na piaście.

Teoretycznie w przypadku kiedy nie wchodzi nam felga na piastę czyli w feldze jest za mały otwór to istnieje rozwiązanie, możemy dołożyć szersze dystanse które wejdą na osadzenie felgi, a z drugiej strony pod felgę. Jednak takie rozwiązania są rzadko stosowane i często takie dystanse trzeba robić na zamówienie. Kolejna sprawa to ET felgi które w przypadku zastosowania takiego rozwiązania powinno być odpowiednio dopasowane. Tak więc lepiej szukać felg które będą pasowały idealnie lub będzie można je założyć korzystając z pierścieni centrujących.
Rokiko
Forumowicz VIP