REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Może ma oryginalną książkę to tam też znajdzie takie infoMotoAlbercik napisał(a):Poszukaj więc w necie instrukcji do swojego auta i tam znajdziesz te parametry.
No nie jest tak jak piszesz. Alternator też ma swoją moc i wydajność jak założysz za duży akumulator to będzie non stop niedoładowany co będzie skutkowało jego szybszym zużyciem (zasiarczenie płyt itd). Szczególnie jak jeździ się na krótkich dystansach. W drugą stronę zbyt mała bateria (pojemność akumulatora) będzie przeładowywana, co może doprowadzić do jej uszkodzenia.Trevor napisał(a):Producent to jedno ale to wszystko jest umowne, są ludzie którzy uważają że wkłada się największy jaki jesteś w stanie włożyć
A skąd wiesz, że alternator był sprawny w 100% może też już nie doładowywał tak jak powinienTrevor napisał(a):miałem 52 Ah mimo że producent zaleca zdaje się min. 60 Ah i co? nic, wszystko działało
Rokiko napisał(a):No nie jest tak jak piszesz. Alternator też ma swoją moc i wydajność jak założysz za duży akumulator to będzie non stop niedoładowany co będzie skutkowało jego szybszym zużyciem (zasiarczenie płyt itd). Szczególnie jak jeździ się na krótkich dystansach.
To tak nie działa. Przykład dobry ale nie do końca bo woda nie jest odpowiednikiem prądu ładowania/rozładowania. Taki ładunek można uzupełnić albo większym prądem w krótszym czasie, albo mniejszym prądem w odpowiednio dłuższym czasie.Trevor napisał(a):To tak wygląda jak ze szklankami mamy dwie jedna 250 ml, druga 500ml zapełnione wodą, z jednej i drugiej odlewamy 100 ml czy do tej większej trzeba więcej dolać żeby była znów pełna?
Zakładamy oczywiście że układ elektryczny z ładowaniem jest w pełni sprawny w obu przypadkach.Trevor napisał(a):w tym bilansie energii będzie różnica, czy akumulator ma 50Ah, czy 100Ah
Który rok tego Golfa i masz tam system start&stop?Rehman napisał(a): stoję przed wyborem akumulatora do Golfa Variant 2,0 TDI
Według producenta jest on wystarczający więc nie powinno być problemów sam podałeś link do takiego akumulatora i jest on też marki Exide. Przypuszczam, że nie masz jednak S&S.Rehman napisał(a):mówicie że musi być taki jak zaleca producent, w książce mam kod wyposażenia i wpisuje i wychodzi
Czyli wygląda na to że spokojnie wystarczy Ci taki akumulator jak przewidział producent. Możesz założyć taki jak do S&S lub inny który będzie miał nieznacznie większa pojemność ale dużo większy prąd rozruchowy bo to głównie na tym trzeba się tu skupić.Rehman napisał(a):Nie mam Start-Stop
Każdy samochód ma inaczej zaprojektowany układ i jego odbiorniki mogą zużywać inne ilości prądu przy obciążeniu czy to szczytowym czy też chwilowym.Rehman napisał(a):Mam kumpla co do Bravo 1,4t-jet kupował Boscha 64 Ah
a tu 1,4 a u mnie 2,0
Jeżeli to co podałeś odnosi się na pewno do twojego silnika to zobacz że prąd musi być 330A (min) w akumulatorze który znalazłeś jest 540A a w tym co ci podałem który mógłbyś założyć masz 760A. Ja bym tu założył akumulator który nie przekroczy pojemności 70Ah z możliwie najwyższym prądem rozruchowym.Rehman napisał(a):Podobno diesel musi mieć sporo tego prądu bo go dużo potrzebuje na rozruch czy to prawda?
Nie ma za dobrych opinii. Poza tym wszystkie które podałeś (norauto - firma już nie istnieje, Centra zwykła nie polecam, Voltmaster - ten też słaby) są zastanawiające i ja bym został przy pierwszym Exide.Rehman napisał(a):Ten Voltmaster co to za producent? Bo ciekawa oferta biorąc pod uwagę parametry i cenę.