Jak dojechać Rybnik - Warszawa

10 Lip 2013, 16:18

Jak dojechać z Rybnika-Gotartowic (śląskie, ok. 2 km od A1) do Warszawy (Praga Południe - Grochów, okolice ronda Wiatraczna)? Z ominięciem płatnych tras, samochód osobowy.

Chodzi mi o wyznaczenie trasy, informacje o fotoskarbonkach, najlepszych godzinach do jazdy, czy w weekend czy w tygodniu, ewentualnych miejscach aby wyprostować kości na trasie itd.

Z góry dzięki
Barcia
Nowicjusz

Auto: Audi A4
Paliwo: Benzyna + LPG

11 Lip 2013, 09:26

Jedziesz A1 do końca, później na S1 i w stronę Częstochowy i potem na Warszawę. Możesz pokusić się o ominięcie Częstochowy, zjeżdżając w Siewierzu na DK98 kierunek Zawiercie, Szczekociny, Jędrzejów i tam na E77 kierunek Kielce ( Kielce mijasz dwupasmówką z prawej strony ), i dalej na Radom i potem na Wawę. Innej drogi niestety chyba nie ma :no:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2013, 10:58

Dziękuję. Ponieważ nie jestem zobowiązany określonymi godzinami przybycia na miejsce, to w jakich godzinach radzisz jechać? Warto jechać w weekend gdy jest mniej TIR-ów na trasie? Może znacie jakieś ciekawe miejsca gdzie można się zatrzymać po drodze, coś zjeść, odpocząć itd.?
Barcia
Nowicjusz

12 Lip 2013, 09:27

Jadąc przez Częstochowę i Piotrków Mazowiecki masz około 350 km, a więc nieco ponad 4 godziny drogi.Ja proponuję wyjechać około godz.5:00. W Częstochowie będziesz około 6:30, więc powinieneś przejechać bezproblemowo. Kiedyś jeździłem przez Częstochowę około godz. 7:00 i już zaczynały się korki. Po siódmej to była masakra. Obecnie omijam Częstochowę jadąc przez Konopiska i Wręczycę, ale to w innym kierunku i z tego fajnego objazdu raczej nie skorzystasz. Chyba, że nadłożysz około 30 km i pojedziesz przez Kłobuck.
Możesz jeszcze zjechać z A2 w Wieszowej i jechać DK78 na Tarnowskie Góry i potem 908 w kierunku Częstochowy, skręcając w Rększowicach na 904 i kierując się w stronę Dk46 na Trzepizóry i potem na 492 na Wręczycę Wielką i Kłobuck. W Kłobucku na rondzie jedziesz prosto i za rondem skręcasz w ulice Szkolną, w miejscowości Kamyk przecinasz 491i jedziesz na Mykanów i w Mykanowie w lewo na E75 i dalej już na Warszawę. Nadłożysz około 20 km ale ominiesz Częstochowę, tylko że pojedziesz przez Tarnowskie Góry, ale około 5:30 - 6:00 rano myślę, że jeszcze przejedziesz bezproblemowo. Nie wiem z kolei jak w Warszawie będzie sprawa wyglądała, bo musisz niestety przejechać przez prawie całą Wawę i od połaczenia E75 z E77, na odcinku około 20 km masz około 30 świateł....Nie wiem jak z remontami itd. W toku jest tam jeszcze budowa S8 jak dobrze kojarzę, więc masakra. Ale o Wawie to może nasz admin Artek ci pomoże.
Co do odpoczynku i jedzenia to niestety nie pomogę - ja jak jadę około 300 km to zatrzymuję się albo raz na stacji, albo wogóle.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lip 2013, 15:51

Myślę, że jednak przejazd przez Częstochowę nie będzie złym pomysłem. Trochę obawiam się samej jazdy po W-wie. Patrząc na mapę, to zjazd z 8-ki (E67) na 50-tkę w Mszczonowie, później wjazd na A2, wjazd na S8, w prawo na DK7, Wybrzeżem Gdyńskim i Gdańskim, aż do mostu Poniatowskiego. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Ten odcinek A2 jest bezpłatny?
Mam nadzieje, że admin Artek się tu pojawi.
Barcia
Nowicjusz

15 Lip 2013, 17:45

Barcia napisał(a):Myślę, że jednak przejazd przez Częstochowę nie będzie złym pomysłem.
Jednak weż pod uwagę że na obecną chwilę jest remont mostu na DK-1 w dzielnicy Ostatni Grosz . W godzinach szczytu robią się kilometrowe korki.W czwartek ruszyła również przebudowa skrzyżowania z DK-46 . Nie byłem tam teraz i nie wiem jak z płynnością ruchu.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie blokuj skrzyżowania i pasów
    Skrzyżowanie zablokowane przez samochód, który nie zdążył przez nie przejechać np. przed zmianą świateł, to częsty widok. Perspektywa mandatu nie zawsze wystarczy, by zapobiegać takim zachowaniom kierowców. ...
    Night Power GP 2012 - Łomża
    Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...

15 Lip 2013, 18:39

Dziękuję za informację. Powiedz mi jeśli możesz, czy w godz. 7.30 - 8.00 w sobotę będą się już tworzyły korki? Zamierzam jechać w najbliższą sobotę tak jak MotoAlbercik radzi ok. 5.00 czyli w Częstochowie będę 7.30-8.00.
Barcia
Nowicjusz

15 Lip 2013, 21:07

Między 7, a 8 w sobotę można się spodziewać korków. Trzeba wziąść pod uwagę to, że w soboty jest zakaz jazdy ciężarówek powyżej 12 ton, więc wszyscy tirowcy będą chcieli przejechać przezs Częstochowę, żeby zjechać za nią na parkingi. Oprócz tego jak kolega wyżej pisze - zaczał się remont skrzyżowania z Jana Pawła II ( E75/DK46 ) no i remont tego nieszczęsnego mostu nad Dk1 ( nawet nie wiedziałem, że jeszcze go remontują ).
No i nie przesadzaj - z Rybnika do Częstochowy masz około 120 km. chcesz te 120 km jechać 2,5-3 godziny? Jak wyjedziesz o 5, to w Częstochowie jesteś około 6:30. Weź pod uwagę, ze ponad połowę drogi pojedziesz autostradą.
Ja też wyjeżdżam w najbliższą sobotę i też jadę w kierunku częstochowy, ale ja tak jak pisałem skręcam w Poczesnej w lewo.
Osobiście odradzam Częstochowę. Ale możesz jechać - w sumie pisałeś, że nic cię nie trzyma czasowo. Napiszesz nam o której jechałeś przez to nieszczęsne miasto i jak się jechało.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lip 2013, 22:27