12 Lip 2013, 10:27
Jadąc przez Częstochowę i Piotrków Mazowiecki masz około 350 km, a więc nieco ponad 4 godziny drogi.Ja proponuję wyjechać około godz.5:00. W Częstochowie będziesz około 6:30, więc powinieneś przejechać bezproblemowo. Kiedyś jeździłem przez Częstochowę około godz. 7:00 i już zaczynały się korki. Po siódmej to była masakra. Obecnie omijam Częstochowę jadąc przez Konopiska i Wręczycę, ale to w innym kierunku i z tego fajnego objazdu raczej nie skorzystasz. Chyba, że nadłożysz około 30 km i pojedziesz przez Kłobuck.
Możesz jeszcze zjechać z A2 w Wieszowej i jechać DK78 na Tarnowskie Góry i potem 908 w kierunku Częstochowy, skręcając w Rększowicach na 904 i kierując się w stronę Dk46 na Trzepizóry i potem na 492 na Wręczycę Wielką i Kłobuck. W Kłobucku na rondzie jedziesz prosto i za rondem skręcasz w ulice Szkolną, w miejscowości Kamyk przecinasz 491i jedziesz na Mykanów i w Mykanowie w lewo na E75 i dalej już na Warszawę. Nadłożysz około 20 km ale ominiesz Częstochowę, tylko że pojedziesz przez Tarnowskie Góry, ale około 5:30 - 6:00 rano myślę, że jeszcze przejedziesz bezproblemowo. Nie wiem z kolei jak w Warszawie będzie sprawa wyglądała, bo musisz niestety przejechać przez prawie całą Wawę i od połaczenia E75 z E77, na odcinku około 20 km masz około 30 świateł....Nie wiem jak z remontami itd. W toku jest tam jeszcze budowa S8 jak dobrze kojarzę, więc masakra. Ale o Wawie to może nasz admin Artek ci pomoże.
Co do odpoczynku i jedzenia to niestety nie pomogę - ja jak jadę około 300 km to zatrzymuję się albo raz na stacji, albo wogóle.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...