Jak handlować samochodami??

02 Lis 2011, 23:09

Witam serdecznie wszystkich Allegrowiczów. Już jakis czas troszkę pohandlowałem samochodami, narazie raczkuje i mało zarabiam w tej zabawie, ale narazie jescze na żadnym samochodzie nie straciłem, lecz zarobiłem. Mam jednak kilka pytań do tarych wyjadaczy. ;)
1. Co mówicie potencjalnemu klientowi, jak pyta dlaczego tak szybko sprzedaje auto?
2. Czy da się kupić samochód, potem go sprzedać, nie płacąc skarbowego i jednocześnie nie rejestrując go?
3. Gdzie najlepiej szukać samochodów i jakich ( czy okazji, uszkodzone w jakiś sposób) - gdzie, czy oferta, czy gumtree.pl , allegro.pl , czy macie jeszcze jakieś propozycje?
4. Czy dzwonicie do ludzi, którzy cenią autko dosyć normalnie i oferujecie im swoją cenę i jak to powiedzieć?
5. Czy można kupować od handlarzy, bo często widzę, że tanio cenią, bo chcą szybko sprzedać, a widzę, żebym trochę podniósł i też raczej sprzedał?
Czy z komisów można kupować, bo też czasem mają niską cenę?

Bardzo serdecznie prosze o odpowiedź na te pytania, chyba, że macie jeszcze jakieś inne rady. Proszę o wyrozumiałość, bo jak zaznaczyłem na wstępie, raczkuje. Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
Najpierw kasa, a potem hobby.
Lucik
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

26 Sty 2012, 00:06

Jak widać samochody nie kupione za więcej niż 1800zł, z gazem lub diesel (wyjątek polonez - za to miał bardzo niski przebieg). Trzy z nich były w moim mieście, po pozostałe jechałem 40 i 70km. Najwięcej pracy było przy Seacie i Corsie - mechanika + blacharka. Z nieplanowanych napraw: skrzynia w Seacie i wybiwerak w Oplu. Koszty odpowiednio z częściami i robocizną 430 i ~120zł. Poza tymi dwoma wszystkie naprawy we wasnym zakresie.

Zysk laczny to 3750zl odjac paliwo, czyli niewiele ponad 3000zl.

Pawel mówiłeś że aby nie podpaść skarbówce nie należy przeginać z ilością aut kupowanych na siebie.
Powiedz w takim razie jaka twoja rodzina jest duża że kupiłeś tyle aut i skarbówka jeszcze cię nie namierzyła???? :shock:
pawelsp2
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 07 1997
Auto: VW B5, 1.9 TDI 115KM

26 Sty 2012, 00:16

Ops...sorki, nie tutaj ta wypowiedź miał się znaleźć
pawelsp2
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 07 1997
Auto: VW B5, 1.9 TDI 115KM

24 Lut 2012, 11:37

Witam. Jestem tu nowy. Wielkiego doświadczenie w handlu autami nie mam aczkolwiek trohe rozeznania mam. . . W związku z tym mam pare pytań, a mianowicie :
1) warto inwestować kase w autolawete (zamierzam ganiać troche po polsce i ewentualnie świadczyć usługi transportowe)
2) jakie dokumenty (pozwolenia) są mi potrzebne żeby założyć DG
3) jak to się ma z oplatami aut.? Teoretycznie kupując auto ubezpieczenie przechodzi automatycznie na nowego wlaściciela . Czy to ja mam opłacać ?
4) kupuje auto na ktorym nie ma żadnego biznesu moe przeznaczyć go na rozbiurke i sprzedać cześci z niego? muszę gdzieś to zgłosic?
Z góry dzięki za odpowiedzi
ardianie
Obserwowany

Prawo jazdy: 29 04 2009
Auto: Audi 80 B4, 2,0 115

13 Sie 2012, 21:51

Witam. Od jakiegoś czasu kupuję autka i sprzedaję w większości szukam na allegro. Znajduje jakieś w miarę dobrej cenie max do 10000zł piszę następnie sms czy interesuje sprzedaż za np. 9-8,5 tyś zazwyczaj ludzie odpisują a ja oddzwaniam. Bardzo ważne doświadczenie nie jeżdzijcie dalej niż 100km szkoda kasy na paliwo i czasu,LUDZIE STRASZNIE OSZUKUJĄ PRZEZ TEL. Kupuje auta całe jedynie ładnie pucuje pastuje i sprzedaję maksymalnie po 3 tygodniach. Szukajcie tylko aut z ważnym minimum 2 miechy OC-po co pchać się w koszty. Umowy piszę zawsze jedną na mnie, pużniej na tatę mamę brata żonę. Czyli w roku koło 2 aut na osobę sprzedanych po upływie koło miesiąca czy coś za to grozi? Cały czas sie nad tym zastanawiam bo zysku nie ma cena kupna=cena sprzedaży. Troszkę wam podpowiedziałem teraz proszę was o odpowiedz na moje pytanie
Pozdrawiam
koles999
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 12 2001
Auto: garbus

15 Sie 2012, 21:24

Witaj! Dzięki! Istotnie podpowiedziałeś. :) Dzięki! A ja podpowiem Ci, co ja wiem. Jeśli sprzedasz auto w ciągu miesiąca, a opłacisz skarbowy, właściwie nic Ci nie grozi. Jedno jest ważne, aby cena na umowie od kogo kupiłeś i na umowie komu sprzedałeś będzie taka sama. Jeśli będzię (ta druga umowa) wyższa, wynika, że zarobiłeś i mogą coś podejrzewać, jeśli będzie niższa, też mogą podejrzewać, że cena jest specjalnie zaniżona. Piszę tylko, co wiem od kogoś kto ma działalność i trochę wie, jak to z tym naszym prawem itp. Pozdrawiam. :)
Najpierw kasa, a potem hobby.
Lucik
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...
    Opony letnie gwarancją bezpiecznej jazdy
    Opony letnie należy założyć wtedy, gdy średnia temperatura przekracza 7 stopni. Tym samym warto już teraz umówić się na zamianę, aby później uniknąć stania w kolejkach. 1. Czy opłaca się samemu zmieniać opony? ...

06 Wrz 2015, 18:43

I jak tam chłopaki idzie handel? Jestem ciekaw czy w 2015 roku dalej jest opłacalne, żeby kupić i sprzedać kilka samochodów w ciągu roku. Jakie modele schodzą i w jakich cenach?
Croko
Obserwowany

Auto: Peugeot