Jak jechać autostradą płatną A2?

06 Sie 2023, 19:05

Witam
Prosze o pomoc, od kilku miesięcy dopiero jeżdżę samochodem i kompletnie nie ogarniam autostrad i tych systemów płatności. Muszę jechać z Pniewy Wlkp. do Warszawy. Chciałbym jechac drogą płatną bo tak jak pokazują google, jest najszybciej ale nie wiem jak zapłacił za przejazd i gdzie? Google pokazuje wjazd na autostrade płatna w Buku ale kiedy pobrałem aplikacje e-toll to w ogóle nie ma wyboru płatnego odcinka od Buku, czy to oznacza ze tam będzie bramka z biletami?
Za które odcinki autostrady będzie trzeba zapłacić? Czy będą na tej drodze tylko bramki?
proszę o pomoc
Jamaj
Nowicjusz

07 Sie 2023, 10:11

Od 1 lipca 2023 r. nie trzeba płacić za przejazd pojazdem lekkim po autostradach zarządzanych przez Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad czyli y Ciebie to będzie odcinek A2 Konin - Stryków (w obie strony).

Musisz zapłacić jednak za przejazd odcinkiem Buk - Konin Modła tu koszt 66 zł

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jamaj napisał(a):Google pokazuje wjazd na autostrade płatna w Buku ale kiedy pobrałem aplikacje e-toll to w ogóle nie ma wyboru płatnego odcinka od Buku, czy to oznacza ze tam będzie bramka z biletami?
Na autostradach koncesyjnych, w tym na A2 ze Świecka do Konina, nie obowiązuje system e-toll, który funkcjonuje jedynie na wybranych odcinkach dróg publicznych. Dostępne formy płatności na koncesyjnej A2 to gotówka, karta bankowa oraz karta paliwowa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Sty 2024, 11:35

no halo! spoko, spoko, ja też się z tym kiedyś męczyłem. więc, z Pniew do Warszawy jedziesz A2, ale kurde z Buku to tam zaczyna się już odcinek płatny. ale luz, nie trzeba mieć e-toll, tam masz bramki z biletami. jak wjedziesz, to dostaniesz bilet, a jak wyjedziesz, to płacisz na bramce. ogarniesz to!

ale uwaga, nie tylko Buku jest płatny, potem jeszcze kilka odcinków będzie płatnych, np. Września, Słupca, i dalej. ale spoko, tam też są bramki, płacisz, i jedziesz dalej.

co do tej aplikacji e-toll, to może nie ogarnia dokładnie tego odcinka, nie martw się tym. na pewno bramki będą, gdzie będziesz mógł płacić gotówką albo kartą.

Pozdrawiam Paweł :D
Paweł60
Obserwowany