Jak jest z utratą zniżek jako współwłaściciel?

14 Mar 2014, 22:16

Witam!
Jutro zamierzam kupić ładna Hondę Civic V od brata dobrej koleżanki, który wyjezdza za zarobkiem do Anglii. Dzisiaj odbyłem jazde próbną i byłem zachwycony, autko z LPG. Mieliśmy już spisywać umowę lecz wtrącił się ojciec. Chciałem żeby autko było zarejestrowane na niego, a ja jako jego współwłaściciel, jako że nie mam żadnych zniżek. Boi się on czy kiedy ja będę współwłaścicielem i przy jego zniżkach; bodajze 50%, kiedy ja stuknę lub nie daj Boże spowoduję wypadek jemu poleca całe znizki na OC. Jest ubezpieczony w MTU, szukałem na stronie ale nie doczytałem tego konkretu. Czy ktoś mógłby rozwiać wszelkie wątpliwości? :P

Z góry dziękuję za odpowiedź!
KromaR
Obserwowany

Miejscowość: Gorlice
Prawo jazdy: 15 07 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.3 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

15 Mar 2014, 00:58

KromaR napisał(a):Boi się on czy kiedy ja będę współwłaścicielem i przy jego zniżkach; bodajze 50%, kiedy ja stuknę lub nie daj Boże spowoduję wypadek jemu poleca całe znizki na OC.
Całe znizki jestem pewny ze mu nie polecą.Jednak częśc np.20% lub przykladowo 30% to jestem pewny ze będzie mial potrącone... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2014

15 Mar 2014, 16:37

Wiecie co, czytałem troche o ubezpieczeniu na internecie i znalazłem cos takiego:http://www.komunikacyjne.ubezpieczenie.com.pl/ubezpieczenie_utraty_znizek_8211_mtu_moje_towarzystwo_ubezpieczen_sa/82,6697.html Ojciec jest ubezpieczony w MTU, a jeśli ma 60% znizek (szczerze mówiąc sam nie wiem ile ma), może wybrać taką opcję kiedy ubezpiecza moje auto "Zabezpieczenie od utraty zniżek", dopłaca się 30zł i nawet jak 2 razy walnę w ciagu 3 lat nie lecą zniżki nawet o 1%
KromaR
Obserwowany

Miejscowość: Gorlice
Prawo jazdy: 15 07 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.3 75KM
Rok produkcji: 1994

16 Mar 2014, 09:09

KromaR napisał(a):Wiecie co, czytałem troche o ubezpieczeniu na internecie i znalazłem cos takiego:http://www.komunikacyjne.ubezpieczenie.com.pl/ubezpieczenie_utraty_znizek_8211_mtu_moje_towarzystwo_ubezpieczen_sa/82,6697.html Ojciec jest ubezpieczony w MTU, a jeśli ma 60% znizek (szczerze mówiąc sam nie wiem ile ma), może wybrać taką opcję kiedy ubezpiecza moje auto "Zabezpieczenie od utraty zniżek", dopłaca się 30zł i nawet jak 2 razy walnę w ciagu 3 lat nie lecą zniżki nawet o 1%

Zgadza się. Jest taka opcja. Tak jak już napisał kolega wyżej. Przy kolizji zniżki ojcu polecą. Na pewno 10% (żeby wiedzieć dokładnie ile warto zadzwonić do MTU i się zapytać, po to tam siedzą ci ludzie, że odpowiadać na pytania).
Jeżeli wykupisz sobie ochronę zniżek, to co prawda dopłacisz, ale masz spokój w razie kolizji.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2014, 17:39

Tak to własnie jest - odpowiedzalnośc i korzyści nie idą tylko w jedna strone - w momencie kolizji i roszczeń też jest opcja "współwłasności".. Z tym należy się liczyć..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011