Jak jezdzić po dziurach?

23 Lut 2010, 16:51

jak jezdzić po drogach dziurawych? omijać dziury? czy nie
jesli jest droga wąska a dziur tak duzo ze nie damy ich omijac to jak po nich jezdzić?
co w aucie sie niszczy? jezdzę na felgach aluminiowych staram sie omijac wszystkie dziury jednak jak w niektóre wpadne to auto tak wali jakby sie mialo za chwile złamać na pół
piotrauto
Stały forumowicz

23 Lut 2010, 17:10

Według mnie nie należy przesadzać z prędkością gdy widzimy dziury i w miarę możliwości je omijać
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2010, 18:22

piotrauto napisał(a): ale np w moim rejonie drogi są idealnie równe nawet te najniższej kategorii
mieszkam w okolicach łodzi, gdzie tu narzekać na drogi?

Jeszcze nie dawno w innym temacie pisałeś, że drogi u nas są ok a teraz piszesz jak poruszać się po dziurawych drogach? to jak to w końcu jest mamy dobre drogi czy nie :?:
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

23 Lut 2010, 18:53

PrezesArtek, ja mówie o drogach niższej kategorii tz wojewódzkich i powiatowych niektóre drogi są tak podziurawione jak ser szwajcarski jadąc non stop jade salonem, pasażerowie narzekają jednak jadąc salonem w niektóre dziury auto wpadnie i bardzo wali na tych dziurach, czy dziura w jezdni moze uszkodzic felgę aluminiową? oponę? zawieszenie? jak do tego nie dopuścic, przeciez nie zwolnie do 10km/h bo bym tamował ruch, jadąc taką dziurawą drogą przez 20km naprawde ma sie dość od wypatrywania tych dziur na asfaldzie, a jak jakąś zobaczymy to niemamy wiele miejsca na reakcje, a jak auta jadą z przeciwka to pozstaje nam kilkadziesiąt cm asfaldu po lewej i prawej
piotrauto
Stały forumowicz

23 Lut 2010, 19:03

ja tam nie wiem nie ma w Polsce drogi na której rozwale sobie felgi :mrgreen:
ogólnie zalezy czy się jeździ ale ja się takimi sczegółami nie przejmuje :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lut 2010, 20:05

co do jazdy po dziurach ... nie polecam :) bo szkoda samochodu, lepiej je omijać... jedną pod samochodem, jedną z boku i jakoś się jedzie :) do tego jednak trzeba zachować odpowiednią prędkość :)

co do jakości dróg, to tata opowiadał mi, że ostatnio w wiadomościach były zdjęcia z Warszawy a dokładniej rządek uszkodzonych samochodów (felgi itp.) który wpadły w tą samą dziurę.
Brynio
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Kalisza
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra f kombi
Silnik: x14nz 60KM
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...

24 Lut 2010, 08:19

na niektórych drogach dziur sie nie da omijac bo nie ma ani 1m2 powierzchni bez dziury, jadąc takimi drogami co sie najbardziej psuje? opony, felgi aluminiowe, łączniki, tuleje, gumy, amortyzatory, wahacze, łożyska? co najprawkopodobniej pierwszee sie zepsuje? przebije sie opona i skrzwi felga?
pytam sie bo juz pare razy w padłem w dosyć głęboką dziurę, raz jadąc w zakręcie jakies 70km/h i koła po lewej i prawej mi w padły w dziury aż tak dobiło, innym razem jechałem salonem wokół dziur, tir z przeciwka i w 2 wpadłęm przy prędkości 60km/h
słyszałem ze w dziurach nie wolno hamować hamulcami i nie hamuje, tylko przelatuje przez dziury hamując silnikiem albo na wciśniętym sprzęgle, niektóre dziury są takie głębokie ze jakby sie do nich wpadło to na bank by sie cos zepsuło w aucie
piotrauto
Stały forumowicz

24 Lut 2010, 14:00

kup sobie terenówke przestaniesz mieć problemy z oponami dziurami spalaniem parkowaniem i milionem trapiących cię rzeczy :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Lut 2010, 15:29

Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

24 Lut 2010, 15:58

He he Zmienił tylko nazwę :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1997

24 Lut 2010, 17:57

pocieszny napisał(a):kup sobie terenówke przestaniesz mieć problemy z oponami dziurami spalaniem parkowaniem i milionem trapiących cię rzeczy

Dobre, dobre :mrgreen:
samurajsj700 napisał(a):He he Zmienił tylko nazwę

Czytając jego tematy można naprawdę sie nieźle ubawić, naprawdę rozważa on same ciężkie problemy :lol: A do tematu "jak jeździć po dziurach" odpowiadam. Najlepiej jeździć tak, aby je omijać, tylko rzeczywistość jest zupełnie inna i niestety w wiekszosci przypadków nie da sie ominąć dziur, bo one są wszędzie, jedyne co można robic to starać sie zaliczyć mniejszą :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

24 Lut 2010, 18:03

jak jezdzić po drogach dziurawych? omijać dziury? czy nie

Jak cie stać na na prawe co chwile zawieszenia to jeździ po dziurach :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Lut 2010, 12:48

tak sie zastanawiam co najbardzije obrywa od dziur w aucie? części zawieszenia? jakie? opona? felga aluminiowa? niekiedy to jak sie wpadnie w dziure to tak walnie to ma sie wrażenie ze cos sie odłączyło pod autem
piotrauto
Stały forumowicz

25 Lut 2010, 13:23

piotrauto napisał(a):tak sie zastanawiam co najbardzije obrywa od dziur w aucie? części zawieszenia? jakie? opona? felga aluminiowa? niekiedy to jak sie wpadnie w dziure to tak walnie to ma sie wrażenie ze cos sie odłączyło pod autem
Ile ty masz lat :shock: :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Lut 2010, 16:53

a moze po prostu nie odpisujcie na jego tematy to bedzie spokoj... pare osob mu odpisze i zrozumia ze i tak nie warto bo w kolko to samo pytanie a w dwoch roznych tematach sie neguje raz pisze ze droga sa idealne i nawet te najnizszej kategorii a tutaj pisze ze te nizszej kategorii sa jak ser szwajcarski :grin: :grin:

nie odpisujcie mu po prostu i tyle
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec