Jak korzystać z kamery w samochodzie?

06 Sie 2017, 22:51

Witam, mam pytanie ponieważ jestem w tym zupełnie zielony. Kupiłem moją pierwsza kamerę i chciałbym się dowiedzieć jak działa ten tryb parkingowy? Kamera bez zasilania wytrzyma max 5 min a jak bym ją chciał zostawić na parę godzin w samochodzie żeby czuwała. Jak to ma się wtedy do baterii w samochodzie? Czy ma być podłączona pod gniazdo zapalniczki 24h na dobę czy włączać ją i wyłączać za każdym razem? Dziękuję i pozdrawiam
piotrek9687
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 04 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi a4 b5
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Paź 2017, 10:21

piotrek9687 napisał(a):Kamera bez zasilania wytrzyma max 5 min a jak bym ją chciał zostawić na parę godzin w samochodzie żeby czuwała.
Jeżeli sporo się dzieje i chcesz to rejestrować to kup sobie dobry power bank i wrzuć do schowka. Jak zostawiasz auto po prostu podłącz tam kabelek zasilający od kamerki i na pewno wytrzyma.

Jak wyłączasz auto i wyjmujesz kluczyk to zapalniczka nie ma zasilania więc pozostawienie tam ładowarki nic nie zmieni. Musiałbyś mieć podłączone zasilanie bezpośrednio do akumulatora. Dlatego prosto i szybko można to zrobić w ten sposób który podałem wyżej.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG

11 Gru 2017, 20:00

Jak wyłączasz auto i wyjmujesz kluczyk to zapalniczka nie ma zasilania więc pozostawienie tam ładowarki nic nie zmieni.

Nie w każdym aucie kolego, u mnie zasilanie w zapalniczce nie znika.
tormen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2009
Auto: Almera n15

11 Gru 2017, 22:41

tormen napisał(a):u mnie zasilanie w zapalniczce nie znika
Chodzi Ci o Almerę?
Kacper
Forumowicz VIP

12 Gru 2017, 01:13

Przepraszam, nie zaktualizowałem profilu, dawno już nie mam Almery :)
Skoda Fabia 2
tormen
Nowicjusz

11 Sty 2018, 19:40

tormen napisał(a):Nie w każdym aucie kolego, u mnie zasilanie w zapalniczce nie znika
Jeżeli jest cały czas to kamerka może być podłączona do zapalniczki w stanie spoczynku w trybie parkingowym pobiera znikomą ilość prądu tylko do podtrzymania trybu czuwania, natomiast jak wykryje ruch to uruchamia nagrywanie po czym jak ruch ustanie przez określony czas przestaje nagrywać i przechodzi ponownie w tryb czuwania.
W takiej konfiguracji masz pewność że wszystko co będzie się działo przed samochodem zostanie nagrane i bateria nie wysiądzie.

W ciągu kilku godzin takiego czuwania i nagrywania akumulator w samochodzie nie powinien tego odczuć.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luksusowa terenówka w eleganckim wydaniu - Lexus LX 570 S
    Australijski oddział Lexusa wprowadza na rynek model LX 570 S w nowej wersji. Flagowy SUV japońskiej marki zyskał odświeżony wygląd i nowe obręcze kół. Pod maską luksusowej terenówki nadal pracuje potężna wolnossąca ...
    [2018] Audi A6 C8
    Jedno z najbardziej uwielbianych aut Polaków w nowej odsłonie. Jak to w Audi mamy rozwój stylistyki, a nie zmianę. Mi się podoba.

11 Sty 2018, 21:47

Pięknie dziękuję, nie wiedziałem, że wykrywają ruch. Obawiałem się, że rejestrowałaby cały czas. Dzięki!
tormen
Nowicjusz

01 Maj 2018, 09:34

Ja też sobie chce kupić teraz moją pierwszą, Zięć mnie namówił na Xblitz park view z kamerką cofania od razu. Mówi że to się sprawdza i że łatwiej się jeździ dzieki temu. a że cena nie jest jakaś zaporowa to się zdecydowałem
Hyeniek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 1982
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: MAN
Paliwo: Diesel
Typ: Van