Jak legalnie jeździć samochodem znalezionym w szopie?

13 Gru 2020, 19:42

Lada 2107 1.3
Witam. Mam chyba dość niecodzienną sytuację, siedzę nad tą sprawą już kilka dobrych miesięcy. W mojej rodzinie jest samochód, sprawny technicznie (oczywiście do drobnych poprawek czysto serwisowych). Samochód po generalnym remoncie silnika, większość części oryginalna.

Znalazłem go w szopie.
Historia tego samochodu jest taka, że fizycznie jest, ale prawnie?
Nie wiadomo. Nie posiada dowodu rejestracyjnego, ani dowodu własności. Dziadek kupił go na giełdzie za ciężko zarobione pieniądze. Później rzekomo sprzedał, ale nie wiem, czy na lewe papiery, czy też kupiec nie odebrał samochodu.
Czy jest możliwość, aby jakoś uregulować go prawnie, aby można było legalnie poruszać się nim po drogach publicznych?

Nie ma nigdzie papierów, dowodu rejestracyjnego kompletnie NIC

Serce mi się kraje, ponieważ to jedna z niewielu pamiątek, która mi po nim została. Samochód jest w dobrym stanie technicznym, spokojnie posłużyłby jeszcze z 5 lat
przemq0s
Obserwowany

13 Gru 2020, 22:35

Dokumenty gubią się ale czy tablice rejestracyjne są na pojeździe? Jeśli tak to w wydziale komunikacji możesz sprawdzić czyją jest własnością, jeżeli nie po tablicach to zapewne po numerze nadwozia to zrobisz jeśli był rejestrowany w polsce. Aby jeździć legalnie jak to powiedziałeś musisz mieć tytuł prawny do auta , więc otrzymać go np w spadku...
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy pakiet mocy: silnik - Audi RS 6 Avant
    Jednostka napędowa 4.0 TFSI montowana w nowym Audi RS 6 Avant rozwija 441 kW (600 KM) mocy oraz moment obrotowy 800 Nm dostępny w wysokim zakresie od 2100 do 4500 obr/min. Od 0 do 100 km/h to sportowe kombi rozpędza się w ...
    Jak zaplanować bezpieczny wyjazd na urlop?
    Rozpoczął się czas wakacyjnych wyjazdów, a więc i zwiększonego natężenia ruchu. Wiąże się z tym niestety duża liczba wypadków drogowych, do których w ubiegłym roku najczęściej dochodziło w sierpniu, a ...