Jak lekko podrasować silnik Lacetti 1.4 2007?

09 Lip 2011, 01:18

Witam!
Mam Chevroleta Lacetti z 2007 roku, motor 1.4 (ok.90KM). Jest w nim mały defekt, autko jest strasznie mułowate, czuć w nim ewidentny brak mocy. Interesuje mnie czy ktoś wie jak można by lekko podrasować to autko, no nie wiem, np do mocy 110-120KM, w szczególności, że chcę w niego LPG wrzucić. Słyszałem też o tzw. czipowaniu silników, nie wiem czy to dobry pomysł i ile przede wszystkim kosztuje. Może jakąś turbinę? Co radzicie? A jak już radzicie to pliska podajcie danego patentu wady, zalety i przede wszystkim CENĘ. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
jadam1987
Obserwowany

Auto: Chevrolet Lacetti

10 Sie 2011, 09:33

Witam!
Zakładam, że ten silnik 1,4 to benzyna (no bo ma być na LPG)? Skoro tak, to daj sobie spokój z tuningiem. Bo chipa się da wgrać (ew założyć box'a), ale przyrost mocy to MAX 2-5%, czyli z mocy 90KM będziesz miał MAX 94,5KM... A chip kosztuje w granicach 1500zł (NIE mówię o rezystorze z All...gro za 100zł, bo to w ogóle pomyłka), więc raczej to nieopłacalne, bo właściwie nie zauważysz różnicy. Jedyne, co można zrobić z benzynką, to wsadzić turbinę, zmienić dolot, wylot, wtryski, głowicę... oraz wiele innych. Ale trzeba się na tym znać i mieć DUŻO kasy (10-20tyś PLN?). Więc to chyba też nieopłacalne, lepiej za tę cenę kupić używanego diesla do chipowania... Jak już chcesz mocy :wink:
Pozdr!

PS. przyrost mocy z 90KM do 120KM to już SPORY tuning, lekki to 5-10KM więcej :wink: Ja w swoim dieslu 150KM dołożyłem 20KM chipem i uważam to za dość duży przyrost mocy i momentu. Chodzi też o to, że o silniki tuningowane trzeba dbać, bo - jakby nie było - są już wysilone
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM