Jak Mercedes obniża trwałość silnika

02 Paź 2018, 18:34

Dziś robiłem serwis w Sprinterze z 2016 roku. Auto z przebiegiem 67 tysięcy, wszystko zmienione więc czas skasować inspekcję i co widzę? inspekcja olejowa ustawiona na 60 tyś km :o Zacząłem grzebać po książce serwisowej i nie ma żadnego serwisu wcześniej więc wychodzi na to że zrobiłem pierwszy serwis w tym aucie :shock: o longlifach już słyszeliśmy ale to już jest przesada, dodatkowo napotkałem się w instrukcji z zapiskiem że filtr paliwa wymieniamy po 10 latach lub 300 tyś km, czyli wychodzi na to że dożywotnio bo silnik napewno nie wytrzyma takiego przebiegu przy takim trybie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Paź 2018, 13:09

Czyli może wyjść na to że silnik jeżeli byś robił przeglądy co około 10 tyś. km po przebiegu 200 tyś. km mógłby być w lepszym stanie niż taki po 67 tysiącach. Tragedia z tymi przeglądami ;/ widać że ma wytrzymać leasing i po tym czasie mają pojawić się poważne problemy nikt o zdrowych zmysłach który by chciał żeby samochody były trwałe i niezawodne nie podpisałby się pod tym.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Paź 2018, 17:52

Cichy77 napisał(a):Czyli może wyjść na to że silnik jeżeli byś robił przeglądy co około 10 tyś. km po przebiegu 200 tyś. km mógłby być w lepszym stanie niż taki po 67 tysiącach.
prawdopodobnie tak by było. Niedługo co 100 tyś będą przeglądy, 2 przeglądy i silnik do śmietnika
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...