Jak najtańsze w eksploatacji auto do miasta - 5000 zł

18 Wrz 2013, 19:03

Witam!
Szukam samochodu do miasta na dojazd do pracy (10 km w jedną stronę), które będzie jak najtańsze w utrzymaniu. Zależy mi oczywiście na jak najniższym spalaniu w cyklu miejskim, niskiej awaryjności, tanich częściach i ubezpieczeniu. Generalnie ma być jak najbardziej ekonomiczne - reszta mnie nie interesuje. Wiem, że nie ma cudów, ale chce wybrać samochód, który kupię do 5000 zł, a potem wydam na niego jak najmniej. Nie mam preferencji do rodzaju paliwa, ale trochę obawiam się gazu. Słyszałem, że nie warto kupować używanych samochodów z założoną instalacją, bo są często mocno wyeksploatowane i trzeba będzie w nią dużo na początku zainwestować. Z drugiej strony koszt nowej instalacji też nie jest mały, a to mi bardzo redukuje dostępne pieniądze na kupno auta. Z tego co się rozejrzałem to najczęściej polecane są: Tico, Matiz, Seicento, Saxo, 106, Corsa B, Punto I. Ewentualnie Lanos w gazie albo dołożyć do Pandy (ale ta ostatnia opcja jest już trochę droga). Co z tego jest najlepsze? Jakie inne propozycje? Do tej pory najbardziej skłaniałem się ku Seicento 1.1, ale czytałem nie palą wcale tak mało. Co lepsze (tańsze) do miasta, na krótki dystans: benzyna czy diesel?
fbdbdbfdb
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Wrz 2013, 19:26

Tico odrzuc. Masz taki budżet ze szkoda się w ten wynalazek pakować. Co do Seja 1.1 to dobry wybór. Autko bardzo zwawe. Punto przynajmniej 1.2 75km. Corsa przynajmniej 1.4. Zobacz jeszcze za Astra F. Autko wygodniejsze niz Corsa, bardziej męskie i tanie w utrzymaniu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Wrz 2013, 20:16

Seicento do miasta będzie wsam raz,sam takie mam i jest ok :) spalanie po mieście na poziomie 7-8l (8l zima),małe i zwinne więc praktycznie wszędzie wejdzie,silnik 1.1 należy do dynamicznych (oczywiście jeśli nie mamy na pokladzie kompletu pasażerów). Jest jednak jeden większy minus (auto podczas wypadku potrafi poskładać sie jak karton).
Jeśli chcesz ekonomiczne auto do miasta to szukaj Punto 1.2 z gazem,Matiza lub Corsy 1.4.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Wrz 2013, 20:30

Myślę, że też warto pochylić się nad Astrą. To już takie całkiem "dorosłe" auto, stosunkowo wygodne, komfortowe, duży wybór silników benzynowych, które dobrze współpracują z instalacją gazową oraz jeden naprawdę fajny diesel 1.7 TDS 82KM. Astra choć może do najpiękniejszych nie należy, choć mi wizualnie pasuje, to jest naprawdę bardzo rozsądnym wyborem.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Paliwo: Diesel

18 Wrz 2013, 20:48

To ja zaproponuje mniej popularną i już trochę zapomnianą Toyotę Starlet. Typowy Japoniec bezawaryjny, żwawy i oszczędny.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

18 Wrz 2013, 21:20

Czyli Sej zbiera najwięcej głosów. Z astry raczej zrezygnuje, bo to większe auto, a takiego nie potrzebuje. A im większe tym droższe w utrzymaniu chociażby przez spalanie i ubezpieczenie. A coś z małych diesli byście polecili?
fbdbdbfdb
Nowicjusz

18 Wrz 2013, 21:22

Po co Ci diesel do miasta? Kosztowne naprawy itd..
Koniu
Forumowicz VIP

18 Wrz 2013, 22:04

Kolejny diesel do miasta matko święta.. :roll:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

19 Wrz 2013, 05:51

Ok ok już wiem, że diesel to zły pomysł. A co do Seicento to na co zwrócić uwagę przy zakupie i jak przedział cenowy tego auta jest akceptowany?
fbdbdbfdb
Nowicjusz

19 Wrz 2013, 06:12

Za 3500-4000zł kupisz Seicento do jazdy. Zwracaj uwage na wszystko jak w każdym innym aucie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Wrz 2013, 06:20

Chodziło mi o jakieś ogniska korozji charakterystyczne dla tego auta albo określenie roczników, które warto brać.

A czy istnieje jakaś rozsądna alternatywa dla Seja o mniejszym spalaniu (nie na gaz)?
fbdbdbfdb
Nowicjusz

19 Wrz 2013, 06:23

Jeśli nie było bite to nie ma prawa gnic (ocynk).

Mniejsze spalanie - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

19 Wrz 2013, 14:26

Za 5 tys. wyrwiesz matizka w super stanie, kupionego w salonie w PL. Przewaga nad seicento to 5 drzwi.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995

19 Wrz 2013, 16:18

Matiz będzie wolniejszy ale może mieć za to lepsze wyposażenie i już napewno wykończenie (Brak gołych blach w środku praktycznie we wszystkich wersjach)
Koniu
Forumowicz VIP

19 Wrz 2013, 16:27

We wszystkich z wyjatkiem friend ;)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006