Witam wszystkich. Poszukuję typowego wozidła czterech liter do szkoły, do dziewczyny. Odległości jakie będą nim pokonywane najczęściej do 15 km w jedną stronę i z powrotem oraz 80 km w tę i z powrotem. Stosunek dróg po jakich będzie uczęszczało w ruchu to - 80% droga powiatowa (ograniczenie do 70/90 km/h), szybkiego ruchu również, 20% ruch miejski. Wybór z początku nie wydawał mi się trudny, ale z czasem im więcej ofert ujrzałem tym większy mętlik w głowie mnie nastał
Budżet jaki posiadam na takie autko to 12k, ostatecznie mógłbym dołożyć gdyby była jakaś oferta nie do odrzucenia. Moje typy przy tym użytkowaniu to Volkswagen Polo IV 1.4 TDI, Audi A2 3L lub 1.4 TDI oraz Toyota Yaris 1.4 D-4D. Generalnie jako auto dla przyjemności i przejażdżek zamierzam kupić coś zupełnie innego, także nie interesują mnie osiągi. Jedyne czego bym chciał to aby optymalną prędkością tego auta było to 80-100 km/h, przy której będzie najmniej spalał, a nie 60 km/h jak w przypadku Tico. Wiem, że mógłbym kupić coś jeszcze mniejszego, starszego, tańszego i pewnie lepiej by mnie to wyszło finansowo, jednak auta starsze, z silnikami o mocy ok. 50km są już tak mikre i archaiczne, że nawet jako dupowóz nie biorę ich pod uwagę, kto wie czy nie trafi mi się wyjazd do Niemiec zanim kupię drugie auto i jak tu takim Tico się zabrać w 3 osoby z bagażami...Generalnie priorytetem jest ilość zł potrzebnych na przejechanie 100km, nie uwzględniając spadku wartości auta, szczerze niezbyt mnie to interesuje, prędzej zmienię auto swoich marzeń na inne niż tę pojeżdżawkę
Ważne są również koszty serwisowe oczywiście. Myślę, że przedstawiłem sprawe jasno
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pozdrawiam!