Jak naprawić wystrzelone poduchy w VW Polo?

01 Maj 2022, 17:16

Ja tylko przypomnę, bo nikt tego tu nie napisał, że nie wolno wkładać używanych części do systemów bezpieczeństwa :!: A takim systemem jest system poduszek. Wszystkie części muszą być nowe. W Polsce jest takie chore prawo, że zakazuje montować takie części, ale nie zakazuje nimi handlować. I wielu ludzi uważa, że skoro mogę kupić używany napinacz czy poduszkę, to mogę to zamontować, Nic bardziej błędnego.
PANOWIE KAO I BONIFACY - chyba obcy wam jest dziennik ustaw nr 201 poz. 1668, w którym to już na pierwszym miejscu pisze, że zabrania się montowania używanych jednostek kontroli elektronicznej ( czyli sterowników ) i innych...
Do autora tematu - chcąc naprawić układ poduszek, musisz wszystko wymienić na nowe, łącznie ze sterownikiem, poduszkami, czujnikami, napinaczami itd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0
  • 03 Maj 2022, 12:34

Panowie, podsumowując temat najważniejsze informacje to takie że w układzie poduszek powietrznych sterownik nie powinien być naprawiany, a jedynie wymieniony na nowy tak samo zresztą jest z innymi podzespołami jak napinacze pasów, czujniki uderzeniowe czy poduszki powietrzne.

Jest to system który dba o nasze bezpieczeństwo więc warto o tym pamiętać. Temat zamykam bo wszystko zostało już tu powiedziane.
    ArteK
    Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
    Miejscowość: Warszawa
    Prawo jazdy: 12 12 1996
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
    Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
    Paliwo: Hybryda
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2016
    0
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa bezstopniowa skrzynia biegów?
      Przekładnie manualne samochodów osobowych mają zwykle 5 lub 6 biegów, automatyczne często więcej. Rekordzistą jest Lexus, który w modelach LC 500 i LS 500 stosuje dziesięciobiegowy automat. Istnieją jednak ...